Ahmet Köseoğlu

Araştırmacı Yazar, Editör, Yayıncı

Doğum
Eğitim
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Araştırmacı Yazar, Yayıncı, Editör. 1967’de Konya’nın Altınekin ilçesinde doğan Köseoğlu, ilk ve ortaöğrenimini Konya’da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. Üniversite yıllarından itibaren Konya’da yerel medyanın kurulup büyümesinde önemli katkılarda bulunan Köseoğlu, 1990-2000 yılları arasında Konya Merhaba Gazetesi ve KON TV’nin kuruluşlarında yer aldıktan sonra, bu kurumlara ilave olarak Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Müşavirliği, Kültür, Basın ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nü de içeren çeşitli basın-yayın kurumlarında idarecilik görevlerinde bulunmuştur.

Konya Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevlerinin ardından, Konya Meram Belediyesi Başkan Yardımcılığı (1999-2003), Tarım Bakanlığı Yayın Dairesi Şube Müdürlüğü (2005-2006), Niğde Belediye Başkan Yardımcılığı (2009-2011) gibi idari görevlerde bulunan Köseoğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini de ifa etmiştir(2011-2019).

İdari görevlerine ilave olarak birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, vakıf ve organizasyonda görev almış olup bunların bazıları, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanlığı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği (2002-2010), Meram Belediyespor Kulüp başkanlığı (1999-2003), Altınekinliler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği başkanlığı (kuruluş ve devam eden iki dönem, 1996-2004), Türk Dünyası Vakfı mütevelli heyeti üyeliği (2013-Günümüz) şeklindedir.

Konya’nın ve Konya halkının, başta Türkiye olmak üzere başka birçok dünya şehri ile iletişimini ve ilişkilerini geliştirebilmek için, “Altınbaşak Kültür ve Sanat Etkinlikleri” (1994-1998), “Mevlânâ Kültürel Etkinlikleri” (1995-1998), Birleşmiş Milletler, Kültür Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen “Global Forum” (1996), “Meram Festivali” (2000), “TYB-Konya’da Düşünce ve Edebiyat Sempozyumu” (2003) ve “Öykü Sempozyumu”, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yıl boyu sürüp Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyeler, mesleki odalar ve üniversiteler işbirliğinde üç yüzü aşkın çeşitli etkinliği içeren “Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl’ı Anma Etkinlikleri” (2013), 2012’den beri yapılan Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni’nin yanı sıra iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Yarışması gibi birçok ulusal ve uluslararası kongre, panel, seminer ve organizasyonların Konya’da yapılmasına da büyük gayret ve katkılarda bulunmuştur.

Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl’ı Anma Etkinlikleri haberi için bkz: https://www.haberler.com/vefatinin-30-yilinda-necip-fazil-i-anma-4655876-haberi/)

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) bünyesinde “Hayat Boyu Öğrenme” programını başlatmış ve bu kapsamda mesleki, sosyal, dini, içtimai, kültürel, sanatsal alanda binlerce kursun açılıp yetişkinlerin eğitimine yönelik çalışmalara başkanlık etmiştir. Konya merkezi ve yirmi altı ilçesine ilave olarak birçok Balkan şehrindeki kurs merkezlerinde toplumun hemen her kesiminden insana hizmet veren KOMEK kurslarına Halk Üniversitesi kimliğini kazandırmıştır. (2011’den 2019 yılı Mayıs ayı)

Resmi görevleri ve gönüllü hizmetlerinin yanı sıra yerel ve ulusal bazda yayınlanmış birçok eserde imzası bulunan Köseoğlu, çok sayıda çalışmanın da kitaplaştırılmasında editörlük ve yayın yönetmenliği görevlerini üstlenmiştir. Bunun yanı sıra, idari ve içtimai birçok konuda deneme, makale, gezi ve inceleme yazıları; Konya Bülteni, Merhaba, Yedi İklim, Derin Tarih, Yeni Şafak, İstonbul, Birnokta, Şehir Ve Kültür, Hece gibi birçok ulusal dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır.

Yurtiçi ve yurtdışı gezilerinden bazı şehirleri içeren 2007 yılında kaleme aldığı eseri “Kendini Koruyan Şehir”telif eseri olarak yayınlandı. Köseoğlu, “Fotoğraflarla Geçmişte Konya” (1996) adlı eserin de meydana gelmesinde önemli katkıda bulunmuş olup, “Medeniyetlerin Kavşak Noktasında Konya” (1997), “Gönüllerin Başkenti Konya” (1998), “Bir Başarı Öyküsü” (1998), “Minyatürlerle Nasrettin Hoca” (1999), “Konya’da Kültür ve Hayat” (2004), “Eskimeyen Niğde” (2011), “Âlem Dönüyor-Minyatürlerle Mevlevihaneler” (ilk baskı TC Kültür Bakanlığı 2006, gözden geçirilmiş ikinci baskı Konya Karatay Belediyesi 2019) eserlerinin de editörlüğünü ve metin yazarlığını üstlenmiştir.

Editörlüğünü ve metin yazarlığını yaptığı  eserlerin dışında ikinci telif eseri “Kendini arayan şehir” Çizgi Kitabevi yayınlarından 2022 yılında yayınlandı, ESKADER yılın kültür sanat ödüllerinde gezi dalında ödüle layık görüldü.

Halen Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanlığı görevini üstlenen Ahmet Köseoğlu, evli ve dört çocuk babasıdır.

                       

ESERLERİ

 

Telif Eserleri:

 

Kendini Koruyan Şehir (2007)

Kendini Arayan Şehir (2022)

 

Editoryal Eserleri:

 

Fotoğraflarla Geçmişte Konya (1996), Medeniyetlerin Kavşak Noktasında Konya (1997), Gönüllerin Başkenti Konya (1998), Bir Başarı Öyküsü (1998), Minyatürlerle Nasrettin Hoca (1999), Konya’da Kültür ve Hayat (2004), Âlem Dönüyor-Minyatürlerle Mevlevihaneler (2006-2019).

 

Yazıları:

 

https://www.tybkonya.org.tr/ahmet-koseoglu-44y.htm

 

KAYNAKÇA:

İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1998) - Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007),

Vural Kaya / ‘Kendini Arayan Şehirler’ kandil geceleri buhur kokmuyorsa?,

https://www.dunyabizim.com/kendini-arayan-sehirler-kandil-geceleri-buhur-kokmuyorsa-makale,2707.html.

Ülker Gündoğdu / Kendini Arayan Şehir (2022) https://www.tybkonya.org.tr/insan-ruhuna-sarilan-sehirler-ulker-gundogdu-2261h.htm

Ethem Erdoğan / Kendini Arayan Şehir  (2022) https://www.tybkonya.org.tr/ahmet-koseoglunun-kaybolmayan-sehirleri-ethem-erdogan-2273h.htm

Mustafa Uçurum / Kendini Arayan Şehir  (2022) https://www.tybkonya.org.tr/kendini-arayan-sehir-mustafa-ucurum-2272h.htm

Kamil Uğurlu, Şehir ve Kültür dergisi/ Kendini Arayan Şehir  (2022) https://www.tybkonya.org.tr/kendini-arayan-sehir-kamil-ugurlu-2258h.htm

Ahmet Köseoğlu (Bilgi teyidi, 25.10.2023).

eposta: [email protected]

 

BU ŞEHİR ORUÇ TUTAR

BU ŞEHİR ORUÇ TUTAR

 

Ahmet KÖSEOĞLU

 

Bu şehrin sokakları oruç tutar, vicdan terk edip gitmesin diye;

Bu şehrin ağaçları oruç tutar, bengisu pınarları sulasın diye;

Bu şehrin çiçekleri oruç tutar, burcu burcu kokan pideler hanelere dağılsın diye;

Bu şehrin parkları oruç tutar, genci yaşlısı huşu ile tefekküre dalsın diye;

Bu şehrin güvercinleri oruç tutar, hu deyip kubbeyi hadra sema etsin diye;

Bu şehrin dağları oruç tutar, batan günle iftar doğan günle niyet olsun diye;

Bu şehrin camileri oruç tutar, her günün beş vakit kadri bilinsin diye;

Bu şehrin minareleri oruç tutar, ışıl ışıl şerefeleri bir’liği göstersin diye;

Bu şehrin sebilleri oruç tutar, kirlenen ruhlar temizlensin diye;

Bu şehrin vakıfları oruç tutar, açta açıkta kimse kalmasın diye;

Bu şehrin bedesteni oruç tutar, iskemleyi dükkân kapısına koyup cemaate yetişsin diye;

Bu şehrin tramvayı oruç tutar, ihtiyarı gencine yerini ikram etsin diye;

Bu şehrin otobüsleri oruç tutar, durakta, arada yolcu kalmasın diye;

Bu şehrin trafiği oruç tutar, sıkışıklık sabrına gölge düşürmesin diye;

Bu şehrin sanayisi oruç tutar, üretimi sahur bereketine çoğalsın diye;

Bu şehrin marketleri oruç tutar, gıda paketleri infak olup sessizce uçup gitsin diye;

Bu şehrin fırınları oruç tutar, kanaatin ne büyük servet olduğunu anlasın diye;

Bu şehrin berberleri oruç tutar, sohbet uzasın muhabbet artsın diye;

Bu şehrin lokantası oruç tutar, yolcusu mukimi bayramı iftarla yapsın diye;

Bu şehrin gazeteleri oruç tutar, ramazan aşkına sayfalar yıl boyu temiz dolsun diye;

Bu şehrin radyoları oruç tutar, mukabele halkaları oluşsun diye;

Bu şehrin televizyonları oruç tutar, cüz’ler ayet ayet gönüllere insin diye;

Bu şehrin insanları oruç tutar, kötülüğe kalkan iyiliğe reyyan açılsın diye;

Bu şehrin insanı oruç tutar, oruç kendini tutsun diye;

BU ŞEHİR ORUÇ TUTAR, ŞEHRİ ORUÇ TUTSUN DİYE.

 

 

 

AHMET KÖSEOĞLU’NUN KİTAPLARI

AHMET KÖSEOĞLU’NUN KİTAPLARI

 

Şehirlerin ruhuna yolculuk yaparak, geçmiş dönemlerin özlemini ve bugünkü izlerini anlattığı “Kendini Koruyan Şehir” isimli deneme kitabı, 2007 yılında ilk baskısını yapmıştır. Eserde İslam medeniyetinin izlerini taşıyan şehirlerin ruhundan bahsetmesinin yanında New York, Los Angeles, San Francisco gibi Batı’nın kültür endüstrisinde önemli yere haiz şehirlerin de bugünün dünyasındaki yerini anlatır. Kitabının sunuş yazısında bu çeşitlilikten ve farklılıktan “Dünün efsunlu güzelliklerini pırlanta şehirlerinde aramak, günümüzün sentetik kentlerine bir haksızlık olmasa gerek. Bilakis Konya'nın, Bahçesaray'ın, Şam'ın, Kütahya'nın, Akşehir'in, Bolvadin'in ve hatta İslam coğrafyasının bütün kandil şehirlerinin üzerine çöken tozların alınıp sentetik kentlere ve geleceğe birer ibret numunesi olarak sunulması, gecikmiş bir hakkın teslimi olsa gerek” sözleriyle bahseder.

Buna ilave olarak, Köseoğlu, 2006 yılında ünlü minyatür sanatçısı Ülker Erke’nin Mevlânâ’nın 800’üncü doğum yıldönümü için özel olarak hazırladığı minyatür eserleri ve tüm coğrafyaya yayılmış olan Mevlevihaneleri betimleyerek yaptığı Mevlevihane minyatürlerini bir araya getirdiği “Âlem Dönüyor-Minyatürlerle Mevlevihaneler” isimli eserin editörlüğünü ve metin yazarlığını yapmıştır.

Editörlüğünü üstlendiği bir diğer eser ise 1999 senesinde yayınlanmış olup, yaşadığı döneminin en büyük âlimlerinden ve Konya’nın önemli değerlerinden, Nasreddin Hoca’nın anısına hazırlanmış olan Nasreddin Hoca latifelerinden seçme hikâyelerinin minyatür üstadı Ahmet Yakupoğlu’nun çizimleriyle bezenmiş, “Minyatürlerle Nasreddin Hoca Hikâyeleri” adlı eserdir.

Konya Bülteni ve Dört Mevsim Meram dergilerinin genel yayın yönetmenliklerini yapmış olan Köseoğlu bu yayınlara ilave olarak Konya’nın ve Niğde’nin geçmişten günümüze zaman serüvenini fotoğraflarla anlatan, Konya’da 1996, 1998 ve yine 1998 yıllarında 3 kez baskısı yapılan “Fotoğraflarla Geçmişte Konya” ya önemli katkıları olmuş ve 2011 yılında “Eskimeyen Niğde” info-fotoğraf albümünde de editörlük göreviyle bu illerin eski görüntülerini bir araya getirmiştir.

Konya’nın Ramazan ayındaki ikliminden ilham alarak 2007 yılında yazdığı “Bu Şehir Oruç Tutar” şiiri ise yazıldığı yıldan beri Konyalının muhabbetini kazanmış ve her sene Ramazan ayında şehrin televizyonlarında ve gazetelerinde yayınlanmış, radyolarda okunmuştur. Köseoğlu’nun Konya’ya olan bakışını da anlatan şiire dair Yeni haber gazetesine verdiği bir röportaj da mevcuttur. ( Linkte röportajı bulabilirsiniz http://www.yenihaberden.com/bu-sehir-oruc-tutar-siirinin-hikayesi-215211h.htm)

Son olarak Derin Tarih Dergisi’nin 2019 Şubat Necmettin Erbakan özel sayısında “Konya’nın Erbakan’ı, Erbakan’ın Konya’sı” makalesini okuyucularıyla paylaşmıştır. “1969 Eylül’ünde Erbakan ismi Konya’nın sokağında, caddesinde, çarşısında, pazarında, köyünde, nahiyesinde, kazasında dilden dile yayılmaya başlamıştı. Kimdi bu İç Anadolu’nun mütevazı şehrinden siyaset arenasına çıkan isim?” cümleleriyle yazısına başlangıç yapan Köseoğlu, yazısıyla Necmettin Erbakan’ın siyaset hayatında ve Milli Görüş hareketi içinde Konya’nın yeri ve önemini kendi kişisel anılarından, Milli Görüş hareketinin önemli isimlerinden olan Ali Güneri’den duyduklarından ve çeşitli tarihsel kaynaklardan edindiği bilgilerden yararlanarak okuyucusuyla paylaşmıştır. (http://www.derintarih.com/kapak-dosyasi/konyanin-erbakani-erbakanin-konyasi/ )

 

 

Yazar: Tanıtım

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör