Nail Çakırhan

Mimar, Gazeteci, Siyasetçi, Şair

Doğum
Ölüm
10 Ekim, 2008
Eğitim
Konya Lisesi
Diğer İsimler
Nail Vahdeti Çakırhan, Nail V.

Mimar, gazeteci, şair, siyaset adamı (D. 1910, Ula / Muğla – Ö. 10 Ekim 2008, Muğla). Tam adı Nail Vahdeti Çakırhan olup şiirlerinde Nail V. imzasını kullandı. Konya Lisesi (1929) mezunu. İstanbul Üniversitesi Tıp, Hukuk ve Edebiyat fakülteleri ile Moskova Doğu Halkları Üniversitesinde okudu. Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşlarından Hasan Rıza Çambel’in kızı Prof. Dr. Halet Çambel’le evlendi.

Lise yıllarında şiir yazmaya başlayarak on yedi yaşında iken Konya'da Kervan dergisini çıkardı. Lisenin son sınıfında yazdığı bir şiir yüzünden gözaltına alınması sonrasında Atatürk'ün telefon talimatıyla serbest bırakıldı. Şiiri çok beğenen Nazım Hikmet, onu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yayımlamakta olduğu Hareket dergisinde yayımladı ve bu vesileyle tanıştılar. Çakırhan, Nazım Hikmet'in önerisi ile onun yayınladığı Resimli Ayu dergisinde çalışmaya başladı. Bir taraftan da Cumhuriyet gazetesinde düzeltmenlik yaptı, şiirler yazmaya devam etti. Şiirleri, Halka Doğru, Resimli Hafta, Ses, Görüşler, Gerçek gibi dergilerde yayımlandı. 1930'da Nazım Hikmet ile birlikte 1+1=Bir adlı ortak şiir kitabını çıkardılar. Bir süre Nazım'ın babasının evinde birlikte yaşadılar, komünist teşkilat kurmak suçundan tutuklandılar (1932). Cumhuriyetin kuruluşunun onuncu yılında çıkarılan aftan sonra Sovyetler Birliğine gitti.  Moskova Doğu Halkları Üniversitesi'nde iki buçuk yıl sosyalist ekonomi derslerine devam etti. Dönüşünde gazetecilik ve muhasebecilik yaptı. 1946’da Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisinin kurucuları ile yargılanarak, Ceza Yasanın 141. maddesinden dört yıl hüküm giydi. 1950 affıyla serbest bırakıldı.

Çakırhan, Osmaniye Toprakkale’de, eşiyle birlikte arkeolojik kazılar yaptı. 1963'te Ankara'da, projesi Turgut Cansever'e ait Türk Tarih Kurumu binasının inşaatını gerçekleştirdi. Almanya Büyükelçiliği'ne bağlı Alman Lisesi'nin yapımını üstlendi. Halet Çambel'in Chicago Üniversitesi ile işbirliği içinde kazılara başladığı Ergani'de bir kazı evi yaptı. 1980’nin başında Muğla’ya döndü. Mimarlık eğitimi almamasına karşın, Muğla ve Ula mimarisi üzerine yaptığı restorasyon ve mimari çalışmalarıyla tanındı. Geleneksel Anadolu mimarisini canlandırdığı yapılarıyla mimarî ödülleri aldı. Muğla-Konakaltı çalışmasıyla kendisine 1983 Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü verildi. Bu ödülden aldığı para ile Muğla’daki eski bir hanı Kültür Evi olarak restore etti. Gökova, Dalyan, Bodrum, Muğla, Datça ve Fethiye’deki çalışmalarıyla geçmişin mimari değerlerini günümüze taşıdı. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Danışma Kurulu ve Tarih Vakfı kurucu üyesidir.

ESERLERİ:

ŞİİR: 1 + 1 = Bir (Nâzım Hikmet ile, 1930), Daha Çok Onlar Yaşamalıydı (Bütün Şiirleri, 1996).

DENEME: Harbin Eşiğindeki Türkiye (Tan Gazetesi Yazıları, 2003).

ANI-MEKTUP: Üç Hapishaneden Mektuplar Canım Halet'çiğim (2008), Anılar: Nail Çakırhan, (haz. Erden Akbulut, 2008).

DİĞER: Yapı Sanatında Yarım Yüz Yıl (2006).

KAYNAK: Suut Kemal Yetkin / Türk Mimarisi (1970), Metin Sözen / Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı (1984), Nail V. Çakırhan / Daha Çok Onlar Yaşamalıydı (1996), Melih Cevdet Anday / Şair Nail V. (Cumhuriyet, 18.4.1997), M. Kadri Atabaş / Türk Mimarları (2000).TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), Türkiye Kültür ve Sanat 2009 Yıllığı (2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör