İbrahim Hakkı Akyol

Coğrafyacı, Bilim İnsanı

Ölüm
Eğitim
Lausanne Üniversitesi

Bilim adamı, coğrafyacı (D. 1888, Silistre / Bulgaristan - Ö. 1950, İstanbul). Ticaretle uğraşan Manavoğlu Hafız Mehmet Efendi adlı bir zatın oğludur. Çocukluk hayatı Tuna kıyısındaki güzel bir şehirde, doğayla başbaşa geçti. İlkokul ve rüştiyeyi memleketinde bitirdikten sonra İstanbul'a gelerek 1908 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. 1912 yılında İsviçre'nin Lausanne Üniversitesi'nden doğa bilimleri üstüne lisans diploması aldı. Birinci Dünya Savaşı sıralarında Türkiye'ye döndü. Çok geçmeden 1919 yılında Almanya'ya gönderildi, Berlin'de maden alanında eğitim gördü. Eğitimini tamamlamasının ardından Trabzon Lisesi ve Darüşşafaka'da Fizik, Kimya, Doğa Bilimleri ve Coğrafya derslerini okuttu. 1923 yılında, açılan bir yarışmayı kazanarak Darülfünun Müderrisliğine atandı.

Kendi branşında ısrarlı çalışmalarının sonucu, önce profesörlüğe, daha sonra Ordinaryüs Profesörlüğüne (Sıralı profesör) yükseltildi. Bölüm başkanlığına atandı. Artık doğa bilimlerini benimsemiş ve bazı araştırmalar yaparak, yazılar ve kitaplar kaleme almaya başlamıştı.

Ülkemizde coğrafya eğitimine ciddi katkılarda bulunmuş olan Prof. İbrahim Hakkı Akyol, Türkiye'de bilimsel coğrafyanın kurucusu sayılmanın yanı sıra fizik, alanında da makaleler yayımlamıştır.

ESERLERİ:

Geyve Civarında Yılanda Heyelanı (A. Müştak ve Malik Sayar ile, 1926), İstanbul İklimi (1932), Türkiye'de Basınç, Rüzgarlar ve Yağış Rejimi (1944), Atmosfer Sarsıntıları ve Türkiye'de Hava Tipleri. (1945), Türkiye'de Akarsu Rejimleri (1947), Genel Coğrafya (Macit Arda ile).

KAYNAK: İbrahim Alaeddin Gövsa / Türk Meşhurları Ansiklopedisi (1946, s. 31-32), Niyazi Hüseyin Bahtiyar / Balkanlar’da Türk Ünlüleri (İkinci Kitap, 2002, s.32-33), Prof. Dr. İbrahim Hakkı Akyol (edebiyat.istanbul.edu.tr/, 26.8.2015), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2017).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör