Betül Tarıman

Şair

Doğum
07 Eylül, 1962
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Betül Tarıman Aktaş

Şair. 7 Eylül 1962, Keşan / Edirne doğumlu. Tam adı Betül Tarıman Aktaş’tır. Bingöl Yenişehir İlkokulu (1974), Konya Atatürk Lisesi (1980), Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü (1986) mezunu. Derecik (Trabzon) ve Kastamonu liselerinde öğretmenlik yaptı. 1992’de yerleştiği Kastamonu’da 1998’den itibaren Kastamonu Valiliğinin “mahalleli bilincini geliştirme” amacıyla uygulamaya başladığı ‘Mahalle Evleri’ projesinde danışman olarak görev aldı. Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.

İlk şiiri “Son Eylül”, Kıyı dergisinin Ağustos 1992 sayısında; şiirleri ve kitap tanıtımları Gösteri, kitap-lık, Adam Sanat, Edebiyat ve Eleştiri, Son Kişot, Dize, İnsan, Bahçe, Şiir Ülkesi, Düşlem, E, Kıyı, İnsancıl, Damar, Akatalpa, Yeni Biçem, Öykü-Şiir, Çağdaş Türk Dili ve Yaklaşım, Varlık, Şiir Odası, Cumhuriyet Kitap dergilerinde yayımlandı. 1994 yılında Ali Rıza Ertan Şiir Başarı Ödülünü, 1996’da Damar Dergisi - Çankaya Belediyesi 3. İlkbahar Şiir Yarışmasında Üçüncülük Ödülünü, 2000 yılında Kardan Harfler dosyasıyla Arıburnu Şiir Ödüllerinde Jüri Özel Ödülünü aldı. 2005 yılında ise Yol İnsanları adlı kitabıyla Behçet Necatigil Ödülünü, şair Akif Kurtuluş’la paylaştı. Şair ve yazar Rıfat Ilgaz’ın anısına 2001 yılından itibaren verilen Rıfat Ilgaz Şiir Ödülünün kurucusudur

“Sözcük oyunlarına başvurmuyor hiç. Duru, sade biri anlatımın içinden sezdiriyor imgeyi. Tarıman uyakların zincirlerini kırmış. Kendiliğindenmiş gibi gelen, zorlanmamış, dayatılmamış bir iç ritmi ustaca yerleştiriyor şiirlerine. İlk anda kolayca söylenivermiş izlenimi veren dizeler, okuyanı bir an duraksatıyor ve altındaki derin yapıya çağırıyor. Şaşırıyorsunuz bazen.

“Tarıman’ın her iki kitapta da en fazla kullandığı sözcüğün ‘aşk’ olduğuna değinmiştim. KH’de Aşk, aşksızlığa bir ağıt gibi işlenmiş adeta. Aynı yaklaşım GGY’da da belirgin. Ama GGY’da, KH’e oranla erotizm daha belirgin işlenmiş. Tarıman her iki kitapta da yoğunlukla başkalrının aşklarına/aşksızlığına vurgu yapmış. Aşka ya da aşksızlığa kırgın insanlar geçiyor şiirlerinden adeta. İnce bir sızı bırakarak içimize. Tarıman aşkın kendisine, onun kimyasına girmemiş şiirlerinde. Tarıman, aşkın kendisine, onun kimyasına girmemiş şiirlerinde. Çağımızda yaşanan bastırılmışlığı, sıkıştırılmışlığı, aşkların eprimişliğini imlemiş daha çok.” (Ayten Mutlu)

ESERLERİ (Şiir):

Ay Soloları (1995), Üzgündü Kırlar (1996), Kardan Harfler (2000), Güle Gece Yorumları (2002), Yol İnsanları (2004).

 

 

HAKKINDA: Özgen Seçkin / Hangi Dizelerini Yazmış Olmayı İsterdim (Damar, Eylül 1995), Tahir Abacı / Şiir Kitapları Sözlüğü (Adam Sanat, Ağustos 2004), Yom Sanat / Betül Tarıman’la Yol İnsanları üzerine söyleşi (7 Temmuz - Ağustos 2004), Ayten Mutlu / Betül Tarıman Şiirinde Temel İzlekler / Kadının Şiirde Varoluş Serüveni (Şiiri Özlüyorum, Eylül-Ekim 2004), Abdülkadir Paksoy / Bir Gece Güz Bulutlarına Binip Gittiler, Mustafa Fırat / Söyleşi (Varlık Kitap, Ağustos 2004). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör