Mehmed Paşa (İskenderpaşazade)

Osmanlı Valisi

Doğum
-
Ölüm
-
Burç

16. Yüzyıl Osmanlı dönemi Diyarbekir valilerinden. (D. ?, Diyarbekir - Ö. 1591). İskender Paşa’nın oğludur. Tanınmış ilim adamlarından ve bu arada Müslihüddin Lârî’den dersler aldı. Babasının 1566’da Bağdat valiliğine atanması üzerine o da babasıyla birlikte gitti. Galyanoğlu Olayı’nda; Basra, Müntefik ve Necid’in alınmasında büyük yararlıklar gösterdi. 1569’da Yemen’de kargaşalıklar baş gösterince, Mısır Valisi Koca Sinan Paşa’nın büyük bir kuvvetle Yemen’e gitmesi gerekti. Yerine de hem bu sevkıyat işine yardım edebilecek, hem de Mısır kıt’asını yönetebilecek yetenekte bir zatın atanması gerektiğinden, yüklendiği her işi büyük bir yüreklilik ve dirayetle başar­dığı görülen İskender Paşa’ya bu görev verilmişti. Mehmed Paşa da gene babasıyla birlikte gitti. İki yıl sonra Koca Sinan Paşa’nın Yemen seferi sona erdiğinden Mısır’a döndü.

Bu sırada İskender Paşa öldü (1591). Mirliva rütbesiyle çeşitli memuriyetlerde bulunan oğlu Mehmed Paşa da 1591 yılında öldü. Mehmed Paşa babası ve kardeşleri gibi şair ve âlim bir kişiydi. İlim ve sanat adamlarını korurdu. Farsça ve Türkçe şiirleri olduğu söylenmektedir.

KAYNAK: Reşit İskenderoğlu / Beylerbeği Gazi İskender Paşa (s. 82, Ankara 1989) Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. Basım,  1996). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör