Cahit Koytak

Çevirmen, Şair

Doğum
29 Ocak, 1949
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi
Burç

Şair ve çevirmen. 29 Ocak 1949, Erzurum doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Erzurum’da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesini (1973) bitirdi. Kısa bir süre Ankara Şeker Fabrikasında çalıştı. Daha sonra İstanbul’da serbest ticaretle uğraştı. 1994’ten itibaren Kanal 7 televizyonunda dış yayınlar müdürlüğü yaptı.

İlk şiiri 1968 yılında Diriliş dergisinde yer almıştı. Daha sonra Kriter, Yönelişler, Kelime, Yedi İklim, Kayıtlar, Kaşgar, Le Poète Travaille, Gergedan, Defter, Hece, Yansıma, Dergâh, Kitap-lık, Kırklar, Merdiven Şiir dergilerinde çıkan ürünleriyle şiirinin etki alanı genişledi. Koytak, İlk Atlas’tan sonra Dergâh, Defter, Kayıtlar, Kaşgar vb. gibi çeşitli dergilerde yayınladığı ve iki-üç kitap olabilecek şiirlerinin, yeni bir atlas olarak kitaplaşması için, bazı haritalara, zayiçe planlarına ait kayıp parçaların ortaya çıkmasını beklediğini, ifade etmektedir. Koytak, şiirlerinin yanında ayrıca kitap çevirileri yaptı. Frantz Fanon’dan Siyah Deri Beyaz Maske çevirisiyle Türkiye Yazarlar Birliğinin 1988 çeviri ödülünü aldı. Muhammed Esed’in The Message of the Qur’ân adlı mealini Türkçeye kazandırdı.

“Oca dağlar başında tek atlı gezdiğin var mı?

Her taraftan üç beş kelle terkiye astığın var mı?” (Köroğlu Solağı’ndan)

“Ben Cahit Koytak’ın şiirde geldiği yerin bu kadar yıldan sonra, sesini daha gür ve daha savaşçı bir edâya büründürdüğüne örnek olarak yukarıdaki satırları başlığa aldım. Bilindiği gibi bu türkü Köroğlu Solağı diye bilinir. En mükemmel icrâsını da ülkemizin gelmiş geçmiş en iyi sanatçılarından Turan Engin yapmıştır. Eğer modern şiirimizden türkü çıkarabilseydik, bence en iyi türküler Cahit Koytak’ın şiirlerinden çıkardı.” (Mehmet Ragıp Karcı)

“Cahit Koytak şiiri dağın öteki yüzüne çizilmiş büyük bir Atlas gibidir.” (Hüseyin Atlansoy)

ESERLERİ:

ŞİİR: İlk Atlas (1990).

ÇEVİRİ: İslâm’ın Yayılış Tarihine Giriş (Ebu’l Fazl İzzeti’den,1980), Mekke’ye Giden Yol (Muhammed Esed’den, 1981), Siyah Deri Beyaz Maske (Frantz Fanon’dan, 1988), Kur’an’a Göre Dört Terim / İlâh, Rab, Din, İbadet (Ebul Âla el-Mevdudî’den, 1995), Kur’an Mesajı (Muhammed Esed’den, Ahmet Ertürk ile).

HAKKINDA: Mehmet Ocaktan / Hayatın Ölüme En Çok Yakışan Yeri - İhsan Deniz / Martin Heideger mi Âli İmran mı? - Sabiha Ünlü / Cahit Koytak’ın Şiiri İçin Nur Heykelleri (Bürde, Nisan 1991), Necat Çavuş / Cahit Koytak’ın Şiiri II (Bürde, Mayıs 1991), Ali K. Metin (Atlılar, sayı: 7), Mehmet Ragıp Karcı / Cahit Koytak Şiiri - Hüseyin Atlansoy / Dağın Öteki Yüzüne Çizilen Büyük Atlas - Süreyya Berfe / Cahit Koytak’ın Olmadığı Yoksul Antolojiler Diyarı (Hece, Ekim 2003).

AŞK DA VAHŞİDİR...

Aşk da vahşidir, bunu öğrendik

Ben ve çocuklarım

Ve dostumuz Knut Hamsun;

Aşk da vahşidir yalnızlık gibi.

Ve kırkından sonra da tehlikeli,

En az dağcılık kadar...

 

Bileğinizin üstünde onu

Bir keman yayı gibi

Gezdirebileceğinizi

Düşünebilirsiniz belki;

 

Oysa daha ilk dokunuşta

Kırık pencere camı gibi

Damarlarınızı keser.

 

Ya da yabani tay gibi,

Evet evet,

Fırlatıp atar sırtından sizi,

Fırlatıp atar.

ŞİİR VE HAKİKAT

Seninle konuşabilmek için

Çağıldamasını öğrenmem gerekirdi, biliyorum,

Tıpkı çakılların dalgalardan öğrendiği gibi...

 

Senin sesini kendi sesimle karıştırmamak için,

Konuşmayı büsbütün unutmak pahasına

Susmayı öğrenmem gerekirdi, biliyorum,

Tıpkı kayaların rüzgârlardan öğrendiği gibi...

 

Ve sen sustuğun, dalgalar çekildiği,

Rüzgârlar dindiği zaman,

Anlamak için bende susarak var ettiklerini,

Sessizliği ana dilim gibi

Öğrenmem gerekirdi, biliyorum,

 

Tıpkı ölülerin topraktan tozumayı

Ve otlardan yeşermeyi öğrendiği gibi...

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör