Esat Adil Müstecaplıoğlu

Çevirmen, Hukukçu, Gazeteci, Yazar

Doğum
Ölüm
Eğitim
Ankara Hukuk Fakültesi

Hukukçu, gazeteci-yazar, çevirmen, Türkiye Sosyalist Partisinin kurucusu (D. 1904, Balıkesir - Ö. 1958, İstanbul). Milli Mücadele yıllarında Vasıf Çınar'ın İzmir'e Doğru gazetesinde direnişe destek verdi; savaşı izleyen yıllarda Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirerek ayrıca Brüksel'de eğitim gördü. 1933'te Balıkesir Halkevi başkanıyken sosyalizmi inceleyen kitaplar ve günlük Savaş gazetesini yayımladı. Balya maden ocaklarındaki grevi ve grevcilerin Balıkesir üzerine yaptıkları açlık yürüyüşünü düzenledi.

Temyiz başsavcı yardımcılığında ve kuruluşunu hazırladığı İmralı Modern Cezaevi'nin müdürlüğü (1942), Cezaevleri müfettişliği görevlerinde bulundu. Sosyalist çevrelerle bağlarını sürdüren Esat Âdil, Tan gazetesindeki Âdiloğlu takma adiyle yazdığı yazılar yüzünden görevinden alınacağını öğrenince istifa etti (1944). Cami Baykut ve Sabahattin Ali ile birlikte Yeni Dünya adlı günlük gazeteyi yayımladı, Görüşler dergisinde yazdı.

1946'da Türkiye Sosyalist Partisini kurdu. Partinin yayın organı olarak günlük Gerçek gazetesinin ve haftalık Gün dergisini de yayımladı. Aynı yıl partisi kapatılarak tutuklandı. 1950'de partiyi tekrar kurarak yayın organı olan günlük Gerçek gazetesinin yayımını sürdürdü. Partisinin ikinci defa kapatılmasından sonra yayın ve politika alanındaki mücadelesini bir örgüte bağlanmaksızın yürüttü.

Esat Adil Müstecaplıoğlu, Savaş gazetesini 29 Ekim 1933-23 Nisan 1935 arası 429 sayı çıkarmıştır.

İbrahim Oluklu, Kıyı dergisinde Esat Âdil Müstecaplıoğlu için "ATARDAMAR" bölümü düzenlemiştir (Mart 2001, sayı: 180).

 

ESERLERİ (Telif ve Çeviri):

 

Siyasî Mücadele ve Marksizm; Devlet ve İnkılap; Demokrasi ve Sosyalizm; Mehmet Akif – Ferdî ve İçtimaî Karekteri – Vatanperverliği – Milliyetçiliği – Şairliği (1937).

 

KAYNAKÇA: Türkiye Ansiklopedisi (1974, c.4, s.1266), İbrahim Oluklu / "ATARDAMAR" (Kıyı dergisi, (Mart 2001, sayı: 180), İbrahim Oluklu / Seni Yazarak (Balıkesir, 2003), Emin Karaca / Unutulmuş Sosyalist : Esat Adil (2008), Soner Yalçın / Macide Hanım’ı Tanır mısınız (aydinlik.com, 17 Ocak 2010), İmralı Cezaevi’nin sosyalist müdürü: Nazilere karşı gerilla! (gazeteduvar.comtr, 11 Eylül 2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör