Doğu Ergil

Profesör, Araştırmacı Yazar, Sosyolog, Siyaset Bilimci

Doğum
01 Mayıs, 1940
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Burç

Sosyolog, siyaset bilimci, profesör, akademisyen, araştırmacı yazar. 1 Mayıs 1940, Beşiktaş / İstanbul doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1966) mezunu.  Aynı yıl girdiği Oklahoma Üniversitesi’nde sosyoloji dalında lisans diploması aldı. Aynı üniversitede sosyoloji ve sosyal psikoloji dallarında yüksek lisans (1972) yaptı. “Kalkınma Çalışmaları” (Development Studies) tez çalışmasıyla New York Eyalet Üniversitesi (Binghamton)’nde sosyoloji, siyaset bilimi ve ekonomi politik dallarından oluşan disiplinler arası çalışmasıyla doktorasını tamamladı. Johns Hopkins Üniversitesi’nin Washington DC’de bulunan yüksek lisans okulu School for Advanced International Studies ve London School of Economics and Political Science’ta konuk hocalık yaptı.

 Türkiye’ye döndükten sonra önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de, ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1979 yılında siyasal davranış bilimleri dalında yaptığı çalışma ile doçent ve 1989 yılında sosyal bilimler alanındaki sunumuyla profesör oldu. Yine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyasal Davranış Kürsüsü’nün başkanı oldu. Bir yandan, 1980-84 yıllarında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Sevk ve İdare Yüksek Okulu’nda, 1985-86 yıllarında ABD Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Yüksek Okulu’nda konuk öğretim üyeliği yaptı. İngiltere’deki London School of Economics’ta bir dönem ders verdi.

Doğu Ergil, 1990-99 yılları arasında örgütlü suç ve uluslararası terörizm konularında çalışan Europe 2000’de yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 1997-99 yılları arasında Toplum Sorunlarını Araştırma Vakfı (TOSAV)’nın başkanlığını yaptı. Avrupa Güvenliği ve İşbirliği Örgütü Uzmanlar Kurulu üyeliğini ve Toplum Sorunlarını Araştırma Merkezi Başkanlığını yürüttü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasal Davranış Kürsüsü’nün başkanlığını sürdürdü. Toplumsal örgütlenme, kurumlaşma, toplumsal değişme ve siyasal oluşumlar konularında çok sayıda makalesi çeşitli dergilerde yer aldı. Türk Sosyal Bilimler Derneği ile Siyasî Bilimler Türk Derneği üyesidir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nde başkan danışmanlığı da yapan Prof. Ergil, bu kuruluş adına hazırladığı “Doğu Raporu”nu 3 Ağustos 1995 tarihinde açıklandığında hakkında olumlu ve olumsuz çok sayıda yorum yapılarak ülke genelinde yankılar buldu. 

Prof. Ergil, bu raporunda bölgedeki ekonomik sorunların ağırlığına ve genç nüfusun yoğunluğuna dikkat çekerek, bu faktörlerin Kürt gençleri üzerinde ‘yabancılaşma duygusu’ yarattığını söyledi.

Prof. Dr. Ergil, ayrıca, ülkemizde eksikliği duyulan ve geçmişte üniversitelerde okutulmayan demokrasi ve uzlaşma kültürü, yaratıcı sorun çözümü, çatışma yönetimi ve liderlik konularında çalışan sivil toplum kuruluşlarının oluşumunda bulundu, programlarını yönetti. Demokrasi ve barış çalışmaları nedeniyle çeşitli uluslararası kuruluşlardan ödüller aldı. Güncel toplumsal ve siyasal gelişmeler hakkındaki gözlem ve düşüncelerini, BBC’den El Cezire’ye uzanan uluslararası ve ulusal TV kanallarında ve köşe yazarlığı yaptığı “Today’s Zaman”da geniş bir izleyici kitlesiyle paylaştı. Türkçe ve yabancı dillerde yayımlanmış yirmi beş kadar kitabı, birçok makalesi, değişik dillerde kitap bölümleri ve alan araştırmaları vardır.

Prof. Ergil, kanaat önderi ve Said Nurs’nin en ünlü öğrencisi M. Fethullah Gülen’le ABD’de yaptığı uzun bir röportaj üzerine bina ettiği bir araştırmasını da “100 Soruda Fethullah Gülen ve Hareketi” (2010) adıyla yayımladı. Bu araştırmasında Gülen hareketi hakkında kapsamlı bir bilgiler verdi. 

Prof. Ergil, şimdi FETÖ davasında yargılanan M. Fethullah Gülen’le ABD’de yaptığı uzun bir röportaj üzerine bina ettiği bir araştırmasını da “100 Soruda Fethullah Gülen ve Hareketi” (2010) adıyla yayımladı. Bu araştırmasında Gülen hareketi hakkında kapsamlı bir bilgiler verdi.

ESERLERİ:

Milli Mücadele’nin Sosyal Tarihi (1981), Atatürkçü Toplum ve Siyaset Felsefesi Açısından Laiklik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar: 5 (1990), Körfez Bunalımı (1990),  Toplum ve İnsan (1994), Bir Ters Bir Düz (1995), Kırık Aynada Kendini Arayan Türkiye (1997), Siyasetini Arayan Ülke (2000), Demokrasi ve Yurttaşlık Kültürü (Arzu Yılmaz, Öykü Yalçın ve Zeynep Akıncı ile, 2006), Doğu Sorunu: Teşhisler Tespitler (2008), Kürt Raporu - Güvenlik Politikalarından Kimlik Siyasetine (Ömer Taşpınar ve Philip H. Gordon ile, 2009), Barışı Aramak, Kürtleri Anlamak, 100 Soruda Fethullah Gülen ve Hareketi (2010).

İNGİLİZCE: Realities of Turkey (2008), The Social History of the Turkish Liberation Movement, Secularism in Turkey, Turkey in Search of Herself.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) – Ünlü Bilim Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 2, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013). Asker, Prof. Doğu Ergil'den ne istedi? (haber7com, 17 Kasım 2007), Doğu Ergil / Terörden Öte (Bugün, 27 Ekim 2011).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör