Yiğit Okur

Tiyatro Oyuncusu, Roman Yazarı, Hukukçu, Öykü Yazarı

Doğum
03 Ağustos, 1934
Ölüm
02 Şubat, 2016
Eğitim
Cenevre Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, öykü ve roman yazarı, çevirmen, tiyatro oyuncusu (D. 3 Ağustos 1934, İstanbul – Ö. 2 Ocak 2016, İstanbul). Galatasaray Lisesi (1954), Cenevre Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1961) mezunu. Hukuk öğrenimini sürdürmek için 1958'de Cenevre'ye giden Okur'un, birincilikle bitirdiği fakültede tamamladığı doktora tezi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Ödülü'ne layık görüldü.

1965'te yurda dönen Okur, aile geleneğini sürdürerek İstanbul’da avukatlığa başladı. Bu süreçte çeşitli gazete ve dergilerde, söyleşi ve mesleki makalelerle yetindi.

Yaklaşık kırk yıl süren sessizlikten sonra Yiğit Okur, Hulki Bey ve Arkadaşları adlı romanıyla yeniden yazın dünyasına döndü. O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları adlı öykü kitabıyla 2003 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü ve Deniz Taşları romanıyla 2006 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı. Yiğit Okur'un tüm kitapları Can Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Edebiyat dünyasına 1950’li yıllarda, Varlık, Yenilik, Mavi dergilerinde yayımlanan şiirleri; Ugo Betti, Jean Cocteau, Herman Wook, André Maurois’den yaptığı roman ve oyun çevirileri; Sabah ve Vatan gazetelerine yazdığı tiyatro eleştirileri ile katıldı. Cep Tiyatrosunun kurucularındandır. Bir süre oyuncu olarak sahneye de çıktı.

 

Ölümü Büyük Üzüntü Yarattı

 

Hukukçu Yazar Yiğit Okur, 2 Ocak 2016 günü İstanbul’da hayatını kaybetti. Okur'un Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze törenine spor ve sanat dünyasından bir çok isim katıldı. Okur'un tabutuna Galatasaray bayrağı örtüldüğü görüldü.

2015 yılında yaşanan ölümlerle üzücü bir sene geçiren Edebiyat dünyası 2016 yılının ilk günlerinde Hukukçu yazar Yiğit Okur'un vefatıyla üzüldü. 81 yaşında hayata veda eden ve 60 yaşından sonra yayımladığı 13 edebiyat eseri için, "Yitirdiğim zamanı telafi etmeye çalışıyorum" diyen Okur için bugün Teşvikiye Camiinde cenaze töreni düzenlendi.

Galatasaray Lisesi Mezunu Hukukçu Yazar Yiğit Okur'un cenazesine, Spor ve Sanat dünyasının yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray Spor Kulübü Eski Başkanı Faruk Süren, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, Sanatçı Candan Erçetin, sunucu Korhan Abay, oyuncu Aydemir Akbaş, İlber Ortaylı, gazeteci yazar Ali Sirmen'in yanı sıra sevenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazı öncesi Yazar Yiğit Okur'un kardeşi Mehmet Okur taziyeleri kabul etti.

Kardeşi Mehmet Okur, "Kendisi hem Hukukçuydu, hem de yazarlık yaptı. Son yıllarda kendisine ait çokça kitapları çıktı. Önemli bir hukukçuydu" diyerek üzüntüsünün büyük olduğunu ifade etti.

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, "Kendisi hem eğitim kurumlarına hem de camiamıza iyi hizmetler verdi. Dolayısıyla onun kaybının üzüntüsü içerisindeyiz. Nur içinde yatsın. Bütün Galatasaraylıların başı sağ olsun. Örnek bir Galatasaraylıydı" dedi.

Teşvikiye Camii'nde Öğle namazı müteakibi kılınan cenaze namazı sonrası Galatasaray bayrağı örtülü tabutu omuzlarla taşınarak cenaze aracına götürüldü. Okur'un cenazesi Zincirli Kuyu Mezarlığına defnedildi.

“Piyano romanı tek bir çizgide ilerlemiyor. Bir yandan geriye dönüşlerle hikâyenin karanlıkta kalan yerlerini aydınlatıyor Okur, diğer yandan romanı pek çok yan hikâyecikle zenginleştiriyor. Dönemin siyasal ve toplumsal geri planını da eksik etmemiş. 1945-80 arası Türkiye’sini, 1960 devrimini, tek parti rejiminden çok partili döneme geçişi, Türkiye’nin savaş sonrası yıllarındaki toplumsal koşullarını o günlerin seçkin bir kesiminden insan manzaraları sunarak anlatıyor. (…) Piyano, geçip giden yılların, bir türlü yakalanamayan mutluluğun hüzünlü atmosferini taşıyan, ironik ve akıcı diliyle zevkle okunan bir roman.” (A. Ömer Türkeş)

ESERLERİ:

ROMAN: Hulki Bey ve Arkadaşları (1999), Güvercinler (2000), Topal Viktor’un Anıları (2001), Piyano (2003).

ÖYKÜ: O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları (2002).

ÇEVİRİ: Patronlar (A. Maurois’den, 1956), Düşen Yıldız (H. Wouk’tan, 1959).

DİĞER: Deniz Taşları, Büyücü, Tutuklanacaklar Listesi, Piç Osman'ın Pabuçları, Sıfırlamak.

KAYNAKÇA: Zeki Coşkun / Hayat Adamı Ne Yapar? (Radikal Cumartesi, 19.2.2000) - Hiçliğin Destanı: Güvercinler (Radikal Cumartesi, 13.2.2001), Suna Kılıç / Yiğit Okur ile söyleşi: “Doğada Gülen Tek Varlık İnsan Ama İnsanın Durumu Gülünç” (Virgül, Aralık 2002), TBE Ansiklopedisi (2. bas. c. 2, 2003), A. Ömer Türkeş / Mercek: Yeni Yerli Romanlar-Geçip Giden Yıllar (Virgül, Haziran 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Yazar, şair hukukçu Yiğit Okur hayatını kaybetti (edebiyathaberleri.com, 2 Ocak 2016), Hukukçu Yazar Yiğit Okur, Son Yolculuğuna Uğurlandı (istanbulhaberleri.com.tr, 04.01.2016). 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör