Ertuğrul Gazi

Hükümdar

Doğum
-
Ölüm
-

Hükümdar (D. 1198 – Ö. 1282-83). Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi hakkında bilinenlerinin çoğu geç dönemlere ait eserlerde yer aldığı için hayatı hakkında çeşitli bilgiler vardır. Doğum yeri ve yılı hakkındaki bilgiler kesin değildir. Nesebi kimi kaynaklarda Oğuz Han’a hatta Nuh Peygambere dayandırılır.

Ertuğrul Gazi’nin babası, Oğuzların Kayı boyunun beyi Gündüz Alp, Moğol baskılarında kurtulmak için Anadolu’nun içlerine doğru göç etme kararı aldı. Göç sırasında Gündüz Alp’in vefat etmesi üzerine boy’un başına oğlu Ertuğrul Gazi geçti. Sivas yakınlarında konakladıklarında Moğol-Selçuklu savaşında Selçuklulara yardım ederek savaşı kazanmalarında etkili oldu. Bunun üzerine Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat, Ertuğrul Gazi’ye iltifatta bulundu ve yerleşmeleri için Ankara çevresini verdi (1230). Burada bir süre kalan Kayı boyu, yine Alaeddin Keykubat’ın izniyle daha sonra batıya doğru hareket ederek Bizans sınırındaki Söğüt ve Domaniç çevresine yerleşti. Ertuğrul Gazi, iyi ilişkiler içinde olduğu çevredeki tecrübeli uç beylerinin de desteğiyle zaman zaman Bizans sınırlarındaki bölgelere akınlar düzenledi. Böylece Kayı boyu, her geçen gün güçlenerek büyüdü.

1279’da hayli yaşlanan Ertuğrul Gazi, Bizans sınırına kadar gelen Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev’e bağlılığını bildirdikten sonra boyun idaresini oğlu Osman Bey’e bıraktı. Bundan kısa bir süre sonra da vefat etti. Osman, Saruyatı Savcı ve Gün­düz Alp adlı üç oğlu olmuştur. Türbesi, Bilecik-Söğüt yolu üzerindedir.

Kayı aşiretine mensup olanlar ve özellikle Karakeçili aşireti, Er­tuğrul Gazi'nin ölümünden sonra onun türbesini mânevî bir ziyaret yeri haline getirmişler ve yıllarca burayı ziyaret ede­rek şölenler tertiplemiş, cirit, güreş gibi millî oyunlarla atalarını anmışlardır. Er­tuğrul Gazi'nin türbesi bugün de aynı şekilde ziyaret edilmekte ve Söğüt'te her yıl şenlikler düzenlenmektedir.” (Fahamettin Başar)

HAKKINDA: İbrahim Alaeddin Gövsa / Türk Meşhurları (1946), M. Fuat Köprülü / Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu (1959), Faruk Sümer / Oğuzlar [Türkmen­ler] (1972), İbrahim Artuk / "Osmanlı Beyliği'nin Kurucusu Osman Ga­zi'ye Ait Sikke", Türkiye'nin Sosyal ve Eko­nomik Tarihi: 1071-1920 (1980), Ahmedî / İskendernâme (Yay. İsmail Ünver, 1983), Büyük Larousse (c. 7, 1986), Ana Britannica (c. 8, s. 277, 1987), Fahamettin Başar / “Ertuğrul Gazi” (TDV İslam Ansiklopedisi, c. 11, s. 314-315, 1995).

DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİSİ

DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİSİ

 

Ertuğrul Bey’in hayatı 2014 yılında “Diriliş: Ertuğrul” adlı diziye konu edildi. İlk bölümü 10 Aralık 2014 tarihinde TRT 1 ekranlarında yayınlanan dizinin yapımcılığını Tekden Film'in üstlendiği, senaryosunu Mehmet Bozdağ'ın yazdığı, başrollerini Engin Altan Düzyatan,Esra Bilgiç, Kaan Taşaner, Didem Balçın, Osman Soykut, Uğur Güneş, Hülya Darcan, Evrim Solmaz ve Mehmet Çevik'in paylaştıkları televizyon dizisidir. İlk bölümün yayınlanmasının ardından yayınlandığı günün AB grubu reyting sıralamasında 1. sırada yer aldı. Ayrıca dizi 2015 yılının en iyi dizisi ödülünü aldı.

İslam ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede de ilgi gören “Diriliş: Ertuğrul” dizisi 2019 yılında da TRT ekranlarında gösterilmeye devam etti.

“Dizinin ilk sezon hikayesi 13. yüzyılda Kayı Obası'nın Tapınak Şövalyeleri'ne karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Dizinin ikinci sezon hikayesi ise 13. yüzyılın ortalarında yine Kayı Obası'nın bu sefer Moğollar’a karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Dizi için 6 ay kadar hazırlık yapıldı. Oyuncuların tamamına at binicilik dersleri verilirken, erkek oyunculara bıçak ve kılıç kullanma dersleri verildi.

“Moğollarla zorlu bir mücadele veren Ertuğrul Bey, kutlu davasının peşinden gidebilmek için kardeşlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Ertuğrul Bey’e inanan Kayılar, bu ayrılığın ardından yollara düştüler. Çetin geçen koşullarda Karacadağ sınırlarına kadar ilerleyen Kayıları burada bambaşka bir dünya bekliyordu. Yeni yurtları onlara farklı bir iklim, farklı topraklar ve farklı insanlar sunacaktı. Ertuğrul Bey, kutlu davasına giden yolda daha güçlü ve daha acımasız düşmanları olacağının farkındaydı. Peki, yeni düşmanlarını alt edebilmek için kılıcının keskinliği yetecek miydi?

Ertuğrul Bey artık başka bir dünyadaydı. Ve bu dünya da at koşturmak daha çok akıl, cesaret ve sabır istiyordu. Karşısına daha güçlü ve daha acımasız olarak çıkan Tapınakçılar, Ertuğrul Bey’i zafer için yeni yöntemler bulmaya zorlayacaktı. Zira Tapınakçıların gizli eli olan Simon bir kılıç darbesiyle öldürülemeyecek kadar zeki ve güçlüydü. Üstelik Simon yalnız da olmayacaktı. Ertuğrul Bey, Simon’a destek olan Müslümanları öğrendiğinde ne yapacaktı? Ertuğrul Bey, kılıçların sustuğu, akıl oyunlarının konuştuğu bir cehennemin içindeydi. Peki, aklı onu bu cehennemin ateşinden koruyabilecek miydi?

Karacadağ etekleri birçok Türkmen Obasına yurt olmuştu. Fakat aslen Tatar olan Çavdaroğlu Obası, aralarında en güçlü olanlarıydı. Bu güçlerini ise başarısızlığa tahammülü olmayan ve obayı demir yumrukla yöneten Candar Bey’den alıyorlardı. İktidarını yıllarca koruyan Candar Bey, en büyük imtihanını evlatlarıyla verecekti. Candar Bey’in büyük oğlu Ural’ın ihtirası obanın kaderini belirleyecekti. Çavdaroğlu ve Kayı Obası arasında yaşanacak gerilimi Candar Bey’in hamleleri durdurabilecek miydi? Ertuğrul Bey, Çavdaroğlu Obasından hiç beklemediği teklifler ve tehditler alacaktı. Peki, Kayılar ve Çavdaroğulları’nın yolu nerede ve nasıl kesişecekti? Ertuğrul’un vereceği her karar hem obanın kadınları hem de beyleri için yeni sonuçlara gebeydi.

Ertuğrul artık obanın beyi olmuştu. Obada yeni sorunlar baş göstermişti. Göç yolunda yorgun düşen Kayılar ülküleri ve nefisleri arasında sıkışıp kalmıştı. Onlar için bu imtihan hiç kolay olmayacaktı. Dışarıda düşmanlarıyla mücadele veren Ertuğrul Bey’i içerde ise yeni sorunlar bekliyordu. Göç yolunda sevdiklerinden ayrı düşen ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kayılar birliklerini koruyabilecekler miydi?

İhanet, ihtiras ve akıl oyunlarıyla yüz yüze gelen Ertuğrul için tek hedef vardı. Bir milletin dirilişine vesile olmak…”

KAYNAK: Diriliş Ertuğrul oyuncuları kimlerdir? Yeni sezon oyuncu kadrosu (hürriyet.com.tr, 01.11.2017), Diriliş Ertuğrul Dizisi (sinematurk.com, 21.02.2019).

Yazar: hürriyet.com.tr, 01.11.2017

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör