Antakyalı Münif

Bürokrat, Şair

Doğum
-
Ölüm
Diğer İsimler
Mustafa Münif Efendi, Hezarî, Münif

Bürokrat-şair (D. ?, 1700’lü yılların başları, Antakya – Ö. 1743, İstanbul). Tam adı Mustafa Münif Efendi’dir. Antakya’da “Hezarî” mahlâsını, İstanbul’a gittikten sonra hamisi Raşit Efendi’nin tavsiyesine uyarak “Münif” mahlâsını kullandı. Antakya’da öğrenim gördü. 1718’de İstanbul’a gitti, ünlü tarihçi Râşid Efendi’nin Üsküdar’daki yalısına konuk oldu, takdirini kazanarak onunla birlikte Afganistan’a gitti. Burada bazı devlet erkânının maiyetine girdi. Mektûbiyân-ı Sadr-ı Azamî mülâzımlığı, Defterdar Boz İbrahim Paşa’nın kîsedarlığı gibi işlerde çalıştı. Hâcegânî rütbesi kazandı, kethüdâlık, rûznâmecilik, maliye tezkireciliği ve İran elçiliği gibi önemli görevlerde bulundu. Türkçenin yanı sıra Arapça ve Farsça şiirler de yazdı.

ESERLERİ:

Divan (yay. haz. Sabahattin Küçük, 1999), Fetihnâme-i Belgrad (Hezâri mahlasıyla), Hadîs-i Erbaîn Tercümesi (Molla Câmî’den), Mensur ve Manzum Zafernâmeler.

KAYNAK: Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Müellifleri II (1972), Mehmet Turan Yarar / Doruktan Doruğa - Güfte Şairleri (1992).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör