Mehmet Görmez

İlahiyat Profesörü, Kamu Yöneticisi

Doğum
01 Ocak, 1959
Eğitim
Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi
Burç

İlahiyat profesörü, akademisyen, kamu yöneticisi, Diyanet İşleri eski Başkanı. 1 Ocak 1959, Nizip / Gaziantep doğumlu. İlköğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep'te tamamladı. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’ni bitirdikten (1987) sonra 1988'de bir yıl süreyle Milli Eğitim Bakanlığının tahsis ettiği bursla Kahire Üniversitesinde inceleme ve araştırmalarda bulundu. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Hadis Anabilim Dalında başladığı yüksek lisans çalışmasını “Musa Carullah Bigiyef Hayatı Fikirleri ve Eserleri” konulu teziyle tamamladı (1990). Doktorasını “Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu” konulu teziyle Ankara Üniversitesi SBE’de yaptı (1995). Doktora çalışması, 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı. Bir süre Kırıkkale ve Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak memuriyet görevlerinde bulundu.

Ahmet Yesevi Üniversitesi (1995-97), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi (2001-2003), Anadolu Üniversitesi İlahiyat Ön Lisans Bölümünde ders verdi. Anadolu Üniversitesi İlâhiyat önlisans programının hazırlanmasında görev aldı. Öğretim üyesi olarak İngiltere’de (1997-1998) ve AÜ İlâhiyat Fakültesi’nde görev yaptı. 1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006'da profesör unvanını aldı. 2001–2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde dersler verdi.

13.08.2003 tarihinden itibaren yedi yıl Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 11.11.2010 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı olarak atandı. Yayınlanmış birçok eseri bulunan Prof. Dr. Mehmet Görmez, evli ve üç çocuk babası olup Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Yurtiçi ve yurtdışında yapılan çeşitli bilimsel toplantılara katılarak bildiriler sunmuş olan Prof. Dr. Mehmet Görmez; çokkültürlü toplumlarda dini yaşam, tecdid, çağdaş toplumlarda kadın problemleri gibi çeşitli konuları ele aldığı makaleleri, 2002 yılından itibaren ortak kitaplarda; çeşitli şura ve sempozyumların kitaplarında yayımlandı. İslamiyat dergisi yayın kurulu üyeleri arasında yer aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez 31 Temmuz 2017 günü kendi isteğiylr emekliye ayrıldı. Görmez’in emekliye ayrılma talebini içeren dilekçesi Başbakanlık tarafından kabul edildi. Görmez’in yerine bir süre için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş vekalet etti.

ESERLERİ:

TELİF: Musa Carullah Bigiyef (1994; Rusça’ya çevrilip yayımlandı, 2003), Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu (1997), İslâm Dininin Temel Kaynakları -Sünnet/Hadis (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, ders Kitabı, 1999), Gazzâli'de Sünnet Hadis ve Yorum (2006), Sünnet ve Hadisin Aktüel Değeri (2006).

ÇEVİRİ: Sünnet Müdafaası I-II (Muhammed Ebû Şehbe'den, Mehmet Emin Özafşar ile birlikte (1990), Kitâbu'z-Zühd I-II (İmam Ahmed b. Hanbel'den, Mehmet Emin Özafşar ile birlikte, 1993), Kitabu’s-Sünne (Musa Carullah'tan, 1998), Kur'an-ı Kerim Âyet-i Kerimelerinin Nurları Huzurunda Hâtun (Musa Carullah'tan, 2000).

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007) - Ünlü Bilim Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 2, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013), Mehmet Görmez'den Fatih Projesi'ne destek (Star gazetesi, 1.4.2012), Diyanet İşleri Başkanı'ndan 'engellilere iyi davranın' mesajı (Milli Gazete, 11.5.2012), Camiler artık 12 saat açık kalacak (Milli Gazete, 17.5.2012), Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez emekliye ayrıldı (hürriyet.com.tr, 31 Temmuz 2017).

 

 

AHMET DAVUTOĞLUNDAN MEHMET GÖRMEZ AÇIKLAMASI

AHMET DAVUTOĞLUNDAN MEHMET GÖRMEZ AÇIKLAMASI

 

AK Parti Konya Milletvekili Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevinden ayrılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında "Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık dönemlerimde kendisinin dinimizin izzetine, milletimizin vakarına ve devletimizin itibarına yakışan bir tavır içinde görevini yürüttüğünü de her daim müşahede ettim" diyen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

"FETÖ GİBİ FİTNE ODAKLARININ HEDEFİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR"

 

Yakın mesai birlikteliği yaptığımız bu süre zarfında kendisinin İslam dünyasında iç barışın sağlanması, mezhep çatışmalarının engellenmesi, gönül coğrafyamızda dini geleneklerimizin korunarak sürdürülmesi, mazlum milletlere insani yardım, yurtdışındaki vatandaşlarımızın dini hizmetlerinin en etkin bir şekilde sağlanması, Afrika ve Latin Amerika gibi uzak coğrafyalardaki Müslümanların dini ve kurumsal ihtiyaçlarının giderilmesi gibi alanlarda büyük hizmetleri oldu. Bütün bu görevleri yürütürken milletimizin ve gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin büyük teveccühünü ve takdirini kazanan Sayın Görmez bir taraftan da Müslümanlar arasındaki çatışmaların körüklenmesini isteyen çevrelerin ve FETÖ gibi fitne odaklarının hedefi haline getirilmiştir.

 

MESCİD-İ AKSA'DA HUTBE OKUYAN İLK VE TEK DİYANET İŞLERİ BAŞKANI

 

Kendisi yaptığı birçok hizmetle milletimizin vicdanında ve hafızasında kalıcı bir yer edinmiştir. Ancak özellikle iki vakur ve cesur öncülüğünün asırlarca nesilden nesile aktarılacağından hiç şüphemiz yoktur: Mescid-i Aksa'da hutbe okuyan ilk ve tek Diyanet İşleri Başkanımız olması ve 15 Temmuz gecesi ihanetin daha ilk anlarında hiçbir talimat almaksızın okuttuğu salalarla bir millete onuru için kıyama kalkması çağrısında bulunması. Biz ve aziz milletimiz kendisinin onur ve vakar ile başladığı ve sürdürdüğü görevini yine onur ve vakar ile bıraktığına şahidiz. Rabbimiz de şahit olsun.

KAYNAK:  Ahmet Davutoğlu'ndan Mehmet Görmez açıklaması (hürriyet.com.tr, 01.08.2017).

Yazar: hürriyet.com.tr, 01.08.20

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör