Feyyaz Sağlam

Araştırmacı, Yazar, Şair

Doğum
27 Aralık, 1959
Eğitim
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Araştırmacı-yazar, şair. 27 Aralık 1959, Argıthanı / Ilgın / Konya doğumlu. Akşehir 24 Ağustos İlkokulu (1971), Akşehir Merkez Ortaokulu (1974), Akşehir İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesini (1977) bitirdi. Bir süre fabrikalarda işçi olarak çalıştı. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1985) bitirdi. Kars’ta öğretmenlik (1986-2000), 2000 yılından itibaren DEÜ Fen Edebiyat Fakültesinde ile Eğitim Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İlk yazısı “Kültür Değerlerimize Kimler Sahip Çıkıyor?”, 1 Mart 1985 tarihli Milliyet Sanat dergisinde çıkmıştı. Daha sonra çeşitli yazıları Kardaş Edebiyatlar, Sanat Olayı, Yeni Kıbrıs, Batı Trakya’nın Sesi, Bay, Tarla, Turnalar (KKTC) vd. dergilerde yayımlandı. Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi’ne Batı Trakya bölümünü yazdı. Uluslararası düzeyde katıldığı bilimsel kongrelerde Batı Trakya Türk edebiyatı hakkında bildiriler sundu, konferanslar verdi, radyo ve televizyon programlarına katıldı. Balkanlarda Türk kültürü ile ilgili İzmir, Romanya, Makedonya, Almanya, Azerbaycan, Avustralya’da pek çok etkinlik düzenledi. Araştırma ve incelemeleri Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Yunanistan (Batı Trakya), KKTC, İsrail, Avustralya ve Azerbaycan’da yayımlandı. Bazı araştırma yazıları ve şiirleri İngilizce, Almanca, Hollandaca, İbranice, Romence, Lehçe, Bulgarca, Sırpça, Yunanca ve Özbek, Azeri, Kazak ve Tatar Türkçelerine çevrildi. Edebiyat alanında Türkiye’de aldığı iki ödüle ek olarak, Yunanistan (Batı Trakya) Türkleri Edebiyatı’na katkılarından dolayı kendisine “Özel Şükran Plâketi” verildi. 2004’te Batı Trakya Türkleri Kardeşlik Ödülü ile Bosna-Hersek Kültür Dernekleri Fe-derasyonu Türk Diline Hizmet Ödülünü aldı. KIBATEK projesini 1998 yılında gündeme getirerek Bulgaristan kökenli Türk şair ve yazarı M. Şaban Kalkan ve KKTC’li yazar İsmail Bozkurt ile bu projenin hayata geçmesine öncülük etti ve 2001’de projenin başkanı oldu. FAK üyesidir.

“Sen, ey Batı Trakya elçisi Feyyaz Kardeş; say ki tekleyen yüreğimle, say ki Rumeli ereğiyle say ki Mercan soyu şiiriyle çok yaratan sıcak ocağına hatırası kırk yıl süren bir kahveni içmek istedim bu yazımla; yeter ki verilerinle her zaman varolacağına inandığım hoş karşıla, o kadar.” (Hasan Mercan)

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Batı Trakya / Yunanistan’da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi (1990), Batı Trakya Türkleri Çocuk Edebiyatı (1990), Yunanistan (Batı Trakya) Türkleri Edebiyatı Üzerine İncelemeler (c. I. 1991, c. II. 1993, c. III. 1994, c. IV. 1996), Yunanistan (Batı Trakya) Türkleri Edebiyatı’nda Atatürk (1992), Yunanistan’da (Trakya’da) Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi (1995), Uluslararası Batı Trakya Paneli (1996), Türk Dünyası Edebiyatı İncelemeleri (1996), Türkiye Dışındaki Çağdaş Türk Edebiyatları Ansiklopedisi (c. 9, Batı Trakya Türkleri Edebiyatı Bölümü, 1997), Türkiye Dışında Yazılmış Türk Dili Şiirleri Antolojisi (1999), Batı Trakya Türkleri Basın Tarihi Üzerine Bir Araştırma (2000), Türk Dünyası Edebiyatı’nda KIBATEK (2001, M. Şaban Kalkan’la birlikte), Batı Trakya Türk Kültürü Araştırmaları (2003), Dünyada Türkçe ve Türk Edebiyatları (2003).

ŞİİR: Kırk Kırık Rubai (1997; Azeri Türkçesine çevirisi, Rubailer adıyla, 1998), Leylâgül (2001).

KAYNAK: Tayyar Salamoğlu Cavadov / Şairleri Haygıran Millet ve Konyalı Telgigatçı (18.3.1995, Bakû), İskender Pala / Rubai Geleneği (Zaman gazetesi, 24.12.1998), Hasan Mercan / Batı Trakya Türklerinin Elçisi (Tan gazetesi, 6 Şubat 1999; Tarla, Mart 1999), Almaz Hüseyinova / Kövrek Mısraların Sızıltıları (Filoloji Araştırmalar, X. kitap, 1999, Bakü), Mehmet Kansu / Halkın Sesi (Lefkoşa, 17.1.2000), Tamilla Aciyeva / Sıfırdan Başladım Hayata (Filoloji Araştırmalar, XI. Kitap, 2000, Bakü), İslâm Beytullah Erdi / Feyyaz Sağlam ve Onun Leylâgül’ü (Haber69, sayı: 161-162, 2004), A. Neyzar Karahan / Leylâgül (Bakırçay Manisa, 19.4.2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

NAZİRE-İ KASÎDE-İ HÜRRİYET

-Namık Kemal’e-

 

Bir ulu volkandır sözüm, tam zûlme inat,

Çılg ın şairim karada, deryada levent.

 

Kalsa da epey  uzakta şimdi koca İstanbul,

Susmam yine söylerim, isyandayım evet.

 

Bu gecenin de bir sabahı vardır mutlak

İlmik ilmik olsan da, sabret gönlüm sabret

 

Belki bir mektup çıkar gelir bugün-yarın

Ey gönlüm, bu zindanı Dersaadet farz et.

 

Ne çıkar, ölümü lâyık görmüşse bize bu felek,

“Altı da üstü de bir” değil mi yerin nihayet.

 

Yalnız bir tek kelimedir işte bütün hayatım:

“Hürriyet, hürriyet, hürriyet yine hürriyet!...”

 

(Tunalar Dergisi,1999)

RUBAİ

Hayat bir bitmez yoldur, gider tâ Fizan’a kadar,

Baharla başlar ömrümüz, gider tâ hazana kadar,

Her gün yeni bir kavga, her gün yeniden hâyhuy,

Herkesin bir hakkı yenir, gider tâ Mizan’a kadar.

 

 

(Kırk kırık Rubai,1997)

RUBAİLER

Sevda yorgunu yüreğim, söyle bir daha nasıl sevsin?

Sen ki gözümde bazen cüce, bazen de yüce bir devsin,

Benim için nesin; bilemedim, çaresizim inan yâr

Sanki dışımda kar yangını, içimde buzdan alevsin...

 

*

 

Mecnûn ki Leylâ'yı bir sevmiş pîr sevmiş,

Kerem Aslı'ya yanmış, Zühre'yi Tahir sevmiş,

Böyle aşklar kaldıysa gayri dünyâda

Sevdiyse Bu âlemde, yine Bu fakîr sevmiş.

 

*

 

O ceylandı, selviydi, birdi geldi ve gitti,

Yaralı gönlümde yeni bir devirdi geldi ve gitti,

Seher vakti ağyarla elele gördüm de birden

Gözleri, gözlerime misafirdi, geldi ve gitti...

 

(Leylagül, 2001)

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör