Ferman Karaçam

Yazar, Şair

Doğum
Eğitim
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

Şair ve yazar, yayıncı, yönetici. 1955, Ardahan doğumlu. İlk ve ortaokulu Ardahan’da okudu. Erzincan Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü’nü bitirdikten (1975) sonra 1976 yılında İstanbul da Mensucat Santral Fabrikasında Elektrik Teknisyeni olarak çalıştı, aynı yıl girdiği üniversite sınavını kazandı ve üniversiteye kaydoldu. 1982 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Mezuniyet tezi olarak George Sand’ın “Les Lettres d’un Voyageur” adlı eserinden Alfred de Musset’ye yazdığı “Alfred de Musset’ye Mektuplar” (Lettres a Alfred de Musset) adlı eserini tercüme etti.

Üniversite öğrenimi sırasında bazı kültür, sanat ve edebiyat dergilerini çıkarıp yöneticiliğini yaptı. Ayrıca yine bu dönemde yazdığı “Moro’daki Yabancıya Özlem” adlı şiiriyle Türkiye birinciliği ödülü aldı.

Lise öğrenimi sırasında Erzincan, üniversite öğrenimi boyunca da Erzurum Belediyesinde Elektrik Teknisyeni olarak çalıştı ve hem lise hem üniversite öğrenimini çalışarak tamamladı. Askerliğini Diyarbakır’da 1984 yılında yedek subay olarak yapan Karaçam,1985–1987 yıllarında İlim ve Sanat dergisinde yayın müdürlüğü görevinde bulundu.

İlim Sanat Dergisinde; kültür, sanat, edebiyat ve iletişim konularında birçok makalesi yayımlanan Karaçam ayrıca bu ve benzeri konularda alanında uzman ve tanınmış kişilerle çok sayıda röportaja imza attı.

Aynı dönemde Milli Gençlik Vakfı (MGV) İstanbul/Üsküdar şubesinde yönetici olarak görev aldı. Vakfın iletişim, eğitim ve sosyal konularda sorumluluğunu üstlendi, çok sayıda ulusal ve uluslararası panel ve konferanslar düzenledi, bu etkinliklerde panelist ve yöneticilikler yaptı.

1987’de Gül Çocuk dergisini kurdu ve yönetti. Gül Çocuk dergisinde çocuk, sevgi, ahlaki değerler, eğitim-öğretim üzerine çok sayıda şiir, makale, inceleme, araştırma ve röportajları yayımlandı.1988 yılında İslam dergisinin Yazı İşleri Müdürü oldu.1989’da İlim ve Sanat, İslam, Gül Çocuk, Kadın ve Aile dergilerinin yayımından sorumlu Genel Koordinatör olarak çalıştı. Birçok vakıf, dernek ve eğitim kuruluşunda kurucu, yönetici ve danışman olarak görev yaptı.

1990–1997 yılları arasında TDV İslam Ansiklopedisi’nde yöneticilik yaptı. Ünlü şarkiyat âlimleri üzerine çeşitli çalışmaları bulunan Karaçam, aralarında Fransız şarkiyatçısı Rene’ Basset, ünlü Rus Şarkiyatçısı İlya Nikoloyeviç Berezin de olduğu bu şarkiyatçılardan bazılarını İslam Ansiklopedisi’ne madde olarak yazdı.

Ferman Karaçam, bu ansiklopediye, Başkırt ve Tatar Türklerinin tanınmış şair ve yazarı Mecit Gafuri ile Cumhuriyet dönemi fikir, sevgi, eylem adamı, eğitimci ve yönetici Fethi Gemuhluoğlu’nu, bir dönemin fikir, eylem adamı ve şair olan Osman Yüksel Serdengeçti’yi, Türk Edebiyatının önde gelen şairlerinden Behçet Necatigil’i ansiklopediye madde olarak yazmış ve bu maddeler yayımlanmıştır.

Ayrıca Karaçam yine Türk edebiyatının en ünlü ve zarif şairi olarak tanınan Cahit Zarifoğlunu da İslam Ansiklopedisine madde olarak yazdı. Bir ekiple birlikte İslam Araştırmaları dergisini çıkarıp yayın koordinatörlüğünü yaptı.

Ayrıntı dergisinin de kurucu yöneticiliğini yapan Karaçam; iletişim’in çeşitli sorunları ile ilgili çok sayıda panel ve konferanslarda yer aldı, seminerler verdi.

Şiir, röportaj, makale, tanıtım, inceleme yazıları ile edebi, siyasi ve biyografi çalışmaları; Yeni Devir, İlim ve Sanat, Nehir, Talebe, İslam Ansiklopedisi, Muştu, Vahdet, İslam Dergisi, Kadın ve Aile, Yeni Şafak, Gül Çocuk, Haber 7, Haber 2B, Ay Vakti, Hüner, Kayıtlar, Mavera, Yeni Dünya  gibi ansiklopedi, gazete, internet haber siteleri ve dergilerinde yayımlandı.

Öte yandan Karaçam’ın yayınlanmış eserlerinde yer alan Acı, Nakış, Kor Ayaklar, Açelya adlı şiirleri seslendirilerek, ayrı ayrı albümlerde yayımlanmış; bunlardan Acı ve Nakış şiirleri bestelenmiştir. Ayrıca Acı şiiri Arapça ve Farsçaya, Karanfil adlı şiir kitabından bazı eserleri de İngilizceye çevrilmiştir.

Karaçam, bir süre Ümraniye, Alia İzzet Begoviç Kültür Merkezinde “Okuma Dersleri” adı altında, halka açık edebi ve kültürel dersler verdi. Ayrıca Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesinde (AİHL) bir dönem sözleşmeli “Edebi Metinler” Öğretmeni olarak çalıştı. 1997-1998 yıllarında Marmara FM radyosunda Genel Müdürlük yaptı.

1999 yılında Radyo 7’yi, 2006 yılında İstanbul’un Sesi Radyosunu kurdu ve bu kuruluşlarda yöneticilik yaptı. Ayrıca; sırasıyla Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Yönetim Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı, Yüksek Danışma Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulundu.

Bu dönemde birkaç yıl süreyle Türkiye’de ulusal, bölgesel ve yerel kategorilerde yayın yapan televizyon ve radyolarda yılın başarılı haber spikeri, programcı ve diğer birçok dalda başarılı olanların seçiminde jüri üyeliği yaptı.

RTÜK, TRT ve RATEM’in ortaklaşa düzenlediği yılın başarılı program, programcı ve haber spikeri seçiminde Karaçam jüri üyeliğine RATEM’i temsilen katıldı. Bu dönemde yine RATEM’i temsilen mahkemesi devam eden bazı davalarda bilirkişi olarak bulundu.

Ferman Karaçam 2005 yılında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üye seçimi için AK-PARTİ kontenjanından müracaat etmiş, ancak TBMM’de yapılan oylamada yeterli oyu alamayarak seçilememiştir.

Son olarak Sosyal, Kültürel, İletişim, Siyasi ve Biyografi konularında henüz yayınlanmamış kitaplar üzerinde çalışmaktadır. Uzun zamandır Haber 7’de Sosyal, Siyasal, İletişim konularında ülkemizin ve dünyanın çeşitli sorunları ile ilgili yazılarını sürdürmektedir. 1981 yılında evlenmiş olup üç erkek çocuk babasıdır.

 “Karanfil şiir kitabı tabiat öğelerinin sıkça kullanıldığı imgelerle yazılmış, değişik çiçek adları, yol, deniz, martı, renkler, ırmaklar, dağlar, dalgalar kitap boyunca eşlik ediyor kendinizi pastel bir armoni içinde hissediyorsunuz.” (Ali Büyükçapar)

ESERLERİ (Şiir):

ŞİİR: Karanfil (2000), Aşk Buzlu Bir Yanardağ (2000), Yetim Çağrışımlar (2002).

ÖYKÜ-DENEME: Yaralı Öyküler (2007).

KAYNAKÇA: Sadık Yalsızuçanlar (Zaman, 9.6.2000), Mustafa Cambaz (Yeni Şafak, 17.7.2000), Ali Büyükçapar (Kahramanmaraş’ın Sesi, 12.9.2000), Özcan Ünlü (Türkiye, 17.7.2000 - 14.2.2002), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör