Ferhat İşlek

Yazar, Şair

Doğum
25 Ocak, 1957
Eğitim
Diyarbakır Eğitim Enstitüsü, Anadolu Üniversitesi Coğrafya Bölümü
Burç

Şair ve yazar. 25 Ocak 1957, Adana doğumlu. Çocukluk ve gençlik yılları Çukurova’da geçti. Ortaokulu ve liseyi Adana’da tamamladı. Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Yönetimi Bölümüne girdi, bitirmeden ayrıldı. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü mezunu. Öğrenimini sürdürürken dokuma ve maden işkollarında işçi olarak çalıştı. Lisansını Anadolu Üniversitesinde coğrafya dalında tamamladı. Önceleri dokuma, maden, plastik iş kollarında çalıştı. Coğrafya öğretmeni olarak 1979’dan itibaren Iğdır, Kars, Ankara ve İzmir’de görev yaptı.

Ferhat İşlek, eğitim tarihi ile Çingene çocuklarının eğitimi üzerine araştırmalar yaptı. Çevre konularının öğretim programlarına yansıtılması ile ilgili yaptığı çalışma Çevre Bakanlığı tarafından ödüllendirildi.  Şiir, deneme, eleştiri ve söyleşi türündeki ürünleri Aykırısanat, Çalı, Berfin Bahar, abece, Öğretmen Dünyası, Simurg, İzmir İzmir, Çağdaş Yaşam, Gerçek Sanat, Cumhuriyet Dergi, Evrensel, Ardıçkuşu  gibi dergi, gazete ve gazete eklerinde yayımlandı. Zor Yıllar, İmdat Çavuş ve Kocaçimen adındaki müzikli oyunları, çeşitli amatör tiyatrolar tarafından sahnelendi. Ferhat İşlek, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Dil Derneği’nin üyesidir.

 “Çeşitli dergilerdeki yazı ve şiirlerinden tanıdığımız sevgili Ferhat, içten içe iyi bir şair, mütevazı, sessiz ve sakin. Yalnız onun içindeki çocuk şair sonunda onu masaya oturtur ve düşüncelerini dize dize yazdırtır. Çünkü içinde yaşadığı kent kokusu asıl yapmak istediklerine engel olur; haramiler gibi yani. ” (Tacim Çiçek)

Patika’nın Başlangıcı’ndan sonra Sardunya Düşlü Memleketim adlı yapıtıyla şiirimize merhaba diyor Ferhat İşlek. Patikanın Başlangıcı’na yazdığım giriş yazısında Ferhat’ın şiirinin umudumu şiir adına çoğalttığını belirtmiştim. Yeni yapıtı düşüncemi pekiştirdi.

“Eylül, tüm mevsimlerin kavgalı kızı

Öpülmez dudakların açık deniz yarası

diyen ozan umudumuzu çoğaltmaz mı?” (Hasan Hüseyin Yalvaç)

ESERLERİ (Şiir): 

Patikanın Başlangıcı (1995), Sardunya Düşlü Memleketim (1998), Sevdalar Çiçeklenir (2001), Kurtarılan Aşklardı Onlar (2005), Güneşli Çocuklar (2007), Tut Ellerimi Öğretmenim (2007), Sevda Hüzün Bırakmaz (2008).

          KAYNAKÇA: O. Nuri Poyrazoğlu / Şiir Ustalarından Beş Yapıt (Kasım-Aralık 2002), Sinan Araman / Şiir Hayata Müdahale Etmeli (Evrensel, 9.2.2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2009, c. 12.2015),  Zeki Büyüktanır / Sevdalar Çiçeklenir (Ardıçkuşu, Sayı: 41), Mustafa Öke / Alın terini ekmeğine katık eden usta (Söyleşi, Günaydın Adana, 15 Ocak 2014), Kendisinden alınan bilgiler (2014). 

GÜNDEŞLERİM

şu kayalar kekik kokar, şu serin çamlar öz dilimizdir!

bunları yüreğinde tutanlardır yaşattıklarım

 

sevdiğim lavantadır çiçeklerden

ak sardunyalara ise hiç hayır demem

kaç tür geçim kaynağı varsa ülkemde

hepsinden çok toprağı işleyeni severim

isli dumanlarını ise görmezden gelirim fabrikaların…

 

bir de ışıklı şehirlerim var ki

soyunup girerler çam rüzgarlarının kokusuna...

 

şu tarla, şu fabrika sevgili kokar

şu duman gözümün dumanıdır

demek ki üç zamanda soluklanıyor                                                         

hayatlarını dokuyan kardeşlerim

üç zamanda şu benim çöl rengi ellerim

çırpınan kollarım, biriken sorunlarım

üç zamanda kuşatılmış akşamlarımda sızılı varoşlarım!..

 

ve işbaşındaki kardeşlerim, iş dönüşü yorgunlarım

yeleli bir ata binmiş gibi

zamanı kovalayan rüzgarlarımdır

güneş döner, dünya durur

ama onlar durmaz dirilişlerimdir...

 

(Kurtarılan Aşklardı Onlar. Syf:25)

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör