Fedon

Ses Sanatçısı

Doğum
19 Ağustos, 1946
Burç
Diğer İsimler
Fedon Kalyoncu

Ses sanatçısı. 19 Ağustos 1946, İstanbul doğumlu. Tam adı Fedon Kalyoncu’dur. Babası Rum, annesi Ermeni’dir. Dedesi Kleanti Kalyoncu, Çanakkale Savaşı'nda şehit oldu. Ünlü sinema oyuncusu Nubar Terziyan dayısıdır. Zoğrafyon Rum Lisesi'ndeki öğrenimini yarıda bırakarak sinema sektöründe çeşitli işlerde çalıştı (1962-72). 1987'de Zorba Taverna'yı açtı. 1991'de Senin İçin adlı ilk albümünü çıkardı. TRT'de ilk Yunanca şarkı söyleyen kişi oldu. Eda Kalyoncu ile evliliğinden Natali adında bir kızı ve Theo adında bir oğlu vardır. Yaşamını İstanbul Büyükada'daki evinde sürdürdü.

Bir kulağına bir kulağına haç diğerine ay yıldızlı küpe takan şarkcı Fedon, azınlık kimliği ve yurttaşlığı konularında kendi durumunu şöyle değerlendirir:

Şehit torunuyum diye, bu ülkede göğsümü gererek sokakta dolaşabileceğim kanaatindeydim. Ama bu topraklarda, canımı vermeye ant içmiş biri olarak beklediklerimin karşılığını alamıyorum. Apartmanda bile “Yukarıda gavur oturuyor” diyenler var. Ayrıca bana gavur diyorlar ya, peki ben bile gavursam, Türkiye’nin AB’de ne işi var? Yunanistan’a gittim, Türk tohumu oldum, burada gâvurum. Çok üzülüyorum.

Ermeniler, Rumlar yurt dışında bir şey yapıyor, kabak benim başıma patlıyor. Askerde Türk bayrağı ve silah üzerinde yemin ettim. Ama onbaşı imtihanından çıkarıldım. Deniz subayı olmak istiyordum, olamadım. Senatör olabiliyorum; polis, asker, hatta çöpçü olamıyorum. Nerede benim Türk vatandaşlığım? Dedemin bu toprak için döktüğü kanın karşılığı nerede? Ben polis olursam bu vatana ihanet mi edeceğim!

Bir kulağında haç diğerinde ay yıldızlı küpe taşıyan Fedon halkların kardeşliğine inandığını söyledi: O katil çocuk, Hrant Dink'in neyin savaşını verdiğini bile bilmiyordu muhtemelen. Zaten Hrant bence Ermeni olmasından önce aydın olduğu için öldürüldü. Ben Ermenistan'daki, Yunanistan'daki okul kitaplarında 'Mehmet topu at', buradakinde de 'Koço, Hrant top at' yazsın istiyorum.

Rahmetli dayım Nubar Terziyan, mesela ASALA bir eylem yaptığı zaman, 'Bunlar Ermeni değil, elmeni' derdi. Çok şey yaşamama rağmen bu ülkeyi terk etmiyorum; ama buna bile farklı yaklaşanlar var. Bu ülkedeki saraylarda, camilerde bile Türk'ün, Rum'un, Ermeni'nin imzası birlikte var.” (Hürriyet gazetesi)

ESERLERİ (Albüm):

Senin İçin (1991), Nerdesin (1994), Bir Kadın Var - Bi Tanem (1997), Sevdiklerimize (2000).

HAKKINDA: Cemil Yener / Müzikte Kim Kimdir? (1987), Yılmaz Öztuna / Büyük Türk Musikisi Ansiklopedisi (1990), Ahmet Şahin Ak / Türk Musikisi Tarihi (2002), "Atatürk'ün elinden madalya aldı" (Milliyet, 4 Mart 2005), Vural Sözer / Müzik Ansiklopedik Sözlük (2005), "Şehit torununa gâvur denir mi" (Hürriyet, 2 Şubat 2007).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör