Mehmet Arslan (Cumalı)

Yazar, Şair

Doğum
03 Nisan, 1932
Burç

Şair ve yazar. 3 Nisan 1932,  Ağmaç köyü (Mortagonovo) / Razgrat / Bulgaristan doğumlu. Asıl adı Mehmet Arslan. Cumalı soyadını ürünlerinde kullandı. İlk ve ortaokulu köyünde tamamladıktan sonra öğrenimini birtakım kurslar yardımıyla geliştirdi. Babasının genç yaşta ölümü nedeniyle uzun yıllar ağır işlerde çalışmak zorunda kaldı. Öğretmen olarak ancak birkaç yıl çalışabildi. Dönemin Bulgar yönetimince Türk azınlığına karşı uyguladığı kısıtlama ve yasaklamalara tepki gösterenler arasında olduğundan 1964 yılında tutuklanarak cezaevine konuldu. Bir buçuk yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Genel aftan yararlanarak Eskizağra Cezaevinden tahliye oldu.

Yıllar süren çalışmalarının meyvesi olarak kitap haline getirdiği yapıtları ve araştırma belgeleri dönemin Bulgar polisi tarafından gasp edilip yakıldı ve de politik haklarından yoksun edildi. 1977’de ailesiyle Anavatan’a göç etti. Önce Eskişehir’e, 1983’te de Çorlu’ya yerleşti. 1994’lere kadar bakkallık ve inşaat işçiliği yaparak emekli oldu. Bizim Anayurt gazetesinin Sarı Basın Kartlı muhabiridir. Çorlu Yazarlar Topluluğu (ÇYT) üyesidir.

Ortaokul yıllarında maniler, fıkralar, bilmeceler, bulmacalar, taşlamalar, şiirler ve yazılar yazmaya başladı, folklor çalışmalarında yer aldı. İlk şiiri 1947 yılında Eylülcü Çocuk gazetesinde (Bulgaristan) yer almıştı. 1985’lerden sonra yazı ve şiirlerini Takvim, Türkiye, Şafak, Çerkezköy Trakya Ses, Çorlu Ses, Bakış, Marmara Ereğlisi Sesi,Yeni İnan, Anayurt, Çerkezköy gazeteleri ile Ana, Ozan, Tuna Boyu, Balkanların Sesi, Ra Sanat, Diyanet Çocuk, Ümit Sofya, Medyatör, Tuna, Genç Bay Prizren, Sevgi Yolu dergileri ile Ana, Ozan, Türkiye Şairleri, Sevgi Yolu antolojilerinde yayımladı. 2002’den sonra Çerkezköy Trakya Sesi  gazetesinde, 2004’ten sonra Marmara Ereğlisi Sesi gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

ESERLERİ: 

ÇOCUK ŞİİRİ: Bir Demet Goncagül (1998), Çocuk Manileri (2000), Sen de Bir Çiçeksin (2001).

ARAŞTIRMA - DERLEME: Ağmaç Köyü (Balcı Ahmet, 2002), Ağmaç Köyü’nde Söylenmiş Fıkra Gibi Şakalar ve Maniler (2004), Razgrat Kasabası’nın Kuruluşu ve Bugünü (2005).

HAKKINDA: Gündüz Aydın / Sevgi Yolu Şairler Antolojisi (2002, 2003).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör