Yasin Aktay

Siyaset Sosyoloğu, Profesör, Milletvekili, Akademisyen, Çevirmen, Yazar

Doğum
Eğitim
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

Sosyolog, akademisyen, profesör, yazar, çevirmen, siyaset adamı, milletvekili. 1966, Siirt doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Siirt’te tamamladı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü (1990) mezunu. 1993’te, “Political and Intellectual Disputes on the Academisation of Religious Knowledge” (Dini Bilginin Akademizasyonu Üzerine Siyasi ve Entelektüel Tartışmalar) isimli tezle, yüksek lisans programını bitirdi. Bu tezinde özellikle yüksek din eğitiminin Cumhuriyet dönemindeki gelişim tarihi ve bu kurumların mevcut durumlarının bir analizini yaptı. 1997’de “Body, Text, Identity: The Islamist Discourse of Authenticity in Modern Turkey” (Beden, Metin, Kimlik: Modern Türkiye’de İslâmi Otantisite Söylemleri) isimli tezle ODTÜ Sosyoloji Bölümünden doktorasını aldı. 1999 yılında Uygulamalı Sosyoloji Anabilim dalında doçent, 2005 yılında da Kurumlar sosyolojisi Anabilim dalında profesör oldu. 1992 Eylül'ünde araştırma görevlisi olarak girdiği Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde 2012 Eylül’üne kadar öğretim üyesi olarak çalıştı. Eylül 2012 tarihinde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde çalışmaya başladı.

2001 ve 2004 yıllarında ABD’nin değişik üniversitelerinde araştırmalar yapıp ders veren Aktay, 1991 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte çıkarmaya başladığı Tezkire dergisinin ve 2002 yılında yayımlanmaya başlanan Sivil Toplum dergisinin editörlüğünü yaptı. 2008 Şubat – 2011 Şubat yılları arasında Mehtap TV’de Ferhat Kentel ile birlikte Tersi ve Yüzü Programını yaptı. 2011 yılında TV Net’de "Bakışaçısı" programını, TRT Arapça’da da Beyne’turas ve’l Hadasa programını da sundu.

Yurt içi ve yurt dışında birçok dergide makaleleri yayınlanan ve birçok araştırma projesinde yer alan Aktay halen Yeni Şafak gazetesinde de köşe yazısı yazmakta, aynı zamanda Ankara’da bulunan Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün de başkanlığını yürütmektedir.

Bir sure Vadi Yayınlarının editörlüğünü yürüttü. Bu yayınevi bünyesinde, bir grup arkadaşıyla birlikte 1991’den itibaren Tezkire isimli siyaset, sosyal bilim ve düşünce dergisini çıkardı. Telif ve Arapça, İngilizceden çeviri makaleleri başta Tezkire olmak üzere, Birikim, Toplum ve Bilim, Toplumbilim, İslâmi Araştırmalar, İslâmiyat, Avrupa Günlüğü, Karizma, Yeni Türkiye gibi dergilerde yayımlandı.

Ak Parti'den 25. ve 26. Dönem Siirt Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. Bir süre Ak Parti Siirt Milletvekili ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

29 Mayıs 2017'de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası AK Parti’nin yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) belli oldu. Bu MYK kararıyla Yasin Aktay'ın İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Ravza Kavakçı Kan getirildi. Aktay'ın MYK üyeliği sona ermiş oldu.

ESERLERİ:

DENEME-İNCELEME: Türk Dininin Sosyolojik İmkânı: Alevilik ve İslam Protestanlığı (1999), Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: İslamcılık (İletişim, 2004), Küresel Kentleşme: Konya Örneği (2006), Korku ve İktidar: Komplo Üretimi ve elit Tahakkümü (2010), Türk Sosyolojisinin Tarihine Eleştirel bir Katkı (2010), Tarihbozumu: Tarih Sosyolojisi Ve Tarih Bilinci (2010), Türkiye’de Ortak bir Kimlik olarak Ötekilik (2010), Karizma Zamanları: 28 Şubat’tan 27 Nisan’a AK Parti ve Türk Siyaseti (2011), Culture and Politics in the New Middle East (edited by Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal (Ankara, 2012), El-Thaqafatu ve Dirasatu’l Sharkqu’l Awsat: A’mâlu’l Mu’temer al-Arabî-alTurkî el-evvel li’l ulum al ijtimaî (Arapça,  Ortadoğu’da Kültür ve Siyaset incelemeleri: I. Arap Türk Sosyal Bilimler Kongresi Seçilmiş Tebliğleri,cilt 1, 2, editörler: Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal, Ankara, 2012), Değişen Ortadoğu’da Kültür ve Siyaset (Culture and Politics in the Changing Middle East, edited by Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal, Ankara, 2012).

DERLEME: Din Sosyolojisi (M. Emin Köktaş ile, 2. bas., 1998), Postmodernizm ve İslâm Küreselleşme ve Oryantalizm (Abdullah Topçuoğlu ile, 2.bas., 1999).

ÇEVİRİ (İngilizceden): Max Weber ve İslam: Eleştirel Bir Yaklaşım (Bryan S. Turner'dan,  1991), İslam Toplumları Tarihi (Ira Lapidus'tan, 2 cilt, 2002, 2010).

ÇEVİRİ (Arapça’dan): Tarih, Felsefe, Siyaset Konuşmaları (Muhammed Arkoun'dan,  (2000).

KAYNAKÇA: Ömer Keskin / Türk İslamı: Yerli Bir Din (mi?) (Virgül, sayı: 33, Eylül 2000), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Yasin Aktay (akparti.org.tr, 25.05.2016), Yıldırım, Ak Parti MYK'sını açıkladı! (haber7.com, 24.5.2016), Erdoğan'ın A Takımı açıklandı. İşte yeni MYK (29.05.2017).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör