Dünya sualtı dalış rekortmeni. 2 Mayıs 1979 tarihinde Ankara’da doğdu. Deniz ve serbest dalışla tanışması daha üç dört yaşlarında yüzmeyi öğrenirken başladı. Bu ilgisini denizden kilometrelerce uzakta yaşadığı yerde ancak Jacques Cousteau belgeselleri seyrederek, evde sualtı oyunları oynayarak giderebiliyordu. Yaz tatillerini Muğla/Datça’da ailesiyle birlikte geçirdiği dönemlerde, tüm zamanını dalmaya ayırıyor, böylece dalış tutkusunu sürdürüyordu.
On yaşında lisanslı spor hayatına başlamasının ardından, on dört yaşındayken monopalet (Milli Paletli Yüzme) takımına girdi. İki kez dünya, bir kez Avrupa şampiyonasında ülkesini temsil etti ve birkaç yıl boyunca değişik Türkiye rekorlarını elinde bulundurdu. On altı yaşındayken ülkesindeki en iyi serbest dalıcılardan biriydi.
1996 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Matematik Bölümü’ne girmesinin ardından ODTÜ-SAT Serbest Dalış Grubu’yla yaptığı çalışmalar sonucunda yine bu ekip ile 1998 yılında, katıldığı Uluslararası Serbest Dalış Şampiyonası’nda Türk Milli Takımını temsil etti ve bayanlar arasındaki en iyi dereceyi yaptı.
Bir yıl sonra, 1999’da hayatını değiştirecek adımı attı. Daha önce çeşitli dünya rekortmenlerini keşfederek yetiştiren, dünya çapında bir antrenör olan Rudi Castineyra, Yasemin’i duymuş ve potansiyelinden çok etkilenmişti. Internet üzerden tanışmalarının ardından, Castineyra düzenli olarak antrenman programları yollayarak kısa sürede Yasemin’in potansiyelinin büyük ölçüde artmasını sağladı. Aynı yıl içinde Yasemin Dalkılıç, serbest dalışın en zor disiplininde 68 metreye dalarak yeni dünya rekorunu kırdı.
Dalkılıç, 2000 yılında rekorlarına iki yenisini ekledi . Bunlar yine serbest dalışın en saygın disiplinleri Limitli ve Limitsiz Değişken Ağırlık kategorilerinde 100 ve 120 metreye indi. Dalkılıç bundan sonra Mısır’da Limitli Değişken Ağırlık kategorisinde 105 metreye ve Yunanistan’da Desteksiz Sabit Ağırlık kategorisinde yaptığı 40 metrelik dünya rekorları ile dünyada bu sporda çok elit bir gruba yükselmeyi başardı.
Profesyonel serbest dalış kariyerini başlatmasının ardından “hayallerinin ötesinde” olarak değerlendirdiği hedeflere ulaşmasını sağlayan tutkusunu herkesle paylaşmak ve tutku ile nelerin başarılabileceğini göstermek amacıyla pek çok sosyal içerikli projeler düzenledi. Çocuklara yönelik okullarda gençlere, kariyer belirleme aşamasında ise üniversite öğrencilerine yönelik seminerler verdi. Berna Belgin ile tutkuyla her tür engelin aşılabileceği mesajını vermeye yönelik “ilk engelli serbest dalış rekoru”nu gerçekleştirdi. Dalışın ataları sünger avcılarının hatırlanması amacıyla faaliyetler düzenledi. Serbest dalış sporunun tanınması ve güvenli bir biçimde yapılması için açtığı kurs ve seminerler, Deniz Temiz Derneği ile denizlerin korunmasına yönelik aktiviteler de bu projeler içinde yer alıyordu. Yasemin Dalkılıç ayrıca, “Hedef belirleme ve hedefe ulaşma” ile “Başarı hikâyesi: Rekora giden yol” konularıyla ilgili olarak şirket toplantılarında, eğitim çalışmalarında ve kulüp toplantılarında seminerler verdi.
Son yıllarda, ablası Hande Dalkılıç’ın profesyonel piyanistlik kariyeri ile başlayan aile geleneğini devam ettirerek müzik prodüksiyonu yönündeki çalışmalarını da sürdürüyor. Ideas in Blue şirketiyle bu yönde yaptığı müzik çalışmalarının ötesinde yine bu şirketle macera ve keşif içerikli çeşitli belgesel çalışmaları yapıyor.
Boş zamanlarında
müzik dinlemekten hoşlanıyor. Aynı zamanda ileri düzeyde gitar ve piyano çalan sporcu
için caz müzik dinlemek, sakin bir ortamda güzel bir şarapla birlikte kırmızı
et yemek ya da sinemaya gitmek onun için mükemmel bir gece oluyor.
Yasemin Dalkılıç;
HAKKINDA: Türkiye Diyanet İslâm Ansiklopedisi (1992), Vikipedi Özgür Ansiklopedi (Internet sitesi, erişim tarihi: 24 Haziran 2012).