Kahtan Hürmüzlü

Yazar, Şair

Şair ve yazar. 1936, Karatepe / Kerkük / Irak doğumlu. İlkokulu Kifri ve Dakuk’ta, ortaokulu Tuzhurmatu ve Kifri’de, lise ve yüksek öğrenimini de Kerkük’te tamamladıktan sonra Kerkük’te uzun süre öğretmenlik yaptıktan sonra, 1983 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra Kerkük Türkmen Edebiyatçılar Birliği’nin başkanlığını yaptı ve birliğim yayın organı olan Kerkük gazetesinin başyazarlığı görevinde bulundu.

Kahtan Hürmüzlü’nün edebiyata olan tutkusu onu, edebiyatın ayrılmaz bir parçası olan kültür çalışmalarına taşıdı. Ancak edebiyatçılığı sürdürerek; 1953 yılında ilk kez Arapça öyküler yayımlamaya başladı. 1965‘te Enbaa El-Cedide gazetesinin açtığı “Küçük Hikâye Yarışması”nda birincilik aldı. Hürmüzlü, Irak Türkmen edebiyatının tanınmış adlarından birisidir ve Türkçe’nin yanında yazdığı Arapça şiir, öykü ve eleştiri yazılarıyla da tanındı. Irak’ta düzyazı şiir yazanların öncülerindendir.

Türkmen edebiyatında ilk olarak “Asl ile Kerem” adlı bir oyun yazmış, ne yazık ki hiçbir sahne oyunu oynayamamıştır. Irak Türkmen Edebiyatçılar Birliğinin başkanlığı ve Kerkük gazetesinin başyazarlığını yaptı.

ESERLERİ (Şiir):

Eyyam Şedidet El-Buus (Arapça), Nahp El-Alem El-Münhar (Arapça), Uçmaktan Kendi Arzumla Ayrıldı (Türkçe./ Bağdat, 1995), Kasait Definaziyye.(Arapça./ Kerkük, 2002).

HAKKINDA: Şemsettin Küzeci / Kerkük Şairleri (2006).

 

DANYAL NEBİ

Damlayan göz üstünde duruyor

Güneş onun kestirilmiş kellesi

Taş bulağı gövdesinde taş saçar

Tanrısı yok..Suç ustası melekler

Çevre kum,taş geniş geniş kuraklar

Fırtınalar tellerinde müzikler

Çalınıyor kanlı eller kanıyla

“Danyal Nebi” susturulmuş al kanı

Bu cenaze törenleri akınlar

Bu kara koş..Korkunç yürüyüş Sonuçsuz

“Karşı yala “bak uyuyor karşımda

Eriştiren beni ona tek yolum

Çeşmeleri,mehrleri elimde

Taze yaram kan soluyor gülleri

Havalardan..Kanatlardan adlarım

Bir matara eski yar sırtımda

Baltalama..Hançerleme köprünü

Bırak beni tanıyorum yolumu

Omzumda yorgunluğu şehrimin

Bekliyorum kıyısında ırmağım.

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör