Abdülmecit Tokdemir

Yazar, Şair

Doğum
Ölüm
17 Ağustos, 1974

Şair ve yazar (D. 1894, Kocabey köyü / Şavşat / Artvin – Ö. 17.08.1974, Kocaköy). Şair ve folklor araştırmacısı Hayrettin Tokdemir’in babasıdır. Ailesinden aldığı ilk bilgileri köy medresesine devam ederek geliştirdi. Daha sonra İmarhav’ın Balıklı köyünde Hacı Mevlüt Efendi’nin derslerine devam etti. Burada, on bir yaşında iken Kur’an’ı hıfzetti. 1903 yılında Söğütlü’de açılan Dar’ül Hilafet-ül Âliyye’de tahsiline devam ederek zamanın bilimleri yanı sıra okulun müderrisi olan dayısı Yusuf Ziyaüddin Efendi’den aldığı derslerle Arapça ve Farsçasını geliştirdi.

A. Mecit Tokdemir, küçük denecek yaşta Milli Mücadele’ye katılarak etkin görevlerde bulundu. Bu dönemi anlatan anılarını 7 Mart Kahramanları adlı eserinde topladı. Gençlik dönemine kadar çiftçilikle uğraştı. Sonraki yıllarda Söğütlü’deki Dar’ül Hilafet-ül Aliyye’de müdür muavinliği, bu okulun 1925 yılında kapatılmasından sonra bir sürede orman teşkilatında Orman Ser Muhafaza memurluğu görevlerinde bulundu. Daha sonra geçimini dava vekilliği ile kazanmaya başlayarak, ömrünün sonuna kadar bu işini sürdürdü. Soydan gelen cerrahlık alanında bilgi ve beceri sahibi olup bu alanda da uzun yıllar hizmetler verdi. Bu konuda çıkan yasal düzenlemelerden sonra sünnetçilik için ruhsat alarak sünnetçiliği devam ettirdi. Tokdemir’in basılı üç kitabının dışında Mektubat, Artvin’de Edebiyat ile Süzülmüş Sözler adlı üç eseri daha vardır. Ancak bu çalışmaları yayına hazırlanmışsa da basılamamıştır. Tokdemir Kocabey köyünde toprağa verilmiştir.

ESERLERİ:

ŞİİR: Oğluma Öğütler (1964), Edebi Goncalar (haz. Hayreddin Tokdemir, 1998).

ARAŞTIRMA: 7 Mart Kahramanları (1972).

KAYNAK: TDE Ansiklopedisi (c. VIII, 1998), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör