Kadir Güldiken

Yazar, Şair

Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Şair ve yazar. 1964, Tebriz / İran doğumlu. İlk, orta, lise ve yükseköğrenimini Tebriz’de bitirdi. 1985’te pedagoji alanında lisans alarak Türkiye’ye geldi. Doktorasını 1991 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. Aynı yıl İran’a dönerek, Tebriz Yüksek Öğretmen Okulunda iki yıl öğretmenlik yaptı. İki yıl sonra Ankara Üniversitesinde sözleşmeli eleman olarak çalışmaya başladı, 5 Nisan 1994 kararları nedeniyle anlaşması iptal olunca İran’a döndü. 1997 yılına kadar Bakü’deki Hazar Üniversitesinde görev yaparak yeniden İran’a döndü. Tebriz Azad İslâmi Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etti ve üniversitenin Araştırma Merkezi Başkanlığını yürüttü.

1998 yılında (AİKAM) Azerbaycan İlim Kültürel Araştırma Merkezi ve Tebriz KKTC Dostluk ve Tanıtım Derneğinin kurucuları arasında yer aldı. Tebriz Yazarlar Birliği, Azerbaycan Cumhuriyeti Yazarlar Birliği, Türkiye PEN Kulübü, Deutsch Welle Yazarlar Kulübü, Atatürk Araştırma Merkezi üyesidir. Atatürk Araştırma Merkezi tarafından önerilen Atatürkçü Düşünce El Kitabı ve Nutuk’un Farsçaya çevirilerini yaptı.

ESERLERİ:

İnsan ve Toplumun Alın Yazısı (1982), Moheg Türkçe-İngilizce-Farsça Sözlük (üç dilde, 1994), Farsça-İngilizce-Türkçe.

KAYNAK: Hazar Şiir Akşamları Güldestesi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör