Atilla Erdemli

Felsefeci

Doğum
18 Temmuz, 1946
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü
Burç

Felsefeci. 18 Temmuz 1946, Mersin doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Mersin’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu (1973). Sosyal antropoloji ve etnoloji, felsefe tarihi, sistematik felsefe ile tecrübî ve genel psikoloji alanlarından sertifika aldı. Lisans tezi: “H. Bergson’da Yaşama Sorunu”. 1973-77 yıllarında Uşak Eşme’de lise felsefe öğretmeni olarak görev yaptı. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sistematik Felsefe Kürsüsünde akademik çalışmalarına başladı. 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Seminer Kitaplığına kitaplık memuru olarak naklen atandı. 1980 yılında İÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Kürsüsüne asistan olarak girdi. 1986 yılında “Spinoza’nın Ahlak Anlayışı” başlıklı çalışmasıyla doktor unvanını aldı. Aynı yıl Prof. Dr. Nermi Uygur gözetiminde Felsefe Tarihi Metodolojisi dersleri vermeye başladı. 1990 yılında yardımcı doçent, 1996 yılında doçent oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yaptı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda spor felsefesi derslerini verdi. Türkiye Felsefe Kurumu, Türk Felsefe Derneği, Çağdaş Eğitimi Destekleme Derneği ve Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi üyesidir.

Çalışmalarında ağırlıklı sorun alanı yaşama felsefesidir. Makalelerini; Felsefe Arkivi, Varlık, İTÜ Vakıf Dergisi, İnsancıl, Felsefe Logos, Bilim ve Ütopya, HÜ Spor Bilimleri Dergisi, Argos, TMOK Olimpik Akademi Dergisi, MillîEğitim, Olimpiyat Dünyası, Kadın Araştırmaları Dergisi, Cumhuriyet Kitap gibi dergilerde yayımladı. Alanıyla ilgili olarak birçok bilimsel toplantıda konuşma yaptı, bildiriler sundu. Bildirilerinden bazıları yayımlandı. İnsan Spor ve Olimpizm - Spor Felsefesi Yazıları adlı eseri ile 1996 Fair Play Ödülünü, 1998 Yılında Garanti Bankasının düzenlediği “Yarına Dört Işık” proje yarışmasında spor dalında birincilik ödülünü (ortak proje), 1999 yılında Gökçe Karataş 1. Spor Ödüllerinde inceleme-araştırma dalında ikincilik ödülünü aldı. 1983 yılından sonra uzun yıllar Türkiye Dağcılık Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi olarak görev yaptı.

“Felsefeci kimliğiyle oluşturduğu yaşamsal paradoksların çatışkılarını anlatıyor. Bu, bize çözüme giden yolda bir başlangıç sağlıyor. Aşama aşama bizi kendi cennetimize götürüyor. Alışkanlıklarımızı, toplumsal ve kişisel değerlerimizi sorgulayan, yargılayan, insanın kendisiyle hesaplaşmasını hayatın içinden şiirsel bir ifadeyle anlatan, insana ayna tutan denemeler.” (Avuçlarımızdaki Cennet hakkında, Cumhuriyet Kitap)

ESERLERİ:

DENEME-İNCELEME: İnsan Spor ve Olimpizm - Spor Felsefesi Yazıları (1994), Dağlarla İstanbul (1998), Dağlarla Avuçlarımızdaki Cennet (2002), Temel Sorunlarıyla Spor Felsefesi (2002).

ÇEVİRİ: Kültürün Çöküşünde Felsefenin Suçu (A. Schweitzer’den), I. Kritiğe I. Önsöz (I. Kant’tan, O. A. Etan ile).

HAKKINDA: Cumhuriyet Kitap (7.3.2002), Tarkan Terzaydın / Cumhuriyet Kitap (28.3.2002), Vedat Kamer / Aydınlatan Bir Kitap: Avuçlarımızdaki Cennet (Kuzey Yıldızı, sayı: 4, 2002).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör