Faruk Uysal

Çevirmen, Bürokrat, Şair

Doğum
14 Aralık, 1955
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Yönetimi Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Korkut Soylu

Bürokrat, şair, çevirmen. 14 Aralık 1955, Korkuteli / Antalya doğumlu. Eleştiri yazılarında Korkut Soylu takma adını kullandı. Avdan Köyü İlkokulu (1967), Korkuteli Ortaokulu (1970), Antalya Ziraat Meslek Okulu (1973), Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Yönetimi Bölümü (1980) mezunu.

Batı Illionois Üniversitesinde (ABD) yüksek lisans yaptı (1996). Çalışma hayatına 1982 yılında Maliye Bakanlığı Muhasebat Kontrolörü olarak başladı. Bir süre aynı bakanlığın Muhasebat Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı, Başbakanlık TİKA’da başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

İlk şiiri “Çocuk Gazeli”, Kıyam adlı edebiyat dergisinde (Şubat 1977) yayımlandı. Şiir ve yazıları sahipliğini yaptığı Kıyam’da ve daha sonra ile Aylık Dergi, Kayıtlar, Mavera, Dergâh, Yedi İklim, Edebiyat Ortamı ve Hece dergilerinde yer aldı.

 

ESERLERİ:

 

Şiir: Beyaz Yürüyüş (1998), Kayıp Konuşmacı (2000), Kırılmalar (2018).

Çeviri: Seçilmiş Yüz Şiir (E.E. Cummings’ten, 2001).

 

Faruk Uysal Hakkında Ne Dediler?

 

“Hüzün, küreselleşen dünyada evrensel olma özelliğini koruyabilen yegâne gerçektir. Faruk Uysal, şiirin evrenselliğini işte bu hüzün noktasından başlatır ve ‘caz’ı bunun simgesi haline getirir. Şiir ve cazın ülkesi ortak bir duyarlılık içinde bütünlenir. Kayıp Konuşmacı, Faruk Uysal’ın şiir serüveninde evrensele yönelik bir çıkış noktasını işaretlemektedir.” (Ali K. Metin)

***

 “Görülüyor ki, Faruk Uysal, daha ilk şiirinde, malzemesini zengin bir imaj dünyasından kotarmakta ve metafizik duyuş tarzıyla, modern bir söyleyiş tarzıyla ortaya koymaktadır. Kelimeleri seçişi ve alegorik seviyede kullanışı kendisine has. Aynı zamanda kültürel karşılığı olan, hayat tecrübelerini deşifre edişi ve mahiyet değiştirerek kullanışı da. Şairi, yazmaya sevk eden temel gücün; varlığı kavramak, eşya ve hadiseyle didişerek cevhere varmak olduğu da net olarak ortaya çıkıyor. Bu varlık cehdi, şiirin derin yapısında ustaca dizayn edilmiş bir biçimde karşımıza çıkıyor.” (Nazir Akalın)

 

KAYNAKÇA: Osman Söğüt / Şiir Yollarında Beyaz Yürüyüş (Hece, Ağustos 1998), Ali K. Metin / Sevdayla Kanatlanan Yürüyüş (Yedi İklim, Ağustos, 1998), Nazir Akalın / Faruk Uysal’ın Ayva Çiçeği (Hece, Nisan 1999), A. Görkem Userin / Beyaz Yürüyüşle Varılan Kayıp Konuşmacı (Okuntu, Kasım-Aralık 2001), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) Nazir Akalın / Faruk Uysal’ın “Ayva Çiçeği” (Şairin Eldivenleri, 2003).

ÇELONYA

Bir şairim ben gizemli ve antik

bir çocuk utangaç ve romantik.

 

Günler bir bir dizilirken teşbihime

tarihe malolmuş ekşi bir koku yalardı sokakları

o sağlam tüccar, bu adil yargıç

bir ben cübbesizdim şehirde.

Üşüdüm çok üşüdüm bıçakların ayazında

kırlara kaçtım fildişi bir kule kurdum kendimce.

 

Kimliğimde çimenlerin yeşil kokusu

elimde gelinciklerden bir fener

sürekli bakir oluşlar bakir sezgilerle

bir çiy taneciği gibi titreyerek

gezinirim içimin dolambaçlı yollarında

kalın surlar süslü melodramlar içinde.

 

Bir dünyanın içindeyim ben

dünya oda oda benim içimde dinlenir.

İnzivaya çekilmiş fırtınalı bir sûfinin

kendi kanının şelâlesinde bulduğu ses kadar

kayıtsızım, bir deniz gibi kaygısız kanatsızım.

 

Bir çalar saatim ben taşın içinde

hışır hışır bir minyatür

içim dışım ses

içim dışım ses!

 

Kimin umrundaysa kızıl kanatlı akşam

yeni tutkular yeni acemiliklerle tazelenen gün

ben oradayım

orada yankılanır körpe sesim

pazar alışkanlıklarınızda uğradığınız kırlarda.

 

(Kayıp Konuşmacı, 2000)

Ali Emiri

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör