Ekrem Erdem

Milletvekili, Eğitimci, Siyasetçi, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Kürsüsü

Eğitimci, yazar, kültür ve siyaset adamı, milletvekili. 1948'de Sivas'ta doğdu. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Hesna'dır. Sivas Erkek Öğretmen Okulunu bitirdikten (1966) sonra Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Kürsüsünde tamamladı. Yüksek tahsilinin ardından 1966-1973 yılları arasında Manisa İli Demirci İlçesi Elek Köyü İlkokulu Öğretmeni, Şişli İlçesi Şair Yahya Kemal İlkokulu Öğretmeni olarak görev yaptı. 1966-1973 yılları arasında Başbakanlık Arşiv Genel Müdürlüğünde Arşivist olarak çalıştı. Birçok sivil toplum örgütünün kurullarında ve yönetiminde görev üstlendi.

Siyasete 1984’te Refah Partisi Şişli Belediye Başkan adayı olarak girdi. Aynı partide Şişli İlçe Başkanlığı, İstanbul İl Teşkilatı’nda Teşkilatlanmadan Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı ve İl Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1995 yılında Refah Partisinden 20. Dönem İstanbul Milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Bu partinin kapatılması üzerine yerine kurulan Fazilet Partisine geçti. TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyeliğinin yanı sıra çeşitli araştırma komisyonlarında da üyelik ve başkanlık yaptı.

Ak Parti'den 22., 24., 25. ve 26. Dönemlerde İstanbul Milletvekili seçilerek; MKYK Üyeliği ve Teşkilat Başkan Yardımcılığı, AR-GE'den sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini ifa etti. Halen Dil ve Edebiyat Derneğinin (DED) Kurucu Genel Başkanlığını yürütmekte,  TBMM’de AK Parti İstanbul Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ekrem Erdem, evli ve 6 çocuk babasıdır. Almanca, İngilizce, orta düzey Farsça ve Arapça bilmektedir. Bizimki Türkçe Sevdası adlı bir eseri vardır.

Türkçenin korunması konusunda 2006'da TBMM'ye bir Meclis Araştırması Önergesi verilmesi ve akabinde bir rapor hazırlanmasına öncülük eden Ekrem Erdem, bu hassasiyetle kaleme aldığı “Bizimki Türkçe Sevdası” adlı kitabımda, Türkçenin tarihi, sadeleştirme hareketleri, dilde bozulma ve yabancılaşmanın sebep ve çareleri gibi konuları ele aldı. Türkçenin günümüzdeki meseleleri hakkında çözüm teklifleri de getiren Erdem, kitabında ele aldığı konularla ilgili yaptığı bir açıklamada şu görüşlere yer vermişti:

"Türkçe zengin bir dildir. Bu zenginliği yanlış kullanıyor isek, bunun nedeni daha önce yanlış olan eğitim sistemimizdir. Dil ve din, bir milleti diğerlerinden ayıran önemli özelliklerindendir. Türkçeyi doğru kullanmak istiyor isek, eğitimcilere, siyasetçilere hatta esnaflara da büyük görev düşmekte. Esnafın işyeri için kullandığı tabelaya koyduğu isimden siyasetçinin kurduğu cümleleri titizlikle kullanmasına kadar her dikkat Türkçenin doğru kullanılmasına hizmet edecektir.

Birçok kavramımız yabancı kaynaklı. Türkiye'nin komşuları ile olan ilişkilerinden dolayı onların dilinden etkilenmesi doğaldır. Ancak bu etkilenmeye rağmen dilimizin özgünlüğünü korumaya çalışmak gerekir. Anaokulundan üniversite öğretimine, televizyondan bilgisayar kullanımına, sağlıktan spora kadar dilde bir birlik sağlanması için dil eğitiminin sağlam temellere göre yapılması gerekir. Doğru yola girdik. Dil eğitimine katkı sağlaması için okul müfredatında birtakım değişiklikler yapmak gerekir. Seçmeli derslerden Osmanlıca derslerinin bu işe hizmet edeceğine inanıyorum. Ancak yapılacak çok şey var. Bu noktada herkese görevler düşmekte. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalara ve hazırladığımız kitaba akademisyenlerden de katkılar bekliyoruz. Türkçenin güzel kullanılması için toplumsal bir katkıya ihtiyaç vardır."

KAYNAKÇA: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Ekrem Erdem (ekremerdem.com, 13.11.2012), Ekrem Erdem (tbmm.gov.tr, 12.6.2015), Ekrem Erdem: Dilimiz tehdit altında (tded.org.tr, 15.8.2015), Ekrem Erdem (akparti.org.tr, 6.12.2015), Ekrem Erdem (tbmm.gov.tr, 16.01.2016), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), 26. Dönem Milletvekilleri – İstanbul 2. Bölge (akparti.org.tr, 27.05.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör