Ali İhsan Gencer

Tarihçi

Doğum
Ölüm
08 Şubat, 2008
-
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü

Tarihçi (D. 1946, Bartın – Ö. 8 Şubat 2008). İlk-orta ve lise öğrenimini doğduğu şehirde yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun olduktan (1969) sonra Sonçağ Tarihi kürsüsüne asistan olarak atandı. 1976'da "Bahriyede Yapılan Islahat Hareketleri ve Bahriye Nezaretinin Kuruluşu" konulu teziyle Doktor unvanını aldı. 1981 senesinde üniversite tarafından Fransa'ya gönderildi. 1982 yılında Yardımcı Doçent olarak öğretim üyesi oldu. 1985'de Doçentliğe yükseltildi. 1990'da Milli Güvenlik Akademisine kabul edildi. 1991'de Profesör oldu. Kürsüsündeki görev yanı sıra Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Harp Akademilerinde görev aldı. Societe Asiatique (Paris), Türk Tıp Tarihi Kurumu (İstanbul) ve Atatürk Araştırma Merkezi (Ankara) gibi ilmi cemiyetlerin üyesiydi. Siroz tedavisi görmekte iken 8 Şubat 2008 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Prof. Dr. Ali İhsan Gencer, özellikle Türk Denizcilik Tarihi alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. Doktora tezi olan "Bahriyede Yapılan Islahat Hareketleri ve Bahriye Nezaretinin Kuruluşu", III. Selim ve II. Mahmut dönemlerinde Osmanlı bahriye teşkilatında meydana gelen değişiklikleri, ülkemize getirtilen yabancı uzmanların bahriyemizin modernleşmesinde rolleri, yabancı ülkelerle ve özellikle Amerika Birleşik Devletleriyle bu hususta yapılan anlaşma ve işbirliği gibi noktalar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yine Türk Denizcilik Tarihi Araştırmaları, (İstanbul 1986) adlı kitap da bu saha ile ilgili makalelerden meydana gelmektedir. Özellikle XIX. yüzyıl siyasî tarih üzerinde çalışan Prof. Dr. Ali İhsan Gencer,Ermeni meselesi, Türk- Yunan İlişkileri ve Ege Adaları sorunu gibi bir çok, stratejik öneme haiz konu üzerinde master ve doktora çalışmaları yaptırmıştır. Muhtelif konularda yazdığı ilmi makaleler yanında denizcilik tarihimiz ile ilgili yazıları dikkati çekti. Çeşitli tarihlerde yapılan milli ve milletlerarası tarih araştırma kongrelerine iştirak ederek, daha ziyade Türk Denizcilik Tarihi üzerine tebliğler sundu. Makaleleri 1977 yılından itibaren İÜ. Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi, Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi ile armağan kitaplarda yayımlandı.

ESERLERİ:

Bahriye’de Yapılan Islahat Hareketleri ve Bahriye Nezâretinin Kuruluşu [1789-1867] (1985),  Türk Denizcilik Tarihi Araştırmaları (1986), Türk İnkılâp Tarihi (Dr. Sabahattin Özel ile beraber, 2003, 9.baskı), İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Tarihçesi ve İlk Meclis Zabıtları (Dr. A. Arslan ile beraber, 2004). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör