Şükrü Haluk Akalın

Dil Araştırmacısı

Doğum
22 Ocak, 1956
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Dilci. 22 Ocak 1956, Adana doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Adana‘da, liseyi İstanbul‘da tamamladı. Lise öğrenciliği sırasında gazetecilik yaptı. Son Havadis ve Yeni İstanbul gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. Deneme ve hikâye türündeki ilk yazıları Yeni Adana, Bizim Anadolu, Çakıl, Son Havadis gazetelerinde yayımlandı.

1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdikten sonra, mezun olduğu bölümde aynı yıl doktora çalışmasını sürdürürken kısa bir süre öğretmenlik yaptı. Bir süre, Kültür Bakanlığına bağlı olarak Türkiyat Enstitüsünde kurulan Ansiklopedik Evliya Çelebi Seyahatnamesi Yayın Bürosu‘nda görev aldı. 1983‘te Çukurova Üniversitesinde okutman olarak görev aldı.

1987‘de “Saltuknâme I (İnceleme-Metin)” başlıklı tezi ile İstanbul Üniversitesinde Yeni Türk Dili Bilim Dalında doktorasını tamamladı. 1989‘da Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. 1990’da Yeni Türk Dili Bilim Dalı‘nda doçent oldu. 1995‘te Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu üyeliğine seçildi. 1996 yılında da profesörlüğe yükseltildi. 2001 yılında Türk Dil Kurumu başkanlığına atandı. Türk dili ile ilgili olarak yüz civarında makale ve bildirisi Türk Dili başta olmak üzere çeşitli bilimsel dergilerde yayımlandı.

Akalın, bilgisayar terimlerinin Türkçeleştirilmesi ve bilgisayarda Türkçenin yanlışsız kullanılması konusunda önemli çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalarının yanı sıra internette Türkçenin ve Türkçe içeriğin yaygınlaşması için çalışmalar yaptı. Şubat 1997‘de internetteki Türkoloji Dünyası ağ kümesini (web site), Kasım 1998‘de ise internette, Türkoloji Haberleşme Grubunu kurdu. İnternette yayımlanan dünyanın ilk ve tek sanal Türkoloji dergisi Sanal Türkoloji Araştırmaları Dergisi‘ni 1999‘da yayımlamaya başladı.

1995‘te Adana‘da Türkoloji Araştırmaları yayın dizisini başlattı. Bu dizide bu güne kadar Türkoloji ile ilgili on kitap yayımlandı. Çukurova Üniversitesinde Türk dili, edebiyatı, tarihi üzerinde araştırmalar yapmak üzere 1996‘da Türkoloji Araştırmaları Merkezini kurdu ve ilk müdürü olarak beş yıl görev yaptı. Daimi genel sekreterliği Amerika‘da bulunan Permanent International Altaistic Conference (PIAC) 2003 yılı dönem başkanlığına seçilmiştir.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME-YAYIMA HAZIRLAMA: Ebü‘l-Hayr-ı Rumi, Saltuk-nâme I (1987), Ebü‘l-Hayr-ı Rumi, Saltuknâme II (1988), Ebü‘l-Hayr-ı Rumi, Saltuknâme III (1990), Eski Anadolu Türkçesi (3 bas., 1995).

GEZİ: Anayurttan Atayurda (1995).

SÖZLÜK: Şor Sözlüğü (N.N. Kurpeşko ile birlikte, 1995), Teleüt Ağzı Sözlüğü (C. Turgunbayev ile birlikte, çeviri, 2000).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör