Nuh Mete Yüksel

Araştırmacı Yazar, Başsavcı, Anı Yazarı, Hukukçu

Doğum
15 Mart, 1947
Ölüm
30 Nisan, 2023
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, eski DGM savcısı, yazar (D. 15 Mart 1947, Mihalıcçık / Eskişehir - Ö. 30 Nisan 2023 günü 76 yaşında Ankara)

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Nuh Mete Yüksel, 28 Şubat sürecinde DGM Savcısı olarak görev yaptı.  Fetullah Gülen hakkında "devleti ele geçirmeye çalışıyor" iddiasıyla ilk iddianameyi hazırlayan isim oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "idam cezası" talebiyle tutuklatmak istedi.

Devlette Fethullah Gülen'le ilgili ilk soruşturmayı eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel açmıştı. Yüksel, 2000 yılında Fethullah Gülen hakkında 'terör örgütü lideri olmak' suçlamasıyla iddianame hazırladı.

Nuh Mete Yüksel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1993 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı iken Rize’de yaptığı konuşmaya 2002 yılında soruşturma açmıştı. Yüksel soruşturmayı, Türk Ceza Kanunu’nun “devletin anayasa ve temel nizamlarını bozma” başlıklı 146’ncı maddesine göre açmıştı. Yüksel Erdoğan’ı idam cezası istemiyle mahkemeye sevk etti. Ancak DGM Yüksel'in talebini reddetmişti.

Ayrıca Yüksel, Necmettin Erbakan ile Oğuzhan Asiltürk’ün yargılanmasını süreçlerini de yönetmişti. 28 Şubat darbe sürecinde Nuh Mete Yüksel, kapatılan Refah Partisi'nin milletvekilleri Ahmet Tekdal, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik hakkında, 'anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs' gerekçesiyle idam istemişti.

28 Şubat döneminde çok sayıda soruşturmayı yürüten Nuh Mete Yüksel, Merve Kavakçı hakkında başörtüsü ile TBMM'ye girdiği gerekçesiyle soruşturma açmış ve evini gece yarısı polislere bastırmıştı. Emekli olurken de geri adım atıp olayla ilgili "Soruşturma savcısı olarak Kavakçı'nın evine gittim. Olay daha fazla büyümesin diye gözaltı olayından vazgeçtik" demişti.

 

***

Nuh Mete Yüksel, 30 Nisan 2023 günü 76 yaşında Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Yüksel 28 Şubat sürecinde görev yapmış, Abdullah Öcalan, Fethullah Gülen, Hizbullah, Alman vakıfları gibi birçok kritik soruşturmaya imza atmıştı.

TERÖR davalarına bakan kapatılan Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin en ünlü savcılarındandı... Çok sayıda önemli soruşturmada onun adı vardı. Öcalan’dan Hizbullah’a, Fethullah Gülen’den Alman vakıflarına kadar birçok kritik soruşturmaya imza atarak bir döneme damgasını vurmuştu.

Savcı Yüksel, 2000 yılında FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen hakkında “terör örgütü lideri” olduğu suçlamasıyla düzenlediği iddianamede, FETÖ’nün haritasını çıkararak “Bu yöntem ve yapılanma ile örgüt, ilk 10 yıl içinde TSK içerisinde söz sahibi olacağı bir konuma gelmeyi planlamaktadır” vurgusu yapmıştı.

 

 

Erdoğan’dan Özür

 

Yüksel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1993’te Refah Partisi il başkanı iken, Rize’de yaptığı konuşmaya 2002’de soruşturma açmıştı. Yıllar sonra mesleki anılarını ve itiraflarını yazdığı “Nuh’un Gemisi” kitabında, “Başbakan, ‘Ben 159’dan hâkim karşısına çıkmış bir insanım. Nuh Mete Yüksel iddianamesini hazırladı. Talep idam, ben ne yaptım, kimi öldürdüm?’ demişti. Burada bir yanlışlık olması lazım. Çünkü ben Sayın Recep Tayyip Erdoğan hakkında soruşturma yaptım. İdam talebinde bulunmadım. 159’un karşılığı zaten idam değildir. Eğer benim bir yanlışım varsa özür dilerim” satırlarını kaleme aldı.

 

‘Öcalan Kuzu Gibiydi’

 

Savcı Yüksel, PKK elabaşısı Abdullah Öcalan’a idamla yargılanmak üzere hazırlanan 139 sayfalık iddianameyi hazırlayan ekipte de yer aldı. Öcalan’ın sorgusuyla ilgili de “Nuh’un Gemisi” kitabında, “Apo tam karşımızda oturuyordu. Sorulması gereken bütün soruları sorduk. İlk günlerdeki korkusunu atmış, kuzu gibi olmuştu. Adam öldürme emirlerini verdiğini kabul etti. Bir gün tansiyonu yükseldi bu bayağı olay oldu” değerlendirmesi yapmıştı.

 

 

Kitapları:

 

Nuhun Gemisi (2011)

İtaatsizler (2013)

Balyoz Gizli Tanık ve Gezi Parkı (2013)

Hırsız var! İnanç Hortumcuları (2014)

Nuh Mete Yüksel Anlatıyor (2015)

 

HAKKINDA: Nuh Mete Yüksel kimdir, nereli, kaç yaşında? (cumhuriyet.com.tr, 30.04.2023), Kritik davaların savcısıydı... Nuh Mete Yüksel hayatını kaybetti (hurriyet.com.tr, 30.04.2023), Nuh Mete Yüksel'in hayatı - BUIR Home (bilkent.edu.tr, 30.04.2023), Nuh Mete Yüksel haberleri (sozcu.com.tr, 30.04.2023), Nuh Mete Yüksel (indyturk.com, 30.04.2023), 28 Şubatçı Nuh Mete Yüksel öldü! Hakkımızı helal etmiyoruz (yeniakit.com.tr, 30.04.2023), Nuh Mete Yüksel hayatını kaybetti (ensonhaber.com, 30.04.2023), Eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel Hayatını Kaybetti (halktv.com.tr, 30.04.2023), Eski DGM savcısı Nuh Mete Yüksel hayatını kaybetti (hukukihaber.net, 30.04.2023), Nuh Mete Yüksel kimdir? – Kitapları (kitapyurdu.com, amazon.com.tr, kidega.com, 30.04.2023).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör