Erdal Kara

Senaryo Yazarı, Yönetmen, Eğitimci, Yazar, Edebiyatçı

Doğum
Eğitim
Karadeniz Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesi

Tiyatro eğitmeni, edebiyatçı, yazar, senarist. 1971 yılında Artvin'in Hopa ilçesinde doğdu. İlkokulu Hopa 14 Mart İlko­kulu’nda; ortaokul ve lise öğrenimini Ardanuç Lisesi’nde tamamladı. Karadeniz Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesini bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

Öğ­retmenlik görevine 1994 yılında Adıyaman ilinde başladı. Adıyaman ve Ordu İlle­rindeki okullarda uzun yıllar okul müdürlüğü görevlerinde bulundu. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Roman ve öykü türünde (çocuk ve ilk gençlik romanları) eserleri bulunmaktadır.

2016-17 yıllarında “Senaryo Yazarlığı” dersleri verdi.

Ünye Aşiyan Kültür ve Sanat Derneğinde “Öykü ve Masal Yazarlık Atölyesi” çalışmaları yaptı.

2016 Ocak- 2017 Ocak arası Ünye Belediyesi ve Kent Konseyi bünyesinde “Öykü ve Masal Yazarlık  Atölyesi” çalışmaları yaptı.

2016- 2017 yılları arasında Ünye Flash Radyo’da “Erdal KARA ile Yazarın Dili” adlı programının yapımcılığı görevini sürdürdü.

2017 TDK “Dilimiz Kimliğimizdir” makale yarışması il derecesi ödülü aldı.

Halen Köyceğiz Bilim ve Sanat Merkezinde eğitimcilik görevini sürdürmektedir.

 

Yazarlık öyküsünü şöyle özetliyor:

 

"İlkokul yıllarımda okuduğum öykü ve masal ana karakterleri, dünyayı iyiliğe, doğruluğa ve güzelliğe dönüştürmek için ilham kaynağım oldu. Öğrencilik yıllarımda, yazar ve idealist bir öğretmenle karşılaşmam. Öğretmenlik ilk yıllarımda tuttuğum günceler… Yine Besni’de Gündem, adlı gazetede denelerim… Ardından Fatsa Mir Kuzey gazetesinde yazdığım denemeleri…

Soğuk Bir Kış Güncesi romanımı bir öğrencimin günlüğünden etkilenerek yazdım. Sırasıyla Gece Kitaplığı, Puslu Yayıncılık ve Gece Kitaplığında yayımlandı. Sarı Buğday Mavi Umut romanımsa, 1998 yılında Adıyaman’ın Besni kasabasındaki öğrencim (özel birey) Ressam Ayşe Işık’ın ressam olma ve engelleri aşma hikâyesi.  3.’sü Kıyıya Vuran Öyküler. Bir ilkokul öğrencisinin çizdiği (2015’te Bodrum kıyılarına vuran Suriyeli mülteci çocuğun) resimden etkilenerek yazdığım bir kitap. Ancak öykülerimin sadece bir tanesi (Aylan Bebek) bu konuyla ilgili. 4. Kitabım, Kırık Bastonda Saka Kuşları; Çevre bilincini gelecek nesillere aktarmak amacıyla yazdığım roman.

 “İyi bir kitap (eser) oluşturmanın formülü; yazarın yazacağı türe hakim olmasına, araştırma sabrına, yaratma gücüne, dünya ve Türk edebiyatına hakim olmasına, özeleştiri ve eleştiri şeffaflığı karşısındaki egolarını yenebilme erdemine sahip olmasına bağlıdır. Eseri kendisi ve yakınları için değil geleceği ve uzaktaki okuyucular için yazma hedefini tutku haline getirebilmelidir.”

 

Kitapları (Öykü-Roman):

 

Kıyıya Vuran Öyküler (2017)

Kıyıya Vuran Öyküler- 2 Aylan Bebek (2017)

Soğuk Bir Kış Güncesi (2017)

Sarı Buğday Mavi Umut (2017)

Saka Kuşları (2017)

Kırık Bastonda Saka Kuşları (2017)

Nar Kabuğu (2019)

Kıyıya Vuran Öyküler (2019)

Güldüren; Düşündüren Öyküler

Gül’ün Adaleti (Tiyatro Oyunu- Basılmamış)

Çanakkale Bizdik (Tiyatro Oyunu- Basılmamış)

 

Ödülleri:

 

Milas Belediyesi Engelsiz Edebiyat Projesi kapsamında hazırlanan, yakın zamanda Bornova 3. Kitap Günleri kapsamında da gösterilen 14 dakikalık "Yaşam Kulübesi" filmi, bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödüle layık görüldü.

2021 yılında Hindistan'ın Kült Film Ödülleri çerçevesinde Kasım ayının “En İyi Eğitim Filmi” ödülünü kazanan “Yaşam Kulübesi”, Ekim 2022'de gerçekleştirilen Jean-Luc Godard Ödülleri-2022 yılı film festivalinin finalist filmi ilan edilerek jüri değerlendirmesinin ardından yılın ve dünyanın “En İyi Eğitim Filmi” kategorisinde Jean-Luc Godard ödülüne layık görüldü.

 

HAKKINDA: Turan Yalçın / Yazar Erdal Kara İle Söyleşi (tokatgazetesi.com, 28 Ağustos 2018), Türkçe Öğretmeni Erdal Kara, Senaryosunu Kendi Yazdığı Film Çekti, 4 Uluslararası Ödül Kazandı (umke.org, 29 Eylül 2021), Kıyıya Vuran Öykü Fransa'dan ödül kazandı (habermilas.com, 22 Aralık 2021), Erdal Kara ödül haberi (BESAM bülteni, 19.10.2022),Erdal kara yazar (christiane-guyer.ch, 19.10.2022), Erdal Kara kitapları (sozcukitabevi.com, kidega.com, kitapyurdu.com, kitapsepeti.com, davudkitap.com, 19.10.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör