Zeynettin Maraş

Sanatçı, Türk Sanat Müziği Bestecisi, Müzisyen

Doğum
Ölüm
22 Eylül, 2022
Eğitim
İstanbul Belediye Konservatuarı

Sanatçı, Müzisyen, Türk Sanat Müziği Bestecisi (D. 1927, İstanbul - Ö. 23 Eylül 2022, İstanbul).

Türk Sanat Müziğinin unutulmaz bestecilerinden Zeynettin Maraş, 1927 yılında İstanbul Suadiye'de dünyaya geldi. İstanbul Belediye Konservatuarı'na girdi. Dönemin en büyük hocaları Münir Nurettin Selçuk, Şefik Gürmeriç, Mesut Cemil, Nevzat Atlığ, Refik Fersan ve Şerif Muhiddin Targan'dan dersler aldı ve 1953 yılında mezun oldu.

Sözleri Necla Tarzi'ye ait olan "Gözyaşlarımı Derdime Derman Ettiğim Akşam" isimli ilk bestesini 1949 yılında, Ankara Radyosu'nda o yılların ses sanatçısı Muzaffer İlkar okudu. 1966 yılında yaptığı 26. bestesi "İnleyen Nağmeler", büyük bir çıkış yaptı. "Gizli Aşk Bu", "Hasretim Sana" isimli besteleri ile bilinmektedir.

Gizli Aşk Bu, İnleyen Nağmeler gibi çok sayıda ünlü şarkının bestecisi Zeynettin Maraş’ın vefat haberini aynı zamanda bir bestesinin söz yazarı olan Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay duyurdu.

Onur Akay, paylaşımında “İnleyen Nağmeler ve Gizli Aşk bu isimler ünlü şarkılar yetim kaldı. Türk müziğinin yaşayan en değerli bestekârlarından Zeynettin Maraş’ı kaybettik. Son yıllarda alzheimer rahatsızlığı ile mücadele eden hocamızın, "Seni Beklerken" isimli bestesinin sözleri ise tarafıma aitti. Söz yazarı ve bestekâr Zeynettin Maraş, sözlerini 1968'te yazıp bestelediği "Gizli Aşk Bu" isimli şarkısındaki aşkının Emel Sayın olduğunu da bana Bağdat Caddesi’ndeki evinde itiraf etmişti. Kendisi ile unutulmayacak anılarımız oldu. Mekânı cennet olsun, nur içinde yatsın inşallah.” ifadelerini kullandı.

 

Vefatı:

 

Alzheimer hastalığıyla mücadele eden 95 yaşındaki ünlü besteci Zeynettin Maraş, 23 Eylül 2022 günü İstanbul'da vefat etti.

 

Başlıca Besteleri:

 

Hicâz - Anladım sonbaharın son ödülüsün bana - Şarkı Düyek       

Nihâvend - Aşk aşk deyip çırpınma - Şarkı Düyek   

Muhayyer Kürdî - Aylardır buram buram bir hasret var içimde - Şarkı Düyek      

Hüzzâm - Bâzen ümit bâzen neş'e bâzen keder geldi gitti- Şarkı Düyek     

Hüzzâm - Ben bahar bekliyordum gonceler neden soldu - Şarkı Düyek

Uşşak - Benimle olmaktan bıktıysan eğer - Şarkı Düyek     

Rast - Dinle canım beni baştan           - Şarkı Düyek

Nihâvend - Gizli aşk bu söyleyemem derdimi hiç kimseye - Şarkı Düyek 

Acem-Kürdî - Hatırlamasan da olur beni artık hiç bir an - Şarkı Düyek     

Nihâvend - İnleyen nağmeler rûhumu sardı - Şarkı Düyek  

Kürdîlî Hicazkâr - Semâdan parlak yüzün bir kerecik göreyim - Şarkı Oynak       

Acem-Kürdî - Sen kapımda bir sessin duyup açamadığım - Şarkı Düyek   

Nihâvend - Yağmur git penceremden uykum kaçırıyorsun - Şarkı Düyek  

Nihâvend - Biliyorum vefâlısın benim gibi sevdâlısın - Şarkı Düyek         

Nihâvend - Ben ufacık bir bebeğim koru beni anneciğim - Çocuk Şarkısı   Düyek

Hicâz - Hasretim sana sanki bin yıl uzakta gibi - Şarkı Düyek        

Nihâvend - Sen yemyeşil baharsın dileğin tutulduğu umuda erildiği - Şarkı Düyek

 

HAKKINDA: Usta bestekâr Zeynettin Maraş hayatını kaybetti (hürriyet.com.tr, 23 Eylül 2022), 'İnleyen Nağmeler', 'Gizli Aşk Bu', 'Hasretim Sana'... Ünlü besteci Zeynettin Maraş yaşamını yitirdi (cumhuriyet.com.tr, 23 Eylül 2022), Bestekar Zeynettin Maraş hayatını kaybetti (yenicaggazetesi.com.tr, 23 Eylül 2022), Zeynettin Maraş (tr.wikipedia.org, 23 Eylül 2022), Besteci Zeynettin Maraş hayatını kaybetti (odatv4.com, 23 Eylül 2022), Sanatçı Zeynettin Maraş yaşamanı yitirdi (gazeteduvar.com.tr, 23 Eylül 2022), Ünlü bestekar Zeynettin Maraş hayatını kaybetti! (ahaber.com.tr, 23 Eylül 2022), Zeynettin Maraş, hayâtı ve eserleri (salihbora.com, 23 Eylül 2022), Zeynettin Maraş Besteleri (17 Eser) (projetsm.com, 23 Eylül 2022).

 

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör