Kurtuluş Tayiz

Televizyon Yorumcusu, Gazeteci-yazar

Doğum
-
Eğitim
İlkokul mezunu

Gazeteci yazar, tv programı yorumcusu. Van'ın Özalp ilçesinde doğdu. İran Azerisi kökenlidir.  İlkokulu bitirdikten sonra ortaokula başladığı Van Atatürk Lisesi’nde öğrenimine devam imkânı bulamadı. 16 yaşında PKK terör örgütüne katılmış,  daha sonra örgüte üye olmaktan 13 yıl hapis yatmıştır. Hapisten çıktıktan sonra bir ara Özgür Gündemde yazmış kısa bir süre sonra ayrılmıştır.

Kurtuluş Tayiz, halen Akşam gazetesi yazarı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bir dönem Taraf gazetesinde Dar Kapı köşesini hazırlamış ve yazmıştır.

Annesinin saf İran Türkmeni, babasının ise İran Azerisi olduğunu açıklamıştır. Kendilerine Acem dendiğini atalarının daha sonra Van Özalp’a yerleştiğini açıklamıştır. 4Baba tarafının oylarını MHP’ye, anne tarafının ise Ak Parti, Milli Selamet ve Refah Partisi’ne oy verdiğini belirtmiştir. 8 kardeşi vardır. 6 kardeşi İstanbul’da, bir ablası Van’da, biri İzmir diğeri de Çanakkale’de yaşamaktadır.

2016 yılında Hacer Akıcı ile evlenmiştir.

KAYNAK: Kurtuluş Tayiz: Babam MHP'liydi ben PKK'dan hapis yattım (ensonhaber.com, 18 Ağustos 2013), Kurtuluş Tayiz  / CIA, Türkiye'deki dostlarını tehdide başladı (aksam.com.tr, 8 Ağustos 2022), Kurtuluş Tayiz (eksisozluk.com, 8 Ağustos 2022), Kurtuluş Tayiz (@DARKAPI) (twitter.com, 8 Ağustos 2022), Kurtuluş Tayiz Etiketli Haberler (t24.com.tr, 8 Ağustos 2022).

CIA, TÜRKİYE'DEKİ DOSTLARINI TEHDİDE BAŞLADI

CIA'nin Ulusal İstihbarat Konseyi (National Intelligence Counscil) başkan yardımcılığını yapan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Politika Planlama Bölümü'nde Ortadoğu ve Türkiye ile ilgili istihbarat konularında görevli, ABD bürokrasisinde "Türkiye uzmanı" olarak tanınan, CIA Türkiye İstasyon Şefi Graham Fuller'in çalışma arkadaşı ve son olarak "Wilson Center'ın Ortadoğu Programı Direktörü Henri Barkey, Türkiye'de daha çok yabancı bir analist olarak tanınır, bilinir. Bu tanımı siyaset bilimci, filozof, liberal bir düşünce adamı şeklinde de uzatanlar vardır. Medyada dostlarınız çok olunca en adi bir CIA ajanı bile "liberal bir filozof" olarak karşınıza çıkabilir.

Oysa kısaca bir iş tanımı yapılacak olursa Barkey'e "CIA danışmanı" ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın istihbarat bölümünde görevli Türkiye uzmanı denebilir.

Barkey'in gündeme gelme sebebi ise sosyal medya hesabından Aslı Aydıntaşbaş ile darbenin hemen ertesinde, 18 Temmuz 2016'da birlikte bir yemekte buluştuklarını duyurması. İfşa ettiği şüphesiz yedikleri "yemek" değil, "Aslı Aydıntaşbaş"ın kendisi. Aslı Hanım da zaten böyle algıladığı için uzun ve detaylı bir metinle kendisine ve kamuoyuna açıklamalarda bulunmuş.

Aslı Hanım, Osman Kavala'nın avukatlarının bile istediği açıklamalardan kaçınan Barkey'in ortada hiçbir şey yokken kendisini neden ifşa ettiğini anlayamadığını belirtmiş. Daha doğrusu Barkey'in açıklamasının kasıtlı bir şekilde kendisini deşifre etmeye dönük olduğunu söylemiş. Aslı Aydıntaşbaş'ın o açıklaması şöyle: "Yıllardır tüm ısrarlara rağmen bir açıklama yapmayan, kendisiyle ilgili şaiyaları gidermek için talep edilen bilgi paylaşımına yanaşmayan bir şahıs, esrarengiz bir zamanlamayla yeni bir polemik başlatmıştır. Bu zamana kadar Osman'la ilgili biz dizi mesnetsiz iddiayı çürütmek için avukatlardan gelen her türlü bilgi paylaşımı talebini reddeden bu şahsın, şimdi konuşması, manidardır."

Henri Barkey, Aslı Aydıntaşbaş'ı gündeme getirerek ne yapmak istiyor? Osman Kavala'yı kurtarmak mı istiyor? Aslı Hanım, dava sürecinde susan, Kavala'nın avukatlarının ısrarlarına rağmen bu konuda açıklama yapmaya yanaşmayan Barkey'in, niyetinin bu olmadığını açıkça belirtmiş zaten.

Peki, Barkey ne yapmak istiyor?

CIA Danışmanı Barkey, Aslı'yı kurtların önüne atarak geridekilere, medyadaki diğer gizli dostlarına kanımca bir mesaj veriyor; "Aslı'yı verdiysem hepinizi veririm" demek istiyor.

Ne için?

İşlerini yapmadıkları için olsa gerek. CIA için Türkiye'de işler iyi gitmiyor. 2023 seçimlerinde ibre yine Erdoğan'ı gösteriyor. Ne yapıp edip Türkiye'yi düşürmek istiyorlar. Bu konuda da Türkiye'deki dostlarına "ya harekete geçin ya da hepinizi yakarız" mesajı veriyorlar, Barkey aracılığıyla.

Anlayan anladı!

KAYNAK: Kurtuluş Tayiz  / CIA, Türkiye'deki dostlarını tehdide başladı (aksam.com.tr, 8 Ağustos 2022).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör