Mete Atatüre

Fizik Profesörü, Akademisyen

Doğum
19 Şubat, 1975
Eğitim
Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü
Burç

Akademisyen, Fizik Profesörü, Thomas  Young ödülü ve madalyası sahibi. 19 Şubat 1975, Kayseri doğumlu. Bazı kaynaklarda doğum yeri Ankara olarak geçmektedir.

Ölçülemez denen ışık seviyesinin gürültü ölçümünü yapan ve yaptığı araştırmalarla büyük ilgi toplayan bilim adamıdır.

Mete Atatüre, ortaöğrenimini Ankara Gazi Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oldu. Doktorasını Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı'nda tamamladı.

Halen, Cambridge Üniversitesi Fizik bölümünde öğretim üyesi olan Mete Atatüre, kuantum fiziği alanında çalışmaktadır. Işığın doğasını daha iyi anlamak üzere çalışmalar yapan Atatüre, 2015 yılında ölçülmesi imkânsız olarak kabul edilen 'ışık seviyesinin gürültü ölçümünü gerçekleştirmiştir.

Prof. Dr. Mete Atatüre, 2002-2007 yılları arasında Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü Kuantum Fotonik Grubu'nda Ataç İmamoğlu ile çalıştı. 2007'de Cambridge Üniversitesi, Cavendish Laboratuvarı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Cambridge Üniversitesi'nde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışan Atatüre, 2011 yılında doçentlik unvanını kazandı.

Atatüre, 2010-2015 yılları arasında da Çin Bilim Akademisi'nin Seçkin Davetliler Programı dahilinde bilimsel danışmanlık yapmıştır. İngiltere'de Institute of Physics, Turkiye'de Bilim Akademisi üyesidir. 2021'de Prof. Dr. Mete Atatüre, Avrupa Akademisi üyeliğine seçilmiştir.

 

Thomas Young Madalyası

 

Prof. Dr. Mete Atatüre, Institute of Physics tarafından 2020 yılında İngiltere'nin  en prestijli  ödülü Thomas  Young ödülü ve madalyası ile ödüllendirildi. Ölçülemez denen ışık seviyesinin gürültü ölçümünü yaptığı için bu ödül verildi

Thomas Young Madalyası, her yıl fiziğe katkıda bulunan bilim insanlarını takdir etmek ve ödüllendirmek için veriliyor.

150 yıla yakın bir geçmişi olan ve dünya çapında 50 bine yakın üyesi bulunan bilimsel bir kuruluş olan Institute of Physics (Fizik Enstitüsü), katı hal kuantum optik sistemler alanında dünyaca ünlü bir bilim insanı olan Prof. Dr. Mete Atatüre'yi 2020 Thomas Young Madalyası ödülüne layık gördü. Prof. Dr. Atatüre, her yıl fiziğe katkıda bulunan bilim insanlarını takdir etmek ve ödüllendirmek için verilen Thomas Young Madalyası ve Ödülü'ne; yarı iletkenler ve elmasta kuantum optik alanındaki öncü çalışmaları ve kuantum teknolojilerinde heyecan verici uygulamaları nedeniyle layık görülmüştür.

 

HAKKINDA: Kuantum Fiziği | Prof. Dr. Mete Atatüre (Cambridge Üniversitesi, YouTube • Evrim Ağacı, 16 Nisan 2017), Çizgilerin dışındaki adam: Prof. Dr. Mete Atatüre (posta.com.tr, 6 Nisan 2018), Prof. Dr. Mete Atatüre kimdir? (haberler.com, 30 Ekim 2020), Mete Atatüre - Technosophia Community (technosophia.org, 30 Mart 2021), Fizikçi Prof. Dr. Mete Atatüre, Avrupa Akademisi üyeliğine seçildi (birgun.net, 6 Ağustos 2021), Prof. Dr. Mete Atatüre, Avrupa Akademisi üyeliğine seçildi (gazeteduvar.com.tr, 6 Ağustos 2021), Mete Atatüre - TEDxReset (tedxreset.com, 28.07.2022), Mete Atatüre Thomas Young Madalyası ve Ödülü'nü kazandı! (bilimma.com, erişim 28.07.2022).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör