Hasan Kılıç (Hocaefendi)

Tarikat Lideri, Kanaat Önderi, Tasavvufçu, Din Adamı

Doğum
Eğitim
Medrese
Diğer İsimler
Nakşibendi İsmailağa Cemaatinin yeni lideri. Hasan Kılıç Hocaefendi.

Din adamı, tasavvufçu, kanaat önderi, Nakşibendi İsmailağa Cemaatinin yeni lideri.

Hasan Kılıç, 1930 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Çaybaşı köyünde dünyaya geldi. İlk talebeliği mahallesindeki evinde okudu. Bursa'da askerlik hizmetini yapan Hasan Efendi'ye manevî dersini Nuri Efendi verdi. Bursa'da askerlik hizmetini yapan Hasan Kılıç bir süre burada yaşamına devam etti. Kılıç daha sonra Nakşibendi Tarikatı'nın lideri Mahmud Efendi'nin yanında kalarak ondan ders aldı. Uzun yıllardan beri İsmailağa Cemaati içerisinde bulunan Kılıç, aynı zamanda Ustaosmanoğlu'nun dünürüdür.

Hasan Kılıç'ın adı Ocak 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sonrasında öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'I evinde ziyaret etmiş; o anlara ilişkin fotoğrafları Mahmut Ustaosmanoğlu'nun torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu Twitter hesabından paylaşmıştı.

Nakşibendi Tarikatı'nın İsmailağa Cemaati lideri Mahmud Efendi (Mahmut Ustaosmanoğlu), 23 Haziran 2022 günü 93 yaşında tedavi gördüğü hastanede vefat edince, Mahmud Efendi'nin vefatının ardından Nakşibendi yeni lideri kim olacak sorusu ile merak edildi. Mahmud Efendi yerine vekil olarak Hasan Kılıç'ı tayin etmişti.

24 Haziran 2022 Cuma günü Mahmut Ustaosmanoğlu'nun Fatih Camisi'ndeki cenaze töreninde cemaatin yeni lideri açıklandı. Cenaze töreninde oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu konuşmasında İsmailağa Cemaati'nin yeni liderini babasının sözleriyle duyurdu:

"-Bir hususu belirtmek için mikrofonu elime almış bulunuyorum. En çok sorulan sorulardan birisi kendisinden sonra yerine kimin bırakacağıydı. Duymayanlar olabilir, tekrar söylüyorum. Şu vasiyeti anlatmamızı söylemişti:

"Benden sonra yerime Hasan Efendi hocamızı temsilci ve cemaatin başına bırakıyorum" Bu hakikati size söyledim. Allah sizlerden razı olsun.

Böylece Nakşibendi Tarikatının Halidiye kolunun İsmailağa Cemaatinin lideri Mahmut Efendi (Ustaosmanoğlu) Hazretlerinin Vekili oldu.

 

KAYNAKÇA: Hasan Kılıç kimdir kaç yaşında Mahmut Efendi'nin yerine tayin edildi aslen nereli? (internethaber.com, 24.06.2022), İsmailağa cemaatinin yeni lideri Hasan Kılıç kimdir? (gazeteduvar.com.tr, 24.06.2022), Hasan Kılıç kimdir ve nerelidir? (haber7.com, 25.06.2022), Hasan Kılıç kimdir, kaç yaşında, nereli? (cnnturk.com, 25.06.2022), İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Hasan Kılıç kimdir? (sondakika.com, 25.06.2022),

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör