Yusuf İslam

Rock Şarkıcısı, Müzisyen

Doğum
21 Temmuz, 1948
Burç
Diğer İsimler
Cat Stevens. Müslüman İngiliz Şarkıcı.

Müslüman İngiliz Müzisyen, Şarkıcı ve Söz Yazarı. Doğum adı Steven Demetre Georgiou. Müslüman olmadan önceki adı Cat Stevens. 1977 yılında Müslüman olmuş ve adını Yusuf İslam olarak değiştirmiştir.

Yusuf İslam, 21 Temmuz 1948 tarihinde. İngiltere'nin başkenti Londra'nın Marylebone semtinde doğdu. Kıbrıslı Rum bir babanın (Stavros Georgiou) ve İsveçli bir annenin (Ingrid Wickman) üçüncü çocuğudur. Doğum adı Steven Demetre Georgiou'dur.

Eşi: Fauzia Mubarak Ali (e. 1979) ile evli olup, Yoriyos, Maymanah Islam, Hasanah Islam, Abd al-Ahad Islam, Asmaa Islam, Aminah Islam adlarında 6 çocuk babasıdır. Anita Georgiou ve David Gordon adlarında 2 kardeşi vardır.

Babası Yunan Ortodoks'u olmasına rağmen Steven bir Katolik okuluna gitti. 8 yaşındayken annesi babası boşandı, bir süre beraber yaşadılarsa da annesi oğlunu alıp İsveç'e döndü. 16 yaşındayken okulu bıraktı, daha sonra Sanat Okulu`na girdi ama oradan da ayrıldı.

İlk hit parçasını ve albümünü 18 yaşındayken yaptı. "I Love my Dog" şarkısı Cat Stevens'ın doğuşu anlamına geliyordu. 1966 yılında Matthew and Son albümünü piyasaya sürdü.

Bu dönemde Cat Stevens ismini aldı. 1967'de yayımlanan New Masters albümü fazla tutulmadı, bu albüm sonradan birçok kişi tarafından yorumlanan The First Cut Is the Deepest parçasıyla hatırlanır.

1968'in başında 19 yaşındayken Stevens tüberküloza yakalandı. Aylarca hastanede yattığından müziğe tekrar dönmesi 1970`i buldu.

1970'te yayımladığı folk müzik temeline oturtulmuş, önceki albümlerinden de biraz farklı sayılan Mona Bone Jakon yayımladı. Bu albümde o dönemki aşkı Patti D'Arbanville için yazılmış (daha sonra bir klasik halini alan) "Lady D'Arbanville" parçası da yer alır.

Cat Stevens, 1970'in ikinci yarısında yayımladığı uluslararası bir başarı yakalayan Tea for the Tillerman albümüyle yoluna devam etti. Wild World parçası bu albümdeki en beğenilen ve popüler parça oldu.

Kendine has bir müzik oluşturan Stevens 1971`de çıkardığı Teaser and the Firecat albümüyle başarının tadını çıkarmaya devam etti. Bu albümde "Peace Train", "Morning Has Broken" ve "Moonshadow" gibi birçok hit parça yer alıyordu. 70'li yıllarda yeni albümler yayımlamaya devam etti.

 

Müslüman Oluşu

 

1976 yılında bir kaza sonrası boğulmak üzere iken Allah'a yakaran Cat Stevens, yıllar sonra VH1 kanalında o anda şunları aklından geçirdiğini söyler:

“Oh God! If you save me I will work for you,” (Tanrım, eğer beni kurtarırsan senin için çalışacağım).

Bu ölüme yakın deneyim onun ruh halini değiştirdi. O dönemde kardeşi David, Kudüs'te bir camide görüp, içini rahatlattığını düşündüğü için aldığı Kur'an-ı Kerim'i Cat Stevens'a hediye etti ve böylece İslamiyete geçişi başlamış oldu. 1977 yılında Müslüman oldu. İsmini Yusuf İslam olarak değiştirdi. Bu tarihten itibaren hayatı ve müzik çalışmaları da Müslüman kimliği doğrultusunda devam etmiştir.

Ünlü bir İngiliz müzisyenin İslamiyeti seçmesi, hem kendi ülkesinde hem de ABD, Almanya ve Fransa başta olmak üzere diğer ülkelerde büyük ilgi uyandırmış, Batı dünyasında Müslüman olanların sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır.

 

Albümleri:

 

Cat Stevens adıyla:

 

Matthew & Son (1966)

New Masters (1967)

Mona Bone Jakon (1970)

Tea for the Tillerman (1970)

Teaser and the Firecat (1971)

Catch Bull at Four (1972)

Foreigner (1973)

Buddha and the Chocolate Box (1974)

Saturnight (Live in Tokyo) (1974)

Numbers (1975)

Izitso (1977)

Back to Earth (1978)

Majikat (2005)

Gold (2005 derleme)

My lady d'arbanville

Birçok derleme ve antoloji

 

Yusuf İslam adıyla:

 

The Life of the Last Prophet (1995)

I Have No Cannons that Roar (1998)

Prayers of the Last Prophet (1999)

A is for Allah (2000)

I Look I See (2003)

Footsteps In The Light (2006)

An Other Cup (2006)

Roadsinger (2009)

Tell 'Em I'm Gone (2014)

 

 

YUSUF İSLAM'IN CEVABI

 

Müslüman olan İngiliz şarkıcı Yusuf İslâm, Türkiye'ye geldiğinde basın tarafından epeyce gündemde tutuldu. Muhabirin biri kendisine şu soruyu sordu:

“Girdiğiniz İslâm dininde bir erkeğin DÖRT KADINLA evlenmesine ne diyeceksiniz?

Yani bunun mantığını nasıl kabul edeceksiniz? Siz bir Batılı ve Aydın bir şarkıcı olarak bunu nasıl kabul ettiniz?”

Yusuf İslam'ın cevabı şu oldu:

“Sen, beni eski hâlimle tanıdığını söylüyorsun. Ben Müslüman olmadan önce kaç kadınla beraber olduğumu bilemem.

 Onlardan çocuğum olmuşsa onu da bilemem. Ben böyle adi bir hayat yaşarken sen bana hayrandın. Ben şimdi Müslüman oldum. Tek eşle evliyim. İkinci bir evliliğe niyetli de değilim.

İslam dini dörde kadar izin veriyorsa onların ve çocuklarının sorumluluğunu da ona yüklüyor. Senin hayran olduğun batıda böyle bir sorumluluk yok.

Birçok çocuk babasını bilmez. Baba da çocuğunu görmeden gider bu dünyadan”...

 

HAKKINDA: Yusuf İslam A Haber'e konuk oldu (YouTube • A Haber, 12 Mayıs 2017), Yusuf İslam/Cat Stevens nasıl Müslüman oldu? (cumhuriyet.com.tr, 29 Eylül 2020), Yusuf İslam (Cat Stevens) İslamiyet'i Nasıl Seçtiğini Anlatıyor! (YouTube • Kanal 7 Arşiv, 19 Ağustos 2021), Yusuf İslam kimdir? (haberler.com, 15 Mart 2022), Yusuf İslam Kimdir? (sabah.com.tr, 25.06.2022).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör