Pınar Türenç

Gazeteci-yazar, Televizyon Programı Sunucusu, STK Yöneticisi

Doğum
Eğitim
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi
Diğer İsimler
Tufan Türenç’in eşi

Gazeteci Yazar, TV Sunucusu,  STK Yöneticisi, Basın Konseyi Başkanı. 1954 yılında Rize'de doğdu. Hakimlik yapmış bir babanın kızı, 1978 senesinde evlendiği gazeteci yazar Tufan Türenç’in (ö. 23.04.2022) eşidir. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. Gazetecilik mesleğine Abdi İpekçi’nin yönetmiş olduğu dönemde Milliyet gazetesinde başladı. Rus-Afgan Savaşı’nı Türk asıllı mücahitlerin arasında izlemiş, bu haberleri de Milliyet’e aktarmıştı. 1986 ve 1990 yılları arasında Güneş Gazetesi’nde çalıştı.  1990 yılında Türkiye’nin ilk özel televizyonu olan Star 1’de çalışmaya başlamış, bu kanalda Haftanın Portresi isimli programı hazırlamıştır. 1993 yılında Show televizyonlarında haber merkezinde çalışmaya başlamıştır. Birçok haber ve röportaja imza atmayı başarmıştır. 1995 yılında Kuzey Irak ve Kosova Savaşı’nı izlemiştir. Pınar Türenç, Saddam Hüseyin’İn sarayına kadar gitmiş ve savaşı ekranlara taşıyan gazeteci olmuştur. Milliyet ve Güneş Gazetesinde 15 yıl boyunca röportaj yazarlığı görevini gerçekleştirmiştir. Haber ve röportaj konularında 2 kez yılın gazetecisi seçilmiştir.

Pınar Türenç, Avrupa Hareketi 2002 Girişim Grubu Üyesi, Rize Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, KADER, Kadın Adayları Eğitme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın iş yeri baş temsilciliği görevlerinde yer aldı. Deprem ve afete hazırlık derneği kurucu üyeliği, Kızılay Şişli şube yönetim kurulu üyeliği görevlerini de yapmıştır. Ek olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın iş yeri baş temsilciliği görevlerinde de bulundu.

Pınar Türenç'in çok sayıda ödülü bulunmaktadır. Haziran 2013 yılında Basın Konseyi'nin başkanı olmuş, bu göreve üç yıl daha yürütmek üzere 13 Kasım 2021’de üçüncü kez yeniden seçilmiştir.

Pınar Türenç, Marmara Üniversitesinde, İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ta görev yapmıştır. ANAP Partisi’nin teklifi ile siyasete adım atmıştır. MKYK üyeliği görevine seçilmiştir. 3 Kasım 2002 seçimlerinde 5. Sıradan milletvekili adayı olmuştur. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığını koymuştu.

 

Kitapları:

 

Gazeteci Gözüyle Silivri Gerçeği (2013)

 

KAYNAK: Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç'ten Silivri'deki gazetecilere mektup (18.07.2020), Pınar Türenç, Türkiye Basın Konseyi Başkanlığı görevine üçüncü kez getirildi (cumhuriyet.com.tr, 13 Kasım 2021), Gazeteci Tufan Türenç hayatını kaybetti... (gazetevatan.com, diken.com.tr, 23.04.2022), Pınar Türenç'in hayatı ve biyografisi! (haberler.com, haber365.com, kimnereli.net, bukimdir.com, 26.04.2022), Pınar Türenç kimdir?  Kitapları (dr.com.tr, nadirkitap.com, 26.04.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör