İsmet Arslan

Genel yayın yönetmeni, Fotoğraf Sanatçısı, Yayıncı, Gazeteci

Doğum
Eğitim
Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Yayıncı, Gazeteci, Fotoğraf Sanatçısı, Berfin Bahar Dergisi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni.

İsmet Arslan, 1960 yılında Ardahan’ın Bayramoğlu köyünde doğdu.

İlkokulu köyde bitirdi. Ortaokulu Ardahan, İstanbul ve Kars’ta okudu. 1980’de İstanbul Küçükköy Vefa Poyraz Lisesinden mezun oldu. 1982 yılında girdiği Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat bölümünden 1987 yılında lisans öğrenimini tamamladı. Aynı yıl sonu 199. (kısa) dönem olarak askerliğini Sivas’ta yaptı. Askerdeyken “Sakıncalı piyade” oldu ve hakkında “Siyasi beyanname dağıtmaya teşebbüs”ten dava açıldı. Askeri Mahkemede yargılandı, beraat etti.

1989 yılında Sosyalist Parti Eskişehir İl Kurucuları arasında yer aldı.

 Üniversite yıllarında ve sonrasında Yaba Edebiyat Dergisinin ve Yaba Yayınlarının Eskişehir ve İstanbul temsilciliğini yaptı.

Çocukluğundan 90’lara kadar değişik işlerde çalıştı.

Ocak 1990 yılında yayımlanmaya başlayan aylık Teori Dergisinin sorumlu yazı işleri  müdürlüğünü üstlendi ve iki yıl çalıştı  Aynı dönem gönüllü olarak 2000’e Doğru ve Aydınlık muhabirliğini de yaptı.

1992 yılında Berfin Yayınları’nı kurdu.  Berfin’in yanında 1994’te Kora Yayın; 2005 yılında Asya Şafak Yayınları adıyla da yayına başladı.

Şubat 1995 yılında Berfin Bahar aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisini çıkardı.

Dergi yayınına devam ediyor. Berfin Bahar, Türkiye’de en uzun süreli devam eden dergilerden birisi oldu.

İsmet Arsan, 1992’de kurduğu Berfin Yayınları, 1997’den bu yana dergi ve kitap yayınını Berfin Basın Yayın ve Tic. Ltd. Şti.  bünyesi altında yapmaktadır.

Bugüne kadar başta ünlü 141-142. maddelerinden olmak üzere hakkında birçok dava açıldı. Davaların çoğu beraatle sonuçlanırken, 1993 yılında yayımladığı “Yasak Tümceler” adlı kitaptan dolayı, kitabın yazarı Abdullah Rıza Ergüven’le birlikte “Dine ve kutsal kitaplara hakaret”ten 20 ay’a mahkûm oldu. Mahkûmiyet  para cezasına çevrildi. Yargıtay tarafından onandı. (Yazarın cezası  üç yıl ertelendi.)

Yayınevi, 1998 yılında (kısmen) yakıldı.

İsmet Arslan’ın yazı ve söyleşileri Türkiye Gerçeği, Aydınlık, Yaba, Teori, Berfin Bahar, Cumhuriyet Kitap, Sözcü Kitap vb. yayın organlarında yayımlandı.

1992 yılından beri Berfin Basın Yayın ve Berfin Bahar Dergisi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni olarak yayıncılığa devam ediyor.

1975 yılından bu yana amatör fotoğrafçılık yapıyor. Karma sergilere katıldı. Fotoğrafları birçok dergi ve kitap kapağında yer aldı.

İsmet Arslan Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), İstanbul Ticaret  Odası (İTO), Yayı Lisanslama Birliği (YAYBİR) üyesidir.

KAYNAK: İsmet Arslan (Bilgi teyidi, 23.04.2022).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör