Cem Yılmaz Budan

Romancı, Araştırmacı Yazar, Akademisyen, Edebiyatçı

Doğum
Eğitim
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Türk akademisyen ve yazar. 1985 yılında İstanbul’un Şişli ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini bu şehirde tamamlayan Cem Yılmaz Budan, lisans eğitimi için Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü tercih etti. Oğuz Atay üzerine hazırladığı bitirme teziyle lisans eğitimini tamamlayan (2009) Budan, 2011 yılında “Jack London’ın Romancılığı Üzerine Bir İnceleme” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisans programından mezun oldu ve Yeni Türk Edebiyatı alanında “bilim uzmanı” unvanını almaya hak kazandı. 2014 yılında “Türk Romanında Şehirleşme Olgusu” başlıklı teziyle doktorasını tamamlayan Cem Yılmaz Budan, ilgisini edebiyat sosyolojisi, eleştiri kuramları, roman teorisi ve edebiyat-sinema etkileşimi gibi araştırma alanları üzerinde yoğunlaştırdı. Uluslararası hakemli dergilerde birçok akademik makalesi yayımlandı.

2021 yılında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından Yeni Türk Edebiyatı alanında “doçent” unvanına layık görüldü. Akademik çalışmalarına paralel olarak yürüttüğü yazarlık kariyerinin ilk adımını 2011 yılında yayımlanan romanı “Gidenlerin Ardından” adlı eseri teşkil etti.

Yazarın bu romanını “Mucizenin Ölümü” (2015) ve “Büyük Açlık” (2017) gibi eserleri takip etti. Roman çevirileri neşredildi. Muhtelif gazete ve dergilerde söyleşi, eleştiri ve röportajları yayımlandı. Pek çok televizyon ve radyo programına katıldı; belgesel projelerinde uzman olarak yer aldı.

Doç. Dr. Cem Yılmaz Budan, 2012 yılından itibaren Maltepe Üniversitesi, Kemerburgaz Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi gibi kurumlarda öğretim üyesi olarak vazife ifa etti. Budan, akademik kariyerine Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak devam etmektedir.

 

Kitapları:

 

Gidenlerin Ardından, Epsilon Yayınları, 2011 (Roman)

Mucizenin Ölümü, Altınbilek Yayınları, 2015 (Roman)

Büyük Açlık, Altınbilek Yayınları, 2017 (Roman)

Çağdaş Amerikan Edebiyatı ve Jack London, Parafiks Yayınları, 2015

Ahmet Haşim Estetiği Üzerine Kuramsal Analizler, Grafiker Yayınları, 2020

Türk Edebiyatı ve Sinema, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, 2020

Türk Tiyatro Tarihinin Unutulmuş Yazarı: Mehmet Talat, Paradigma Akademi, 2021

Kitle Kültürü ve Edebiyat, Kopernik Kitap, 2022

 

KAYNAK: Bilgi Teyidi (06.03.2022).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör