Şeyhmus Özer

Futbolcu, Sporcu

Doğum
10 Mayıs, 1980
Ölüm
20 Ocak, 2016
Burç

Sporcu, Diyarbakırlı ünlü futbolcu (D. 10 Mayıs 1980, Ergani/ Diyarbakır – Ö. 20 Ocak 2016, Malatya). Diyarbakır’ın şirin ilçesi Ergani’de, dünyaya geldi. Babası Zülfü Özer, adını “Şeyhmus” bıraktı. Şeyhmus’un doğumu ile Özer ailesinin sevinci, bir kat daha artmıştı. Şeyhmus, akıllı ve uslu bir çocuktu. Başta anne ve babası olmak üzere herkesi sevgi ve saygıyla karşılar, kimsenin kalbini kırmazdı.

Daha ilkokula başladığı yıllarda spora çok meraklıydı. Özellikle futbol, onun ilgi alanlarından biriydi. Çoğu zaman okuldan geldikten sonra, köyde birkaç gazeteyi beze sarar, yuvarlak bir şekil yaparak mahalle aralarında top koştururdu. Şeyhmus, 1990 yılında, 10 yaşındayken televizyonda izlediği Maradona’ya hayran kalmıştı. Salt Maradona’nın maçlarını görmek için, Arjantin Milli takımını takip eder, Maradona’yı büyük bir hayranlıkla izlerdi. ‘Büyüyünce bende Maradona gibi büyük bir futbolcu olacağım’ derdi…

Kendine Maradona’yı örnek alan Şeyhmus, daha 15 yaşında futbola başlamış ve kısa sürede kendini kabul ettirmişti. Erganispor altyapısında futbola başlayan Şeyhmus, 1998 yılında profesyonelliğe geçiş mukavelesi imzalayarak as takıma alınmıştı. Genç yaşına rağmen as takımda kendine kısa süre içerisinde yer edindi. Erganispor için ilk resmî karşılaşmasına 29 Ağustos 1998 Tarihinde Yüksekova Belediyespor’a karşı oynanan 3. Lig karşılaşmasında çıktı. Buradan  Malatyaspor’a transfer oldu. Malatyaspor’la ilk sezonunda Türkiye 1. Ligi Play-off Şampiyonluğunu kazanıp Süper Lig’e yükselmeyi başardı. Süper Lig’de dört karşılaşmada görev aldıktan sonra sezon sonuna kadar 1. Lig ekiplerinden Kayserispor’a kiralandı. Sezon sonu Gümüşhanespor’a transfer oldu ve bir sezon sonra Mardinspor’a geçti. Burada dört sezon düzenli olarak ilk on birde görev aldı ve 119 lig karşılaşmasında 43 gol kaydetti.

2007-2008 sezonunda İzmir ekiplerinden Karşıyaka’da, 2008-2010 yılları arasında da Altay’da oynadı. 2010-2011 sezonunda 1. Lig takımı Mersin İdman Yurdu’na transfer oldu. Mersin İdman Yurdu’yla sezon sonu 1. Lig şampiyonluğu yaşayıp tekrar Süper Lig’e yükselmeyi başardı. Ancak, sezon sonunda serbest bırakıldı. Bunun üzerine 2011-2012 sezonunun yaz transfer döneminde 1. Lig ekiplerinden Akhisar Belediyespor’a transfer oldu. Akhisar Belediyespor’la Bank Asya 1. Lig’de şampiyonluk yaşayan Şeyhmus, 2012-2013 sezonu yaz transferinde PTT 1. Lig’e yükselen yeni takımlardan biri olan Şanlıurfaspor’a transfer oldu. 2013-2014 sezonunda eski takımı olan Altay’a dönüş yapan Şeyhmus, son olarak memleketi olan Diyarbakır takımlarından Amedspor’a transfer oldu. Amedspor’da 3 sezonda 86 maçta forma giyip 35 gol attı.

9 çocuklu bir ailenin evladı olan Özer’in dört kardeşi, Zülküf, Cihan, Nezir ve Sadettin de onun gibi futbolcudur.

 

Vefatı

 

Amed Sportif Faaliyetler kulübü kaptanı Şeyhmus Özer, 20 Ocak 2016 günü Malatya’dan Diyarbakır istikametine seyir halindeyken kar ve buzlanma nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybetti. Yoldan çıkan araç, yaklaşık 100 metrelik uçuruma yuvarlanarak, dere yatağına düştü. Kazada, araçta yalnız olduğu öğrenilen Özer, olay yerinde hayatını kaybetti.

Diyarbakır futbolunun yetiştirdiği en önemli isimler arasında yer alan Şehymus Özer, 2014 yılından bu yana Amed Sportif ’te forma giyiyordu. Kendisi gibi futbolcu olan Sadettin, Nezir, Cihan, Zülküf ve Oktay’ın ağabeyi olan Şeyhmus’un oğlu Çetin de Erganispor’da futbol oynuyor. 36 yaşındaki futbolcunun izdihamın yaşandığı cenaze töreninin ardından Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde toprağa verildi. Yakınlarının Kürtçe ağıt yakıp, sinir krizi geçirdiği cenaze törenine, Şeyhmus Özer’in ailesinin yanı sıra dönemin Amed Sportif Faaliyetler Kulübü Başkanı Nurullah Edemen, takım arkadaşları ile Diyarbakır’daki kulüplerin yöneticileri ve sporcular katıldı. Futbolcunun babası Zülfü Özer, oğlunun ölümü nedeniyle ailece büyük acı yaşadıklarını söyledi. Bu büyük futbolcuyu rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Başta ailesi olmak üzere tüm spor camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

 

 

Şeyhmus Özer’in İlginç Anısı

 

Şeyhmus Özer daha önce verdiği bir röportajda kardeşi Zülküf ile yaşadığı ilginç bir anıyı şöyle paylaşmıştı: “Biz şampiyonluk, Adanaspor ise ilk 6 için mücadele ediyordu. Daha maçın başlarında kaleci Tolga’yı geçerken düşürüldüm ve penaltı kazandık. Kaleci Tolga kırmızı görünce, oyuna yedek kaleci olan kardeşim Zülküf girdi. Takımın penaltıcısı benim. Normal şartlarda penaltıyı benim kullanmam gerekiyordu. Birimiz sevinecek, birimiz ise üzülecektik. Kardeşime gol atarsam hocaları ve taraftarlar ‘Bak, topa atlamadı, ağabeyine bıraktı’ diyeceklerdi. Atamasam bu kez ‘Kardeşine gol atmadı’ diyeceklerdi. Çok zor bir duyguydu. Ben de penaltı atmaktan vazgeçtim. Başka bir arkadaşım penaltıyı kullandı ve öne geçtik.”

Şeyhmus’a, kendinden 17-18 yaş küçük futbolcular antrenmanda tekme vurar, bacak arası atardı bir kere bile sesini çıkarmazdı. Hiç bir antrenmanı kaçırmazdı, şikâyet etmezdi. Hiç bir partiyle ve siyasiyle işi olmaz, kimseye yalakalık yapmaz, kimseyi de kullanmazdı.. Bir köyü, bir ailesi bir de golleri vardı. Şeyhmus, son golünü 15 Aralık 2016 Günü Fenerbahçe’ye Türkiye Kupası maçında atmıştı.

 

KAYNAK: İbrahim Evirgen / Diyarbakır’da İz Bırakanlar (2021 – İbrahim Eviirgen / Vefatının 5. Yıldönümünde  Şeyhmus Özer’i Saygıyla Anıyoruz… (Facebook paylaşımı, 26.12.2021).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör