Sami Kutlular

Öğretim Görevlisi, Ressam

Doğum
01 Ocak, 1945
Ölüm
25 Ocak, 2022
Eğitim
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve Gazi Üniversitesi
Burç

Ressam, öğretim görevlisi (D. 1 Ocak 1945, Ankara - Ö. 25 Ocak 2022, Ankara), Ülkemizdeki realizm akımının öncülerindendir. Ankara Kurtuluş Lisesini bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Gazetecilik ve Halkla İlişkiler dalında yaptı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve Gazi Üniversitesinde okuduktan sonra bu üniversitede çeşitli görevlerde bulundu. 1990-2002 yılları arasında emekli olana kadar İletişim Fakültesinde akademik uzman olarak çalışırken ayrıca radyo ve televizyon stüdyolarında yönetici olarak görev yaptı. Bu görevleri yanı sıra 28 yıl Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ankara İl Koordinatör Yardımcısı görevini yürüterek 2002 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden emekli oldu. 2015 yılında da Anadolu Üniversitesindeki görevini bıraktı. Hobi olarak devam eden resim çalışmalarına bu tarihten sonra hız verdi.    

Sami Kutlular, resim çalışmalarına çocuk yaşlarda başladı. Ortaokul ve lisede resim derslerinde çok başarılı bir öğrenciydi. Bu eğitim dışında bir eğitim veya kurs almadı. Resmin yanı sıra çok sayıda afiş, kaligrafi, grafik ve kitap kapak çalışmaları yaptı. Genel olarak resim çalışmaları hep realist tarzda olmuştur. Bir yakını ev alınca ona ev hediyesi bir manzara yaptı. Özellikle de portrelerin benzemesi için de hep detaylara dikkat etti ve bu hep böyle devam etti. Sonraki yıllarda da manzara ve natürmort çalıştı, ancak figüratif ve portre çalışmaları ağır bastı. Yaptığı resimler hiperreal veya fotoreal denilen tarza daha yakın oldu.

Atölyesi yoktu. Resimlerini evde bir odayı atölye gibi kullanarak yapıyordu. 2019 yılı başında ev dışında bir atölyesi oldu. Evdeki resimlerini oraya taşıdı.

Belli bir etkilendiği ressam olmadı. Kendi tarzında çalışmalar yapan ressamları takip etmeye çalışıyordu. İlk sergisinden sonra siparişler aldı 2015 yılında ICONS isimli sergisinin çalışmalarına başladı ve 2 Mayıs 2016’da ilk kişisel sergisini Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açtı. “Büyük Lebowski, “Dövüş Kulübü, “Olağan Şüpheliler ve “Rezervuar Köpekleri” gibi sinema tarihine geçmiş filmlerin hafızalara kazınan sahnelerini tuvale aktardığı sergisi oldukça büyük bir ilgi gördü.

Bunun dışında Ankara’da 6, İstanbul’da 6, Yozgat, Karaman, Yalova ve Bursa’da 1’er olmak üzere yurtiçi karma sergilere ve yurt dışında Uluslararası Ukrayna Karma Sergisi’ne katıldı.

Sami Kutlular, 25 Ocak 2022 Salı günü Ankara’da hayatını kaybetti. Cenazesi 26 Ocak 2022 Çarşamba günü Ankara Kurtuluş Camiinden kaldırıldı. GESAM üyesiydi.

KAYNAK: Aşırı Gerçekçi, Olağan Şüpheli (haberler.com, mynet.com, hurriyet.com.tr, 6 Mayıs 2016), Çağdaş Türk Ressamı Sami Kutlular  (oncevatan.com.tr, 25 Şubat 2019), Sami Kutlular - Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi (tr.linkedin.com, 27.01.2022), Sami Kutlular Resim Galerisi, Art Academy (artacademy.com.tr, 27.01.2022),

Resim örneği 1

Resim örneği 2

Resim örneği 3

Resim örneği 4

Resim örneği 5

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör