Aydın İleri

Araştırmacı Yazar, STK Yöneticisi, Öykü Yazarı, Edebiyatçı

Doğum
Ölüm
22 Ocak, 2022
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Kütüphanecilik Anabilim Dalı

Araştırmacı Yazar, Edebiyatçı, Öykü Yazarı, Yönetici (D. 1977, Kadıköy – Ö. 22 Ocak 2022, İstanbul).1998 -2002 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Kütüphanecilik Anabilim Dalında lisans eğitimini, 2011 yılında M.Ü Bilgi ve Belge Yönetimi Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamladı.

İstanbul’da yaşayan Aydın İleri, STK’larda gönüllü olarak çalışmalar üstlendi; Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkan Yardımcısı Okul Kütüphanecileri Derneği (OKD) Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Çocuk Müzeleri Derneği üyesiydi.

Aydın İleri’nin çeşitli türlerde yayımlanmış kitapları bulunmaktadır.

 

Kitapları:

 

Araştırma inceleme: Eşekle Gelen Aydınlık (Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün yaşamı, 2006),  

 

Öykü: Olimpos Öyküleri (ortak kitap, 2010), Bisiklet Öyküleri (Farklı meslekten 72 kişinin bisiklet öyküleri, 2015

 

Deneme-Anı: 80’lerde Çocuk Olmak, 90’lar Çocuk mu Genç mi?”

 

Vefatı:

 

Aydın İleri, 22 Ocak 2022 günü koronavirüs nedeniyle İstanbul’da 44 yaşında hayatını kaybetti. İleri'nin cenazesinin 23 Ocak Pazar, saat 14.00’da Maltepe Gülsuyu Cemevinden kaldırıldı. Aydın İleri için düzenlenen törene ailesi, yol arkadaşları, SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, eski Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile çok sayıda kişi katıldı.

Aydın İleri’nin eşi Filiz İleri, cenaze töreninde bir konuşma yaptı. Filiz İleri, şunları söyledi:

“Aydın zor koşulları hep severdi. Kimin cenazesi olsa hep koşardı. Bu hava koşullarında onun yanında olduğunuz, koşup geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Aydın İleri haksızlıklara hiç dayanamazdı. İnandığı doğruları sonuna kadar savunan kahraman bir insandı, 44 yıllık hayatına çok şey sığdırdı. Hepinize tek tek dokundu.”

Aydın İleri’nin vefatı nedeniyle Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) taziye mesajı yayımlandı. Taziye mesajında şöyle denildi:

“Türk Kütüphaneciler Derneği eski Genel Başkan Yardımcısı ve araştırmacı-yazar Aydın İleri, 22 Ocak 2022 tarihinde koronavirüs nedeniyle aramızdan ayrıldı.

Kendisini genç yaşta yitirmiş olmanın üzüntüsünü tüm arkadaş ve yakınlarıyla paylaşarak yayın ve kültür dünyamıza başsağlığı diliyoruz.”

Aynı zamanda SOL Parti İstanbul İl Örgütü Üyesi olan İleri'nin hayatını kaybettiği haberini SOL Parti PM Üyesi Alper Taş sosyal medya hesabından duyurdu.

Taş, "Covid yine aramızdan güzel bir kardeşimizi, arkadaşımızı, yoldaşımızı aldı. “Aydın İleri bizimle yaşayacak" dedi.

 

KAYNAKÇA: Kütüphaneci, yazar ve araştırmacı Aydın İleri yaşamını yitirdi (TYS e mail paylaşımı, 22.01.2022), Aydın İleri kimdir? (birgun.net, 22.01.2022), Kütüphaneci, yazar ve araştırmacı Aydın İleri yaşamını yitirdi (edebiyathaber.net, 22.01.2022), Kütüphanecilik Bilim Uzmanı, araştırmacı ve yazar Aydın İleri yaşamını yitirdi (cumhuriyet.com.tr, 22.01.2022), Kütüphaneci, yazar ve araştırmacı Aydın İleri hayatını kaybetti (medyakoridoru.com, 22.01.2022), Kütüphanecilik Bilim Uzmanı, araştırmacı-yazar Aydın İleri yaşamını yitirdi (evrensel.net, 22.01.2022), Aydın İleri yaşamını yitirdi (haber.sol.org.tr, 22.01.2022),Aydın İleri’ye zor veda (birgun.net, 23.01.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör