Alaeddin Kısakürek

Sanayici, Milletvekili, İş İnsanı, Eğitimci, Siyasetçi

Ölüm
10 Kasım, 1990
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü
Diğer İsimler
Alaaddin Kısakürek

Eğitimci, Sanayici İş adamı, Siyasetçi, XVII. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili (D. 1922, Kahramanmaraş – Ö. 10 Kasım 1990, İstanbul). Kaynaklarda adı Alaaddin Kısakürek olarak da geçer. Baba adı Mustafa Hıfzı, anne adı Hacer. Gazi Eğitim Enstitüsü mezunu. Fransızca biliyordu.

Eğitimini tamamladıktan sonra öğretmenliğe başladı. Osmaniye Yarpuz Köyü İlkokul Öğretmeni, Kozluk İlkokulu Öğretmeni, Maraş Erkek Sanat Enstitüsü Matematik Öğretmeni ve Müdürü, Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları Satış Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul Üsküdar ve Kadıköy Kız Liseleri Matematik Öğretmeni ve Müdürü, Modern Karton Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

Anavatan Partisi Kurucu Üyeleri arasında yer alan Alaeddin Kısakürek, 6 Kasım 1983 genel seçimlerinde ANAP’tan XVII. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili seçilerek 29 Kasım 1987 tarihine kadar TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Bir ara partisinden ayrıldıysa da geri döndü.

Alaeddin Kısakürek, 10 Kasım 1990 günü İstanbul’da vefat etti. Cenazesi 13 Kasım 1990 Salı günü, Kadıköy, Söğütlüçeşme Camii'nde kılınan öğle namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Selçuk Kısakürek ile evli, Volkan ve Hakan adlarında 2 çocuk babasıydı. Sıddık Kısakürek'in kardeşiydi.

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Alaaddin Kısakürek’i nasıl bilirsiniz? (maraskimlik.com, 29 Ocak 2014).

ALAADDİN KISAKÜREK’İ NASIL BİLİRSİNİZ?

Çıkartamadınız, tanıyamadınız, hatırlayamadınız. Olabilir. Ben de tanıyamadım, hatırlayamadım. Hiç halvetimiz olmadı, belki o vakitler siyaset bu kadar halkla içli-dışlı değildi, çünkü milletvekilleri basından uzaktı, gazetecilerin de vekillerle bir işi olmadı, olmazdı.

Vekili bir partilisi tanırdı, onlar giderdi Ankara’ya, yemeğini yer, meclis sigarasını alır,  Kahramanmaraş’a da geldiğinde partililerine, dostlarına meclis sigarası ikram ederek hava atardı.

Vekilin ne yaptığı, ne yapacağı seçmenin, partilinin çok da umurunda değildi.

Çünkü soran yoktu, sorgulayan yoktu.

Şimdi öyle değil, maazallah meclis yolu Çarşıbaşı yoluna döndü, ipini koparan soluğu mecliste alıyor.

Neyse, mesele bu değil.

Konumuz Alaaddin Kısakürek…

 

*

 

Siyasetle ilgilenip, özellikle yerel siyasetle ilgili düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşınca, gittiğimiz yerdeki bazı dostlar sitem ettiler; bizi, unutulan, bugün hayatta olan-olmayan, ancak bu şehre hizmeti şiar edinen ve özveriyle çalışan milletvekillerini unutmakla, hatırlamamakla itham ettiler, bunun gazetecilik olmadığını, o değerlerin bugünkü nesile hatırlatılmasından yana olduğunu söylediler.

Utandım. Ayıp ettiğimi, yanlış yaptığımı hissettim.

Doğruydu dostların önerisi. Haklılardı… Saklı olmasa da, geçmişte kalan isimleri bugünkü nesle tanıtmak, hatırlatmak boynumuzun borcu olmalıydı.

Biz bunları unuttuk, ihmal ettik. Özür dilerim!

 

*

 

Kuşkusuz geçmiş dönemlerde, meclis çatısı altında bu şehre hizmet eden unutulmaz isimler geldi geçti. Söz, bundan böyle bu isimleri sizlerle tanıştıracak, buluşturacağım.

Yukarıda da söyledim, bugünkü isim; Alaaddin Kısakürek…

Kimlerle sohbet ettiysem, partili partisiz herkes, bu değerli dosttan hayırla, sevgi-saygıyla yâd etti, hatırladı. “Bu şehre ne yapıldıysa, çoğunun altında Alaaddin Kısakürek’in imzası ve gayreti vardır.”

Üniversitenin bugünkü konumuna gelmesinde Kısakürek’in payını ve hakkını veren dostlara katılsam da, belediye park açıyor, adını sanını bilmediğimiz kimselerin ismini veriyor da, acaba sıra ne zaman Alaaddin Kısakürek’e gelecek diye bekliyorum.

Daha önce de sordum, bir Allah’ın kulu çıkıp da cevap vermedi, veremedi, Osmanca Ali Kim? Hem de Başkan Poyraz’ın evinin bulunduğu caddeye ismi verildi. Örnek derseniz, bir sürü veririm, altından kalkamazsınız.

Erdem Beyazıt adına bulvar açtınız, okula adını verdiniz, (iyi ettiniz) tamam da Alaaddin Kısakürek’in suçu günahı neydi?  Şairliği yanında, Anavatan partisi milletvekili olan Erdem Beyazıt’tan nesi eksikti Kısakürek’in? Bir parka, bir caddeye, bir bulvara ismini vermek sizde vefasızlık duygusunu çağrıştırmıyor mu?

Ya da sizin öyle bir hasletiniz yok mu?

KAYNAK: Alaaddin Kısakürek’i nasıl bilirsiniz? (maraskimlik.com, 29 Ocak 2014).

 

 

Yazar: Editör
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör