Oya Kayacık

Hayırsever

Doğum
Ölüm
04 Aralık, 2020
Eğitim
Robert Koleji
Diğer İsimler
Oya Anne

Hayırsever kadın, gönüllü çocuk bakıcısı (D. 1938, Beşiktaş / İstanbul – Ö. Aralık 2021). Tüccar, varlıklı bir ailenin kızı olarak 1938 yılında Beşiktaş’ta doğmuştur. Çocukluğunu ve gençliğini burada geçirmiş, Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra 1961 yılında amcasının önerisiyle Kasımpaşa çocuk Yuvasında çalışmaya başlamıştır. Burada yaşanılan zorlu dönemlerin ardından 1983 yılında Yuva dernekleşmiş ve Oya Kayacık da dernek başkanı olarak buradaki görevine devam etmiştir. 1999 yılına kadar derneğin çabalarıyla işleyen yuva, 1999 Marmara Depremi ile birlikte düzenini kaybetmiştir ve yeni bir bina inşası amacıyla ilk bina 2001 yılında yıkılmıştır. Yuvanın binaya sahip olmadığı süreç 7 yıl sürmüş, sonunda Oya Kayacık’ın çabaları ve yapılan yardımlar sonucunda, ilkinden çok daha kullanışlı bir bina ortaya çıkmıştır. İkinci binada Yuva çok daha rahat bir maddi yapıya kavuşmuştur.

 

Vefatı:

 

Ömrünü bakım ve korunmaya muhtaç çocuklara adayan, 60 yılı aşkın süre boyunca İstanbul'daki Kasımpaşa Çocuk Evleri Sitesi'nde gönüllü olarak görev yapan Oya Kayacık, 82 yaşında iken,  4 Aralık 2020 günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Kasımpaşa Çocuk Evleri Sitesindeki çocukların ve Kasımpaşa'nın "Oya Anne" olarak tanıdığı Kayacık, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle önceki gün tedavi gördüğü Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşama veda etti.

 

***

 

Bilun Ayas Ekşioğlu, Oya Kayacık’ın vefatı ardından, aşağıdaki bilgileri verip, O’nun için şöyle dedi:

“Oya Kayacık 82 yaşındaydı… Nişantaşı’nda doğup büyüdü, Robert Kolej’den mezun oldu. 61 yıl önce, 21 yaşında genç kızken bir sosyal sorumluluk projesinde yer almak için Kasımpaşa Çocuk Yuvası’na girdi, bir daha hiç ayrılmadı. “Karnımdan değil, kalbimden çıktılar” dediği o çocuklarla birlikte yuvada yaşadı...

Aileden gelen servetini gözünü kırpmadan çocuklar için harcadı.

61 yıl hiç maaş almadı...

O heykeli dikilecek anneydi.

Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın...”

Kimsesiz çocukların "kimi " Oya Anneleri Öldü maalesef... Zengin Ailesinin Servetini Yetimlere Harcadı.

Ben Oya Hanım’ı ilk tanıdığım gün, Kasımpaşa Çocuk Yuvası’na terkedilmiş minik bir bebek gelmişti...beni onun yanına götürdü...kendi yatağında uyutuyordu...”böyle çok küçük bebekleri koynumda büyütüyorum” demişti...böyle güzel bir insandı o...Huzurla nurlarda uyusun. İşte Cennetin Görünür Hali, Cennet Bu İnsanlar İçin Var.”

KAYNAK: Burcu Çalık Göçümlü  / Bu dünyadan kimsesiz çocukların 'Oya Annesi' geçti (AA – aa.com.tr, 04.12.2020), Bilun Ayas Ekşioğlu (Facebook paylaşımı, 4 Aralık 2021), İbrahim Mert Öztürk / Oya Anne ve Kasımpaşa çocuk Yuvası'nda çocuklara adanarak geçen 60 yıl (repository.bilkent.edu.tr, erişim 01.01.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör