Demli Molla

Milli Mücadele Kahramanı, Din Adamı

Doğum
Ölüm
20 Ocak, 1965
Eğitim
Medrese
Diğer İsimler
Hasan Coşkun. Deli -Demli Molla

Din adamı, şair, milli mücadele kahramanı (D. 1887, Yozgat Ahmetfakılı köyü – Ö. 20 Ocak 1965, Eskişehir).Asıl adı Hasan Coşkun olan Demli Molla, 1887 yılında Yozgat Sorgun Ahmetfakılı köyünde doğmuştur. İlk dinî derslerini köyünde aldıktan sonra eğitimini Kayseri’de tamamlamış. Askerliğini yedek subay olarak yapmış ve Kurtuluş Savaşı’nda Garp Cephesi’nde görev almıştır. Askerin moralini yükseltmek ve onları coşturmak için şiirler söylemiş, İsyanlara karşı nasihatler vermiştir.

Ateşli bir hatip olması nedeniyle  kendisine “Deli - Demli Molla” lakabı verilir. Demlî, İstiklal Savaşı’nda üsteğmen rütbesi ile Sarıklı Mücahitler Ordusu’na katılır. Askerin moralini yükseltici konuşmaları, kasideleri ve şiirleri komutanlarca takdirle karşılanır.

9 Eylül 1922’de Yunanlıların İzmir’de denize dökülüşüyle ilgili olarak yazdığı “Neşide-i Meserret Yunanlılara Nasihat” şiiri onlara ders niteliğindedir.

Yozgat, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas illerinde nasihat memuru olarak görev yapmış, nasihatleri ve hutbeleri çoğaltılarak halka dağıtılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra Sorgun Müftülüğüne atanmış ve oradan da Kars’a müftü olarak tayini çıkmış.

Bu tayinle ilgili olarak Ankara’ya giderek zamanın Diyanet İşleri Başkanıyla görüşmüş. Diyanet İşleri Başkanı, “Kars’ın doğu bölgesinde önemli bir şehrimiz olduğunu, etnik grupların ve özellikle Ermenilerin faaliyetlerini sürdürdüklerini, kendisinin ilim ve feyziyle burada büyük rol oynayacağını düşündükleri için tayin ettiklerini” söyleyerek Hasan Coşkun’u ikna etmişlerdir.

Kars’tan sonra Polatlı’ya oradan da Eskişehir’e tayini çıkmış camilerdeki vaazları ve nasihatlerinde yaptığı kasideli, şiirli ve heyecanlı nutukları; millî bayramlarda yaptığı konuşmalar ve okuduğu coşku dolu şiirler nedeniyle kendisine “Deli Molla” denilmiştir. Bazı gazete ve dergilerde çıkan yazı ve şiirlerinde de “Demlî” mahlasını kullanmıştır.

Eskişehir Müftülüğünden emekli olmak üzere müracaat ettiğinde Sorgunlu hemşehrilerinin ısrarı üzerine tekrar Sorgun Müftülüğüne tayin olmuş, 2 yıl burada çalıştıktan sonra emekli olmuş ve 20 Ocak 1965’te vefat etmiştir. Mezarı Eskişehir’dedir.

KAYNAK: Ahmet Sargın / Yozgatlı Ünlüler -  Demli Molla (19.12.2021).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör