Gültekin Aydoğdu

Kanun Sanatçısı, Türk Sanat Müziği Sanatçısı

Doğum
19 Ocak, 1936
Ölüm
06 Ağustos, 2021
Eğitim
Gazetecilik ve Ticaret Özel Okulu
Burç

Müzisyen, Türk Sanat Müziği Saz Sanatçısı Kanun sanatçısı (D.19 Ocak 1936, Antalya – Ö. 6 Ağustos 2021, Ankara). Babası Kesriyeli Fahri Bey, Annesi Kesriyeli Sıdıka Hanımdır. İlk ve orta tahsilini Antalya’da bitirdi. Daha sonra yerleştikleri İstanbul’da, Haydarpaşa lisesine devam etiği yıllarda (1954) ilk müzik çalışmalarına başladı.

Üsküdar ve Kadıköy’deki çeşitli Musîki Cemiyetlerinin çalışmalarına katıldı. Bir süre Lâika Karabey yönetimindeki İleri Türk Musîki Konservatuarına ve İstanbul Belediye Konservatuarına devam etti.

Aksaray Taşkasap’taki Gazetecilik ve Ticaret Özel Okulunu bitirip, Yedek subaylık görevinden sonra (1959 – 1960 49. Dönem) 1960 Haziran ayında, ailece yerleştikleri Ankara’da, Hacettepe Çocuk Hastanesindeki görevinin yanı sıra, müzik çalışmalarına devam etti. 1964 yılında kurulan Hacettepe Tıp Fakültesi Türk Müziği Korosunun ilk yöneticisi olarak, 1969 yılına kadar çalıştırdı.

Daha sonra, 1 Kasım 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi ve Müzik, Güzel Sanatlar Fakültesine bağlanan Üniversite korosunu, ek yönetim görevlisi olarak 1981 yılı güz dönemine kadar çalıştırmaya devam etti.

1966 yılında TRT Ankara Radyosuna Kanun sanatçısı olarak giren Gültekin Aydoğdu, Vecihe Daryal, Rûşen Ferit Kam, İsmail Baha Sürelsan, Ferit Sıdal ve Muammer Sun gibi değerli hocaladan yararlandı.

Ankara Radyosunda Kanun sanatçısı olarak devam eden göreviyle birlikte, çeşitli denetleme kurulları ve repertuar kurulu üyeliklerinde bulundu. TRT. dışında ODTÜ, Ziraat Bankası, MKE, TKİ., SSK ve Bartın Korolarının kuruluşlarında ve çalışmalarında yönetici olarak görev yaptı.

1981 yılında Ankara Radyosunda yapılan sınavla, Koro Şefi oldu. 1983 yılından, emekli olduğu 15 Nisan 2001 tarihine kadar, Ankara Radyosu ve Televizyonunda Fasıl, çeşitli koro ve solo programlarını yönetti.

TRT’nin; Kıbrıs, İngiltere, Almanya, Libya, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Suriye ülkelerindeki konser programlarına saz sanatçısı olarak katıldı. 2000 – 2005 yılları eğitim dönemlerinde, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi korosunun şefi olarak görev yaptı.

Asuman Hanım ile evli olan Gültekin Aydoğdu’nun, oğlu Tahir Aydoğdu ODTÜ Fizik Bölümü mezunu ve Ankara Radyosu Kanun sanatçısı, kızları Sevâl Öztabak İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu ve banka müdürlüğünden emekli, Gülten Aydoğdu Taçoy ise, Gazi Tıp Kardiyoloji bölümünde Doçent Dr. olarak görev yapmaktadır.

Türk Sanat Müziğinin önemli isimlerinden Gültekin Aydoğdu, 2020 yılında Kanun Metodu adlı eserini, hatıralarını ise 2021 yılında “Korolara Adanan Bir Ömür - Gültekin Aydoğdu” adıyla yayımlamıştır.

 

Vefatı:

 

Türk Sanat Müziğinin önemli isimlerinden Gültekin Aydoğdu, 6 Ağustos 2021 günü 85 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti. Cenazesi, 8 Ağustos Cumartesi günü Kocatepe Camiinde öğle vakti kılınan namazdan sonra Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine Aydoğdu’nun ailesi, sevenler ile TRT çalışanları katıldı.

TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Zahid Sobacı, Twitter hesabından duyurduğu acı haberde, "TRT Ankara Radyosu’nda uzun yıllar koro şefi ve kanun sanatçısı olarak görev yapan, büyük ailemizin değerli bir ferdi olan Gültekin Aydoğdu’nun vefatını öğrenmiş bulunmaktayım..."

"Kurumumuza önemli katkılarda bulunmuş sanatçımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAKÇA: Gültekin Aydoğdu hayatını kaybetti (milliyet.com.tr, 06.08.2021), Gültekin Aydoğdu (notaarsivleri.com, 06.08.2021), TRT sanatçısı Gültekin Aydoğdu vefat etti (ntv.com.tr, 06.08.2021), Korolara Adanan Bir Ömür (destekdukkani.com, 06.08.2021), Gültekin Aydoğdu son yolculuğa uğurlandı (metropolhaber.net, 06.08.2021), Kanun Metodu (hepsiburada.com, 06.08.2021),

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör