Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu

Aşiret Reisi, Tüccar, Çiftçi, Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
Kabataş Erkek Lisesi
Diğer İsimler
M. Fevzi Şıhanlıoğlu. Feyzi Şıhanlıoğlu

Çiftçi, Tüccar, Aşiret Reisi, Siyasetçi, Kanaat Önderi, XIX, XX. ve XXI. Dönem Şanlıurfa Milletvekili (D. 1945, Viranşehir / Şanlıurfa -  Ö. 30 Ocak 2001, Ankara). Kaynaklarda adı M. Fevzi Şıhanlıoğlu ve Feyzi Şıhanlıoğlu olarak da geçer. Baba adı Sabri, anne adı Münire (Münevver). Kabataş Erkek Lisesi mezunu.  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf terk. Tarım ve ticaretle uğraştı. Evli, 4 çocuk babasıydı.

Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu, 20.10.1991, 24.12.1995 ve 18.04.1999 genel seçimlerinde DYP’den XIX, XX. ve XXI. Dönem Şanlıurfa Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.

 

Vefatı:

 

Meclisteki görevi devam ederken 30 Ocak 2001 tarihinde Ankara’da vefat etti. Ankara’daki cenaze töreninin ardından memleketi olan Viranşehir’de toprağa verildi. Cenaze törenine DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, FP Genel Başkanı Kutan ve çok sayıda milletvekili katıldı.   

Şanlıurfa’nın ilçesi Viranşehir’de vatandaşlar yas tutarken, esnaf kepenk indirdi. Lokanta ve kahvehaneler dışında dükkanların kapalı olduğu ilçenin girişine Viranşehir Belediyesi tarafından “Başımız Sağolsun” yazılı pankart asılırken, Şıhanoğlu’nun babaevinin önüne de büyük bir Türk bayrağı asıldı. Tören boyunca kalabalık Başbakan Ecevit, hükümet ve MHP aleyhinde tezahüratta bulundu. 

Şanlıurfa’ya uçakla getirilen Şıhanlıoğlu’nun cenazesi burada aşiretinin ileri gelenleri ve hemşerileri, tarafından karşılandı. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı, bağımsız milletvekili Mehmet Ağar ve bir çok milletvekili de, Ankara’dan kalkan ikinci bir uçakla törene katılmak için Şanlıurfa’ya gitti. Havaalanından alınan cenaze binlerce araçlık bir konvoy eşliğinde Şıhanlıoğlu’nun memleketi Viranşehir’e götürüldü. Cenaze için havaalanınıda ve Viranşehir yolu boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı.

      

YAKINLARI FENALIK GEÇİRDİ

DYP Genel Merkezi tarafından kiralanan 2 özel uçakla Şanlıurfa’ya getirilen cenaze için Şanlıurfa ve ilçelerinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de binlerce kişi havaalanında hazır bulundu. Havaalanına ilk olarak M. Fevzi Şıhanlıoğlu’nun cenazesini taşıyan uçak indi. Şıhanlıoğlu’nun cenazesi, polisler tarafından alınarak bir ambulansa konuldu.      

Daha sonra inen ikinci uçaktan ise DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, FP Genel Başkanı Recai Kutan ve çok sayıda milletvekili indi. Çiller, Kutan ve milletvekilleri, ilk olarak M. Fevzi Şıhanlıoğlu’nun yakınlarına başsağlığı diledi.

Bu arada Şıhanlıoğlu’nun ailesi ve yakınları fenalık geçirdiler. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve diğer milletvekilleri, DYP’ye ait seçim otobüslerine binerek, partililerin oluşturduğu araç konvoyuyla Viranşehir’e harekat ettiler.

Çiller’in bindiği otobüsten “Genel Başkanımız Şanlıurfa’nın başı sağolsun, Şıhanlıoğlu kardeşimize Allah’tan rahmet diliyoruz, Şıhanlıoğlu demokrasi şehididir” anonsları yapıldı.

Viranşehir’e getirilen Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu’nun cenazesini binlerce kişi ilçe girişinde karşıladı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve FP Genel Başkanı Recai Kutan, cenazeyle birlikte Viranşehir’e gelerek Şıhanlıoğlu’nun ailesine baba evinde başsağlığı dilediler. Cenaze, daha sonra Şıhanlıoğlu’nun baba evinin önünde toplanan kalabalığın arasından geçirilerek hazırlanan platforma konuldu. Cenazenin platforma konulmasından 5 dakika sonra alana gelen DYP Genel Başkanı Çiller ve FP Genel Başkanı Kutan, izdiham nedeniyle ezilme tehlikesi geçirdiler. Kalabalığın arasından geçerek Şıhanlıoğlu’nun evine gelen Çiller ve Kutan, burada Şıhanlıoğlu’nun eşi Yüksel Şıhanlıoğlu’na ve büyük oğlu İdris Şıhanlıoğlu’na başsağlığı dileğinde bulundular.

       

ÇİLLER İZDİHAM NEDENİYLE KONUŞAMADI

Şıhanlıoğlu’nun evinin önünde hazırlanan törende konuşacağı anonslarla da ilan edilen DYP Genel Başkanı Çiller, izdiham nedeniyle konuşmaktan vazgeçti. Çiller, Kutan ve çok sayıda DYP’li parti yöneticisi milletvekili kalabalığın arasından güçlükle ayrılarak, Şıhanlıoğlu’nun Tekke Camii’nde kılınacak cenaze namazına katılmak üzere alandan ayrıldılar.

Şıhanlıoğlu’nun cenazesi, onbinlerle ifade edilebilecek büyük bir kalabalık eşliğinde Viranşehir’deki evinin önünden, yaklaşık 1 saatte, daha önce cenaze namazının kılınacağı bildirilen Tekke Camii’ne getirildi. Ancak, izdiham nedeniyle cenaze camiye alınamadı.

Şıhanlıoğlu’nun cenazesi, daha sonra defnedileceği eski mezarlığın yanındaki Sanayi Camii’ne getirildi. Şıhanlıoğlu’nun Sanayi Camii’ndeki cenaze namazına FP Genel Başkanı Recai Kutan, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı, çok sayıda DYP milletvekili katılırken, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve İstanbul Milletvekili Ayfer Yılmaz da namaz boyunca tabutun başında beklediler.

Şıhanlıoğlu’nun cenazesi, daha sonra eski mezarlıkta toprağa verildi. Tabutun mezar çukuruna indirilişi sırasında, cenazeye katılan vatandaşlar, hükümet ve MHP’yi protesto eden sloganlar atıldı.

      

NOTLAR

Şıhanlıoğlu’nun evine bugün ilk gelenlerden birisi de Şanlıurfalı ünlü türkücü İbrahim Tatlıses oldu. Tatlıses, kalabalığın arasından güçlükle geçerek ulaştığı Şıhanlıoğlu’nun evinde ailesine başsağlığı diledi. Cenazenin saat 15.45’te alana girmesiyle başlayan alkışların ardından, alandakilerin hükümeti ve MHP’yi protesto eden sloganlar attıkları duyuldu.

Çiller ve Kutan, Şıhanlıoğlu’nun evine girdikleri sırada, bir vatandaş Tansu Çiller’in önünde yere düşerek bayıldı. Çiller’in de müdahalesiyle yerden kaldırılan vatandaşa etraftakiler müdahalede bulundu. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in, Fevzi Şıhanlıoğlu’nun eşi Yüksel Şıhanlıoğlu’na başsağlığı dilerken sarılarak ağladığı görüldü.

Şıhanlıoğlu’nun Viranşehir’deki cenaze törenine DYP Genel Merkez yöneticileri ve çok sayıda partili milletvekili, bazı FP milletvekilleri, çevre illerden gelen belediye başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Genel Saymanı Mahmut Yıldız ve binlerce vatandaş katıldı.

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu (tbmm.gov.tr, 23.07.2021), Şıhanoğlu toprağa verildi (arsiv.ntv.com.tr, 1 Şubat 2001 - erişim 23.07.2021).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör