Cemalettin İnkaya

İnşaat Mühendisi, Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
14 Temmuz, 2014
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi
Diğer İsimler
Güneş Motel Olayı – Cemalettin İnkaya. Senatör Cemalettin İnkaya Caddesi.

İnşaat Yüksek Mühendisi, Siyasetçi, Cumhuriyet Senatosu Balıkesir Üyesi (02.06.1968 – 12.10.1975) – XVI. Dönem Balıkesir Milletvekili (D. 1927, İvrindi / Balıkesir – Ö. 14 Temmuz 2014, Ankara). Baba adı Cemil, anne adı Huriye. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunu. Fransızca biliyordu. Evli, 2 çocuk babasıydı.

Çanakkale Bayındırlık Müdürlüğü İnşaat Yüksek Mühendisi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Köy İçme Suları Mühendisi, Balıkesir Bayındırlık Müdürlüğü Mühendisi, Serbest Mühendis, Balıkesir Bayındırlık Müdürü, Yol Su Elektrik Genel Müdürlüğü Etüt ve Planlama Dairesi Başkanı, Türkiye Petrolleri AO Yönetim Kurulu Üyesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Teknik Müşaviri, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı Başkanı, Türkiye Emlak Kredi Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı

Cemalettin İnkaya, 02.06.1968 – 12.10.1975 arası Cumhuriyet Senatosu Balıkesir Üyesi olarak görev yaptıktan sonra 05.06.1977  genel seçimlerinde AP’den XVI. Dönem Balıkesir Milletvekili seçilerek 12.09.1980 tarihine kadar TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Parlamentolar Arası Birlik Türk Grubu Üyesi oldu. Güneş Otel olayı adlandırılan operasyona siyasi gelişmede yer alarak partisinden istifa etti, geri döndü yine istifa etti.

Cemalettin İnkaya, 14 Temmuz 2014 günü Ankara’da vefat etti. İnkaya'nın cenazesi ertesi gün Balıkesir'in İvrindi ilçesine bağlı Yağlılar Köyü Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından Yağlılar Köyü mezarlığında toprağa verildi. Adı Balıkesir İvrindi’de bir caddeye verilmiştir:  Senatör Cemalettin İnkaya Caddesi.

 

Güneş Motel Olayı ve Cemalettin İnkaya

 

5 Haziran 1977’de gerçekleştirilen genel seçim sonrasında Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi, oy oranını %8 , milletvekili sayısını da 28 arttırmıştı. 213 milletvekiline sahip CHP grubu, bu başarısına rağmen tek başına hükûmet kuracak çoğunluğa sahip değildi. Ecevit azınlık hükûmeti olarak kurduğu 40. Türkiye Hükûmeti’ne mecliste güvenoyu alamadı. Ardından Süleyman Demirel liderliğinde Adalet Partisi, Millî Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşan ve II. Milliyetçi Cephe olarak adlandırılan 41. Türkiye Hükûmeti’ni kurdu. 11 Aralık 1977’deki yerel seçimlerde de CHP birinci parti olarak çıkınca AP içinde eleştiriler başladı.

Bülent Ecevit AP’den istifa eden 12 vekille, CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in organizasyonuyla belediyeye ait Florya’daki Güneş Moteli’nde görüştü. 12 vekile CHP’ye geçişleri karşılığında bakanlık önerilmişti. CHP lideri Ecevit bu görüşmelerde Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Hasan Korkut, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Oğuz Atalay, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt ile görüştü. 9 AP’li vekil istifa ederek hükûmetten desteklerini çekti. Onları Elazığ Bağımsız Milletvekili Ali Rıza Septioğlu ve AP’li Enver Akova ve Ahmet Karaaslan takip etti.

AP’den ayrılan vekillerin gensoruyu desteklemesi neticesinde 41. Türkiye Hükûmeti düşürüldü. Cemalettin İnkaya bu gensoru görüşmelerinde oy vermedi. Böylece 12 vekil sayısı 11’e düştü ve Güneş Motel Olayı da bu nedenle 11’ler olayı olarak da anıldı. Ecevit, Oğuz Atalay’ın bakanlık teklifini reddetmesi sonrası geri kalan eski-AP’li 10 vekile bakanlık vererek 42. Türkiye Hükümeti’ni kurdu.

KAYNAK: TBMM Albümü 2. Cilt 1950-1980 (2010), Eski milletvekili Cemalettin İnkaya vefat etti (AA – m.turkiyegazetesi.com.tr, 14.07.2014), Güneş Motel olayı nedir? Neler yaşanmıştı? (mynet.com, 23.04.2018), Bir dönemin en tartışılan Bakanı öldü - Güneş Motel Olayı Nedir? (odatv4.com.tr, 18.12.2020), Cemalettin İnkaya (tbmm.gov.tr, 12.05.2021).

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör