Nevin Lutz

Çevirmen, Yazar

Eğitim
Bremen Üniversitesi Özel Eğitim ve Almanca / Yabancı Dil ve İkinci Dil Almanca (DaF/DaZ) Bölümü

Yazar ve çevirmen. 1953 yılında İzmit / Türkiye’de dünyaya geldi. Babasının askerlık mesleği gereği devamlı tayinler yüzünden Anadolu’nun birçok şehrini tanıma ve yaşama olanağı buldu. Böylece Malatya, Erzincan, İstanbul ve Eskişehir’de orta öğrenimini tamamladı ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde yüksek öğrenimine devam etti. Hellmut Lutz ile evlendikten ve Almanya'ya taşındıktan sonra, ara verdiği öğrenimini, Bremen Üniversitesi Özel Eğitim ve Almanca / Yabancı Dil ve İkinci Dil Almanca (DaF/DaZ) Bölümü’nden mezun olarak öğretmen oldu.

Uzun yıllar Bremen Eyaleti’nde Özel Eğitim okullarında öğretmenlik yaptı. Bremen Eyaleti Eğitim ve Sosyal İşler Bakanlıkları denetiminde dil projelerinde çalışarak okul öncesi ve çeşitli okul seviyelerinde görev yapan öğretmenlere ve eğitimcilere çok dillilik alanında meslek içi geliştirme kursları verdi. Bu yıllarda Bremen okul öncesi ve ilkokul düzeyinde dil testlerinin gelişiminde görev aldı.  Bu dil testlerinin amacı, çocukların Almanca ve anadildeki gelişim seviyelerini araştırmak ve durumlarına göre geliştirme destek kursları vermekti.

Meslek hayatının son yıllarında, Bremen Eyaleti Eğitim ve Bilim Bakanlığı görevlisi olarak göçmen kökenli çocuk ve gençlerin öğrenme ve davranış sorunlarıyla ilgili konularda danışmanlık yaptı.

Nevin Lutz uzun yıllar Eğitim ve Bilim Sendikası Bremen Kültürlerarası Çalışma Grubu (AGIL) sözcülüğü ve Federal Çokkültürlülük İşleri kurulunda (BAMA) eş başkanlık yaparak göçmen çocuklarının eğitim durumlarının geliştirilmesi ve öğretmenlerin iş ve çalışma şartlarının düzenlenmesi konularında gönüllü olarak emek vermiştir.

Bremen Göçmen Kadınlar Girişimi (Migrantinnenrat) kurucu üyelerinden olup 11 yıl Schattenriss e.V. (Kız çocukları ve kadınlara yönelik cinsel tacize karşı danışmanlık merkezi)’nde eşbaşkanlık yapmıştır.

Nevin Lutz, halen Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) ve Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi (ATYG) üyesidir.

 

KİTAPLARI (Hellmut Lutz ile):

 

Aziz Nesin - Çocuklarıma / An meine Kinder / To my Children, Hellmut Lutz / Nevin Lutz (Kendileri yayınladı, 2016)   303 Sayfa, ciltli

ISBN 978-3-00-054830-7

 

Kitaptaki 5 kısa öykü ve 13 şiirde Aziz Nesin yaşamın önemli konularını orijinal dil Türkçe’de işliyor. Türkçe olan ve Almanca ve İngilizceye de çevrilen her metin için ayrıntılı açıklamalar ve içeriğin kavranmasını sağlayacak on soru da yazarlar tarafından üç dilde hazırlanmıştır.

 

Yürekten Yüreğe / Von Herz zu Herz,

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi (ATYG) Şiir Seçkisi, 2018

Son çeviri ve redaktörlük: Hellmut ve Nevin Lutz

 

Schulbuchverlag Anadolu, 2018

ISBN 978-3-86121-714-5

 

Sprachstandsüberprüfung und Förderdiagnostik

Testverfahren für Grundschulkinder mit Deutsch als Erst- und Zweitsprache

 

Mit Wortschatz-CD in 15 Sprachen

Anna Hobusch, Nevin Lutz, Uwe Wiest,

Persen Verlag, 2016 (Komplett überarbeitete Neuauflage) ISBN: 978-3-403-20059-8 

 

(1996-2000 yıllarında ilkokullarda uygulanan bu test 2002 yılında Persen Yayınevi tarafından yayınlandı. 15 dilde kelime haznesi test CD’si de bulunuyor. 2016’dan itibaren geliştirilmiş olarak hizmete sunulmaktadır.)

 

Nevin Lutz Bremen yakınında Oyten’de yaşamaktadır.

Nevin Lutz E_Mail: [email protected], [email protected]

 

KAYNAK: Kemal Yalçın (Bilgi teyidi, 14.04.2021).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör