Konuralp

Osmanlı Bürokratı, Komutan

Diğer İsimler
Konuralp Bey

Konuralp Osmanlı devletinin devlet olmasında en çok emeği geçen komutanlardan biridir. Osman beyin en yakın silah arkadaşı ve akıl hocası olan Konuralp, zeki ve çevik bir komutandır. Osman beyin hayatını kurtararak onun yoluna girmiş ve bir daha da Osman beyi bırakmamıştır. Osman beyin en güvendiği komutanı olmuş birçok kale fethetmiştir.

Akyazı’da yaşayan her kes Konuralp adını bilir. O’nun adı İlçenin en eski okulu olan Konuralp İlkokuluna verilmiştir.

Konur Alp Büyük Selçuklu İmparatorluğunun dağılmasından sonra kurulan Türk Beyliklerinden Osmanlı Beyliği’nin en cengaver komutanlarından biridir.

Konralp, Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında 1. Osmanlı Padişahı Osman Bey’in; Akçakoca, Samsa Çavuş, Aykut Alp, ve Gazi Abdurrahman gibi en çok güvendiği  komutanlarından ve en güvendiği iki komutandan biridir.

Koruralp, Anadolu Selçuklu Devletinin uç beyliği olan  Osmanlı Beyliğinin sınır komşusu olan Bizanslılarla yapılan Savaşlarda büyük başarılara imza atarak Osmanlı Devletine giden yolda büyük pay sahibi olmuş yiğit bir komutandı.

Konuralp  Osman Bey ve onun ölümünden sonra tahta geçen 2. Osmanlı padişahı Orhan Bey’den aldığı  talimatlarla Adapazarı, Akyazı, Mudurnu ve sonraları kendi adı ile anılacak olan Düzce yakınlarındaki Konrapa’yı Osmanlı topraklarına kattı. Gazi Abdurrahman ile birlikte Aydosu fethetti.

Savaş taktiklerini çok iyi bilen ve uygulayan Konuralp Geyve, Alp Suyu, Karacebüş hisarlarını fethettikten sonra , Akçakoca ve Abdurrahman Gazi ile birlikte  Bizans devrinde Regio Tarsia adı verilen Akova'ya akınlara başladı.

 Konuralp, Bolu topraklarına karşı bir sefer düzenlemiş, Düzbazar'ı ele geçirdikten sonra da, şimdi yeri hala belirlenemeyen Uzunca-Bel'de de Bizanslılar'la iki gün vuruşmayarak beklemiş ve arkasından son darbeyi vurmuştur.

 Mengen ve Gerede’nin de Konur Alp tarafından fethedildiği çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. 1326 yılında Bursa’nın fethi sırasında da büyük kahramanlıklar göstermiş ve aynı yıl vefat etmiştir.

Fethettiği bir çok yerin yönetimini de elinde bulunduran  Konuralp’in vefâtından sonra, idaresindeki yerler birleştirilerek Şehzâde Murâd’ın emrine verildi.

Konur Alp’in kabrinin nerede olduğu kesin olarak bilinmemekte, fakat Düzce taraflarında olduğu tahmin edilmektedir.   

2019 yılında ekranlarına gelen Kuruluş Osman dizisinde Konuralp karakterini Eren Vurdem canlandırmıştır.

KAYNAK: Konuralp’i Tanıyor muyuz? (bizimakyazi.com, 28 Ağustos 2013),Eren Vurdem (imdb.com, 06.04.2021).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör