Doğan Harman

Danışman, Gazeteci-yazar, Bürokrat

Ölüm
25 Ekim, 2011
Eğitim
Ankara Ticari İlimler Akademisi

Gazeteci yazar (D. 1950, Lefkoşa / Kıbrıs – Ö. 25 Ekim 2011, Lefkoşa / Kıbrıs). Lise öğrenimini Lefkoşa Ticaret Lisesi’nde tamamlayan Harman, yüksek öğrenim için 1969 yılında Ankara’ya gitti. Ankara Ticari İlimler Akademisi’nde öğrenim gören Doğan Harman, o dönemler Türkiye’de baş gösteren gençlik olaylarında ön saflarda yer aldı. 1971 yılında sol düşüncelerinden ötürü Türkiye’den sınırdışı edildi. Harman daha sonra 1972 yılında Moskova’ya gitti ve orada Moskova Üniversitesi’nde felsefe okudu. Felsefe bölümünden doktora unvanı alan Harman, burada kürsü sahibi oldu.

1980’de Kıbrıs’a dönen Harman; basın camiasına adım attı ve birçok gazetede görev aldı. Söz, Kıbrıs Postası, Güneş, Bozkurt, Kıbrıslı, Yurtsever Kıbrıslı gazetelerinde uzun yıllar görev yapan Harman, bir dönem Cumhurbaşkanlığı’nda özel danışmanlık yaptı.

Dr. Doğan Harman, Kıbrıslı Medya Grubu’nun Genel Direktörü ve Genel Yayın Yönetmenliğini sürdürmekteydi. Evliydi.

Yükseköğrenimini Moskova’da yaptı. Felsefe doktoru olan Harman, Kıbrıs’a döndükten sonra çeşitli gazetelerde çalıştı. Bozkurt gazetesinin son döneminde genel yayın yönetmenliğinde bulundu. KKKC Cumhurbaşkanlığı’nda danışman görevinde bulundu.

 

Vefatı:

 

Kıbrıslı Gazetesi sahibi Doğan Harman, 25 Ekim 2011 günü Lefkoşa’da vefat etti. Son yolculuğuna alkışlarla uğurlandı. Harman için ilk tören Kıbrıslı Gazetesi önünde düzenlendi ve ailesi taziyeleri kabul etti. Törene, ailesinin yanış ıra 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları, milletvekilleri, basın camiası, siyasiler, iş adamları ve sevenleri katıldı. Doğan'ın alkışlarla anıldığı törende konuşan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Sözün bittiği yer" dedi.

 

Kitapları:

 

Kıbrıs’ta Ulusal Sorun (Bir Dosta Mektuplar, 1982), Bağımsızlık Kavgamız ve Mandacılar (1985), Başparmak Cezası (1989),  Statüko.”

 

KAYNAK: Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), Gazeteci Doğan Harman, son yolculuğuna alkışlarla uğurlandı (kibrispostasi.com, 28.10.2011), Harman'ı Kaybedeli Bir Yıl Oldu (haberkibris.com, 25.10.2012).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör