Hasan Murat Mercan

Büyükelçi, Endüstri Mühendisi, Milletvekili, Diplomat, Akademisyen, Siyasetçi

Doğum
14 Ocak, 1959
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü
Burç

Endüstri Mühendisi,  Akademisyen, Siyasetçi, Diplomat, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi, eski Tokyo Büyükelçisi.  Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi, XXII. ve XXIII. Dönem Eskişehir Milletvekili.

14 Ocak 1959'da Ağrı'nın Tutak ilçesinde dünyaya geldi. Babasının adı Yaşar Nafiz, annesinin adı Ümmü'dür. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını aynı bölümde, doktorasını ABD Florida Üniversitesi Karar ve Enformatik Bilimler Bölümü'nde tamamladı.

Sonra da Cleveland State Üniversitesi'nde Doçent oldu. Cleveland State Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Boğaziçi Üniversitesinde  Öğretim Üyesi olarak ders verdi. Boğaziçi Üniversiteliler Derneği üyesidir.  

Toplam kalite yönetimi, yeniden yapılandırma ve organizasyon/karar verme teknikleri konularında uzman. Bu konularda yerli ve yabancı dergilerde çok sayıda makale yayınlayıp, uluslararası seminerlerde tebliğler sunmuştur.

Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu üyelerinden olan Hasan Murat Mercan,  3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde AK Parti’den XXII. ve XXIII. Dönem Eskişehir Milletvekili seçilerek, 12 Haziran 2011 tarihine kadar TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. XXII. Dönem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Güvenlik ve Savunma Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı olarak görev üstlendi.

 

Yeni Washington Büyükelçisi

 

Kasım 2017'den bu yana Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği görevini yürüten Doç Dr. Hasan Murat Mercan, 8 Aralık 2020’de Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olarak atanmıştır. Çok iyi düzey İngilizce bilen Mercan, evli ve 3 çocuk babasıdır

HAKKINDA: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Murat Mercan kimdir? (takvim.com.tr, 08 Aralık 2020), Washington Büyükelçisi Murat Mercan kimdir Hasan Murat Mercan kimdir? İşte yeni Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın biyografisi (hürriyet.com.tr, 08.12.2020), Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi Murat Mercan oldu - Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi, Tokyo Büyükelçiliği görevini yürüten Murat Mercan oldu (yenisfak.com.tr, 08 Aralık 2020), Aytunç Erkin: Murat Mercan'ın Washington'a atanmasına bir de böyle bakın: Abdullah Gül’ün fikri elçilikte, kendisi dışarıda (sozcu.com.tr, 15.12.2020), Türkiye'nin yeni büyükelçileri belli oldu! Sürpriz isimler (AA – haber7.com, 08.12.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör